Η 3η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας πάει... Άνδρο

  • Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2019 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 31 Μαΐου. 2019 - 18:00

Για 3η χρονιά η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση) προσκαλεί εφήβους, μαθητές Λυκείου, από όλη την Ελλάδα, για 5 ημέρες στο Κόρθι αφιερωμένες στην προσωπική βελτίωση και τη δημιουργική ψυχαγωγία.

Δεξιότητες ζωής σε ένα πλαίσιο φιλικό και οικείο που βασίζεται στη δυναμική της ομάδας. Δημοκρατική συνείδηση και παιδεία που δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμό: «Πώς μπορώ να είμαι όντως ενεργός πολίτης; Με ποιον τρόπο μπορώ να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί;»

Σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Ανδρίων (Λέσχη Ανδρίων – Andrion Club) και με την υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» (ΕΚΠΑ) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τη Δημοκρατική Παιδεία Ελλάδος (EUDEC Greece), η φετινή κατασκήνωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κοινότητα ικανή να φέρει και να κρατήσει κοντά νέους με κοινά ενδιαφέροντα από όλη την Ελλάδα.

Στόχος να φύγουν όλοι γεμάτοι από εμπειρίες και φιλίες

Το φετινό πρόγραμμα, βασισμένο σε αρχές δημοκρατικής παιδείας, όπως η ελευθερία επιλογής, η συναπόφαση και η ανάληψη πρωτοβουλίας, θα περιλαμβάνει, εκτός από τα βιωματικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης (3 ώρες/ημέρα με ελεύθερη επιλογή), τρεις επιπλέον δυνατότητες:

α) την πρόταση πραγματοποίησης εργαστηρίου από τους ίδιους τους συμμετέχοντες για όποιο θέμα τους ενδιαφέρει ή τη συνεργασία με κάποιον εκπαιδευτή,

β) την προαιρετική συμμετοχή σε ένα μίνι τουρνουά debate με 10 τριμελείς ομάδες και δύο προκριματικούς γύρους αυθόρμητου λόγου και εκφραστικής ανάγνωσης (γνωστό κείμενο, προετοιμασμένο ήδη), και

γ) την προετοιμασία και συμμετοχή σε ένα TEDed event με πεντάλεπτες προσχεδιασμένες ομιλίες, ελεύθερου θέματος, σχετικές με τη φράση "open your mind".

Τα πρωινά θα είναι αφιερωμένα σε κολύμπι, εκδρομές και ξεκούραση. Τα βράδια σε διασκέδαση και συζητήσεις στην παραλία. Ο στόχος είναι να όλοι να φύγουν "γεμάτοι" από εμπειρίες και καινούριες φιλίες.

Στην Κατασκήνωση μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές οι οποίοι τον Ιούνιο αποφοιτούν από το Γυμνάσιο και μαθητές Λυκείου. Δεν προβλέπεται η συμμετοχή συνοδών (εκπαιδευτικών ή γονέων), μπορούν ωστόσο να ταξιδέψουν μαζί με την ομάδα και η οργανωτική επιτροπή μπορεί να προτείνει καταλύματα και να φροντίσει να λάβουν εκπτώσεις σε εισιτήρια και διατροφή, όσο είναι αυτό εφικτό. Δεν μπορούν να ακολουθούν τις δραστηριότητες της ομάδας, παρά μόνο να παρακολουθήσουν την τελική ανοικτή εκδήλωση.

Από κάθε σχολείο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 6 μαθητές το μέγιστο.

