Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;»

"Υγεία πάνω απ' όλα"

Θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, όπως η παραπληροφόρηση, τα προσωπικά δεδομένα, ο εθισμός και πάνω από όλα, η ασφάλεια, προσεγγίζει με χιουμοριστική διάθεση η φετινή δημιουργία της κινηματογραφικής ομάδας του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.

Για μία ακόμη χρονιά, μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης μεγαλούργησαν από κοινού με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Μαρία Ιωσηφίδου και γύρισαν τη δική τους ταινία με τίτλο "Υγεία πάνω απ' όλα", η οποία θα λάβει μέρος στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;».

Σκοπός του διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής.

Τόσο η παραγωγή ταινιών, όσο και η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό αποτελούν πλέον παράδοση στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, το οποίο πέρυσι απέσπασε το βραβείο «Πρωτότυπης Ορχηστρικής Σύνθεσης» για την ταινία «Ξέδετα κορδόνια», βασισμένη στο βιβλίο της συγγραφέως Κίκας Πουλχερίου.

Με χιούμορ και ανεβασμένη διάθεση

Η νέα σύνθεση της κινηματογραφικής ομάδας προέκυψε στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρόνια. Τελικός σκοπός της η δημιουργία μίας ταινίας με σεναριογράφους και ηθοποιούς τους ίδιους τους μαθητές.

Στις πρώτες συναντήσεις τους, τα παιδιά παρακολούθησαν ασπρόμαυρες και βουβές ταινίες, γέλασαν, συγκινήθηκαν και εξέφρασαν τις απορίες τους. Ποιο είναι το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο γυρίζεται μια ταινία; Τι θέλει να πει η ταινία πίσω από την εικόνα; Μια δεύτερη ανάγνωση. Πού βρίσκεται η κάμερα; Κινείται; Πόσα πλάνα μπορεί να έχει μια σκηνή; Το πλάνο είναι κοντινό (γκρο-πλαν) ή μακρινό; Η ταινία επιφυλάσσει εκπλήξεις, έχει σασπένς; Αφού συζήτησαν και έμαθαν βασικούς κινηματογραφικούς όρους, ξεκίνησαν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να κατακτήσουν με τη δημιουργική διάθεση και τη φαντασία τους… τη μεγάλη οθόνη.

Ταινία χωρίς ιστορία, δε γίνεται. Αφού προτάθηκαν και αξιολογήθηκαν πολλές ιδέες, τα μέλη της ομάδας ψήφισαν ένα σενάριο με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Γενική απαίτηση, να είναι κωμωδία. Για το λόγο αυτό, οι μικροί κινηματογραφιστές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας επιστράτευσαν το χιούμορ τους, προκειμένου να σκάσει το χειλάκι των θεατών.

Στη συνέχεια, διαμορφώθηκαν οι ομάδες που θα αναλάμβαναν το μοντάζ, τη σκηνοθεσία, τη συγγραφή του σεναρίου και τη μουσική. Οι ιδέες μεταφέρθηκαν στο χαρτί και τα γυρίσματα ξεκίνησαν με την πολύτιμη βοήθεια των γονέων, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους στα μέλη της ομάδας, τα φιλοξένησαν και τα κέρασαν, ενώ έκαναν και οι ίδιοι την εμφάνισή τους μπροστά από τις κάμερες.

«Στα σπίτια όπου γυρίζονταν οι σκηνές γινόταν χαμός: φωνές, γέλια, πολλά γέλια, "τα κλικ γίνανε;", η κλακέτα (δώρο γονέα) σε μεγάλη δράση, και "κατ" και πάλι η σκηνή από την αρχή, και πάλι "τι έλεγα;". Μα λίγα από αυτά, για πρώτη φορά, βρίσκονται στους τίτλους τέλους. Αξέχαστες και πολλές ώρες και το μοντάζ. Προσέχαμε να μην κάνουμε κάποιο λάθος, να "κόψουμε" και να "ράψουμε" σωστά», δηλώνουν τα παιδιά της ομάδας.

Στιγμές φανταστικές και ευφάνταστες

Σημαντικό κεφάλαιο της ταινίας αποτελεί η μουσική σύνθεση, την οποία επιμελήθηκε και αυτή τη φορά η κ. Ειρήνη Μυτιληναίου μαζί με τους μαθητές, που έπαιξαν αρμόνιο και κιθάρες.

Η κ. Ιωσηφίδου και οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης ευχαριστούν θερμά τους γονείς για την υποστήριξή τους, τις ατέλειωτες μετακινήσεις, τη φιλοξενία που τους παρείχαν, τη συμμετοχή τους, τα κεράσματα τους, την κλακέτα (διαθέσιμη και στις επόμενες ταινίες), τη διάθεση του αμαξιδίου, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση του σχολείου για την υποστήριξή τους αλλά και για τα –πάντα εμψυχωτικά- πειράγματά τους.

«Προσωπικά, ευχαριστώ τη συνάδελφο Ειρήνη Μυτιληναίου που πάντα μαζί με τα παιδιά δημιουργούν μια μουσική που πάει την ταινία πολλά βήματα μπροστά! Ευχαριστώ και τα παιδιά που μου χάρισαν πολλές - πολλές στιγμές με γέλια, με πειράγματα, δημιουργικές, φανταστικές και ευφάνταστες», τόνισε η κ. Ιωσηφίδου.

0 9ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου.

Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».