Εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, αφιερωμένη στον προστάτη τους Άγιο Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ

Τρεις αιώνες ζωής, δημιουργίας και εξέλιξης

Τον ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών σχολείων και προστάτη όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών των λασαλιανών σχολείων ανά τον κόσμο, Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, τίμησαν τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου με αφορμή την επέτειο των 300 ετών από τον θάνατο του εμπνευσμένου ιερέα και παιδαγωγού που προσέφερε θεάρεστο κοινωνικό έργο. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Κινηματογράφο «Παλλάς», παρουσία των εκπροσώπων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτη Σύρου και Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Αντωνίου Χαλά και π. Αντωνίου Βουτσίνου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Δούναβη, καθώς και αποφοίτων και φίλων του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος».

Φωτισμένος ιερέας και παιδαγωγός

Ο Άγιος Ιωάννης – Βαπτιστής Δελασάλ γεννήθηκε στη Reims της Γαλλίας το 1651 από οικογένεια ευγενών. Σε ηλικία 11 ετών εκδήλωσε στους γονείς του την επιθυμία να γίνει κληρικός. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών στη Σορβόννη και σε ηλικία 27 ετών χειροτονήθηκε ιερέας.

Τον 17ο αιώνα, η εκπαίδευση στη Γαλλία ήταν προνόμιο των ευγενών. Έτσι, η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στην εποχή του τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για τα άπορα παιδιά. Στην τολμηρή αυτή προσπάθεια αρκετοί ήταν αυτοί που τον ακολούθησαν. Για να τονώσει μάλιστα την εμπιστοσύνη των δασκάλων στην Θεία Πρόνοια και για να συμμεριστεί τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, ο Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και απαρνήθηκε τα προνόμια του ευγενούς.

Το 1681, ο Δελασάλ και τρεις άλλοι δάσκαλοι δεσμεύτηκαν με όρκο στη μοναχική ζωή και ίδρυσαν το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων». Εκτός από τον αποστολικό ζήλο του, ο Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ αναδείχθηκε μεγάλος παιδαγωγός και πρωτοπόρος για την εποχή του. Ο ενθουσιασμός και οι μεγάλες επιτυχίες των Frères στα σχολεία του συνεχίστηκαν και μετά τον θάνατό του, το 1719. Ο ίδιος, ανακηρύχθηκε Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου 1900.

Μία καρδιά, μία δέσμευση, μία ζωή

Στοιχεία από το κοινωνικό-ιστορικό πλαίσιο της εποχής που έζησε ο Δελασάλ, την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην εκπαίδευση, αλλά και τη ζωή του ιδρυτή των λασαλιανών σχολείων παρουσίασε ο Συντονιστής του Συμβουλίου Λασαλιανής Εμψύχωσης & Επιμόρφωσης στην Ελλάδα, Μάρκος Βαρθαλίτης.

Εκτός από τη θητεία του στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint-Paul στον Πειραιά ως καθηγητής γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας, διευθυντής Γαλλικών Σπουδών (1988-1994), διευθυντής Γυμνασίου (1996-2002), γενικός υποδιευθυντής της Σχολής (2006-2009) και γενικός διευθυντής (2009-2014), ο κ. Βαρθαλίτης έχει επίσης συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίων για τα γαλλικά διπλώματα, τη γαλλική γλώσσα και βιβλίων για την προπαρασκευή στην εισαγωγή στο Γαλλικό Τμήμα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2012 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος για την προσφορά του στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού στη χώρα μας και είναι μέλος του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθαλίτης σημείωσε πως η επέτειος των 300 χρόνων από τον θάνατο του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ αποτελεί για όλα τα λασαλιανά σχολεία του κόσμου μία ευκαιρία να γιορτάσουν τρεις αιώνες ζωής, δημιουργίας, εξέλιξης και επέκτασης του έργου που θεμελίωσε ο ιδρυτής τους. Το μήνυμα με το οποίο Φρερ και λαϊκοί επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 είναι «Μία καρδιά, μία δέσμευση, μία ζωή».

Ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στο πνεύμα και στη χαρά της ζωής

Κεντρικό σημείο της χθεσινής εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή της ταινίας «Οι δικοί μου άνθρωποι», παραγωγής 1960, που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ι-Β. Δελασάλ. Την ταινία προλόγισε ο κ. Βαρθαλίτης, ο οποίος επεσήμανε πως στόχος τόσο του σεναριογράφου όσο και του σκηνοθέτη ήταν να καταδείξουν πόσο μεγάλη σημασία είχαν για τον Δελασάλ οι ανθρώπινες σχέσεις. «Πράγματι το όλο έργο του στηρίχτηκε πρωτίστως στον Θεό αλλά και σε όσους ακολούθησαν και μοιράστηκαν το όραμά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ταινία, ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ εμφανίζεται σε ηλικία 29 ετών, δύο χρόνια μετά τη χειροτονία του. Πέρα από τα κανονικά καθήκοντά του, ασχολείται με ένα σχολείο για φτωχά και ορφανά κορίτσια, δημιούργημα του φίλου του Adrian Nyel, ο οποίος λίγες ημέρες πριν πεθάνει, τον είχε παρακαλέσει να μεσολαβήσει ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο κ. Βαρθαλίτης ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία σκέψη του Δελασάλ, που περικλείει το όραμά του για την εκπαίδευση και ακούγεται στο τέλος της ταινίας. «Ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στο πνεύμα και στη χαρά της ζωής. Δε βρίσκεται στην ικανοποίηση που νιώθουν κάποιοι, νομίζοντας ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Το νόημα της ζωής κρύβεται σε τρεις απλές λέξεις, πρώτον να ξέρει να δίνει, δεύτερον να ξέρει να δέχεται και τρίτον να ξέρει να μιλάει. Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το μυστικό και αντίθετα με τους ενήλικες δεν υπάρχει γι’ αυτά ταξικός διαχωρισμός».

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου με τους προέδρους τους Θάνο Αρβανίτη και Λεονάρδο Ρούσσο να εύχονται καλή χρονιά, αλλά και καλή συνέχεια στο αξιοθαύμαστο έργο των εκπαιδευτικών του «Αγίου Γεωργίου».