Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νάξου νοιάζονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους

Τα προβλήματά μας είναι και δικά τους

«Νοιάζομαι για ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Τα προβλήματά σου, προβλήματά μου….» είναι το κεντρικό σύνθημα των μαθητών της Α’ Τάξης του 2ου Γυμνασίου Νάξου στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Υπεύθυνη των δράσεων είναι η φιλόλογος Ιωάννα Βασαλάκη, ενώ το πρόγραμμα συντονίζει η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Τσαμπίκα Καράκιζα.

«Μπούσουλα» του σχολείου αποτέλεσε το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, που διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια της 2ης Επιμορφωτικής Συνάντησης Συντονιστών του «Νοιάζομαι και Δρω» τον Νοέμβριο του 2016, στην Αθήνα. Οι μαθητές μελέτησαν τα σχετικά εγχειρίδια και δούλεψαν πάνω σε αυτά, μαθαίνοντας ότι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι καλές πράξεις, αλλά εκφράσεις της ενεργούς πολιτειότητας.

«Έτσι ξεκινήσαμε δειλά δειλά, φτάνοντας σήμερα σε ένα πολύ καλό επίπεδο», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Βασαλάκη.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Πέρα από τις δραστηριότητες εντός της τάξης, τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου διαμόρφωσαν ένα ερωτηματολόγιο και πήραν συνέντευξη από την εκπαιδευτικό του σχολείου και πρόεδρο της Φιλοζωικής Νάξου κ. Ματίνα Ιωαννίδου για την απόφασή της να αφιερωθεί στον εθελοντισμό. Οι μαθητές μάλιστα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να επισκεφτούν κάποια στιγμή τα ζώα που προστατεύει η Φιλοζωική του νησιού, επιθυμία που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με δύο μαθητές Λυκείου, οι οποίοι παρατηρούν και προστατεύουν τα πτηνά στο νησί τους. Μεταξύ άλλων, τους ενημέρωσαν και για τη δράση του Συλλόγου "Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου», ο οποίος διατηρεί επικοινωνία και συνεργασία με τον Σύλλογο Περίθαλψης & Προστασίας Αγρίων Ζώων «Αλκυόνη» της Πάρου.

Αλληλεπίδραση με Έλληνες και ξένους φοιτητές

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με μία ομάδα γεωλόγων επιστημόνων από την Αθήνα, που επισκέφτηκε το νησί της Νάξου με επικεφαλής την κ. Νίκη Ευελπίδου. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, με υπεύθυνους φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Ισραήλ. Σκοπός τους ήταν να ενημερώσουν την ομάδα του Γυμνασίου για ζητήματα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος είτε από φυσικές καταστροφές, είτε εξαιτίας της ανθρώπινης επέμβασης. Η επικοινωνία έγινε στην αγγλική γλώσσα.

Μήνυμα ενεργού δράσης

Στο πλαίσιο του «Νοιάζομαι και Δρω», οι μαθητές του σχολείου μετέτρεψαν μηνύματα προσφοράς, εθελοντισμού και αλληλεγγύης σε συνθήματα τα οποία και φώναξαν στην πορεία που πραγματοποίησαν, ενόψει του Πάσχα, στην οδό Παπαβασιλείου και στην παραλιακή οδό με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Τα μηνύματα προήλθαν από ποιητικά και πεζά κείμενα γνωστών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Όπως υπογραμμίζει η κ. Βασαλάκη «η πορεία της τάξης συνέπεσε με τρία σημαντικά γεγονότα, τη ρίψη των νευροτοξικών αερίων στη Συρία, με τον τηλεμαραθώνιο της Unicef σε συνεργασία με την ελληνική ραδιοφωνία τηλεόρασης για τα παιδιά που πεινούν δίπλα μας ή πιο μακριά μας και με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών. Με αυτόν ον τρόπο, τα παιδιά έστειλαν μήνυμα ενεργούς δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, με την ευχή ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η ενεργός πολιτειότητα να πλαισιώνουν πάντα τη ζωή μας.

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ζωή

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια περιπάτου, οι μαθητές και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός καθάρισαν την παραλία του Αγίου Γεωργίου, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων η χορωδία της Α’ Γυμνασίου έψαλε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα χωριά της Νάξου στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και στο Νοσοκομείο Νάξου.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα είχε και η φιλαναγνωσία. Η τάξη διάβασε βιβλία με μικρό αριθμό σελίδων που σχετίζονται με την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, ενώ μετά τις διακοπές του Πάσχα ένας μαθητής θα παρουσιάσει ένα πολυσέλιδο βιβλίο που αγόρασε με θέμα την προσφορά.

Καλλιέργεια ενεργών πολιτών

Σημειώνεται ότι το σχολείο έχει ήδη αποστείλει την έκθεση με το 90% των δράσεων που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα και απομένει το τελευταίο βήμα – στάδιο για την ολοκλήρωση του φετινού πρότζεκτ. «Θα κοιτάζουμε να προσεγγίσουμε κι άλλες εθελοντικές οργανώσεις στο νησί, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν το έργο τους, ή να γίνουν και τα ίδια μέλη από τώρα, καθώς στόχος του «Νοιάζομαι και Δρω» είναι η καλλιέργεια ενεργών πολιτών και η μελλοντική ένταξή τους σε κάποια οργάνωση, εθελοντικού χαρακτήρα», καταλήγει η κ. Βασαλάκη, η οποία εκφράζει την επιθυμία να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την επόμενη σχολική χρονιά.