Οι γονείς θα πρέπει, σε επόμενη φάση, να αποστείλουν σκαναρισμένη υπεύθυνη δήλωση με επικυρωμένη την υπογραφή τους από ΚΕΠ σχετικά με τη συμμετοχή των μαθητών και τις ώρες ευθύνης της διοργάνωσης, όπως αναφέρονται στη φόρμα εγγραφής.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της κατασκήνωσης είναι από 29 Ιουνίου έως 7 Ιουλίο

ΠΑΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Κατασκήνωση Ρητορικής, πέρσι είχε διεξαχθεί στο νησί της Πάρου. Η κατασκήνωση είχε στο επίκεντρο τον ενεργό πολίτη και τον τρόπο με τον οποίο αντικρίζει με ανοικτό μυαλό και πνεύμα τον κόσμο που τον περιβάλλει. Το πρόγραμμα περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια και εξερεύνηση της φύσης, της παράδοσης και του πολιτισμού του νησιού.

Ειδικότερα, το περσινό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης είχε δράσεις όπως:

α) Γνωριμία με τη φύση, την παράδοση και τον πολιτισμό της Πάρου: Μέσα από δράσεις και εκδρομές θα εξερευνήθηκαν οι θησαυροί της Πάρου και θα ανακαλύφθηκαν οι δυνάμεις και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων, μέσω ξεναγήσεων, geocatching, πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραδοσιακών υπαίθριων παιχνιδιών, κυνήγι θησαυρού, water sports, beach party, slack line, mini adventure park.

β) Βιωματικά εργαστήρια με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και την καλλιέργεια της ομαδικότητας: ρητορική, αρχές επικοινωνίας και διαλόγου, τεχνικές πειθούς, θέατρο και αυτοσχεδιασμός, χορός και επικοινωνία, αφήγηση, δημιουργία βίντεο, δημιουργική γραφή, ανθρώπινα δικαιώματα, (συμμετοχική) ηγεσία, ενεργός πολίτης, ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και διαμεσολάβηση.

γ) Φιλικό τουρνουά εικονικής δίκης (μοντέλο «Πρωταγόρας») και ατομικών ρητορικών αγωνισμάτων.

Οι συμμετέχοντες εξαρχής χωρίστηκαν ομάδες με κύριο κριτήριο την ηλικία και την ισορροπία αγοριών-κοριτσιών.

ΣΙΦΝΟΣ

Η πρώτη διοργάνωση της Κατασκήνωσης Ρητορικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σίφνου, με επιτυχία και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, με συμμετοχή 115 μαθητών και αποφοίτων 14-18 ετών, 30 εκπαιδευτικών και φοιτητών, καθώς και δεκάδες εθελοντών από τη Σίφνο.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου. Την πρωτοβουλία αυτή του Ρητορικού Ομίλου Σίφνου υποστήριξαν ένθερμα, ως συνδιοργανωτές, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και η μη κερδοσκοπική επιστημονική Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Σημαντική ήταν η επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική: θεωρία και πράξη» του ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φοιτητών, καθώς και η συμμετοχή μελών του φοιτητικού Ρητορικού Ομίλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κοινή αγάπη όλων για την τέχνη του λόγου δημιούργησε, από την πρώτη στιγμή, ένα κλίμα ενθουσιασμού, που διατηρήθηκε αμείωτο, παρά το εντατικό πρόγραμμα των εργαστηρίων και του φιλικού τουρνουά debate. Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία και την πρότερη εμπειρία τους σε θέματα δημόσιας ομιλίας, ήρθαν βιωματικά σε επαφή με βασικές έννοιες και αρχές της ρητορικής τέχνης και της επικοινωνίας, με στοιχεία πειθούς και επιχειρηματολογίας, με θεματικές ενότητες όπως η επίλυση συγκρούσεων και οι διαπραγματεύσεις, η αξιοποίηση της φαντασίας και τεχνικών παραγωγής ιδεών στην ανάπτυξη συλλογισμών. Έμφαση δόθηκε στη θεωρία του debate και του ρητορικού επιχειρήματος, μέσα από πρωτότυπο υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την κατασκήνωση, καθώς και στην εφαρμογή της θεωρίας κατά τη διάρκεια του φιλικού τουρνουά που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 50 περίπου μαθητών αλλά και κατά τη διεξαγωγή τεσσάρων εικονικών δικών με τη διαδικασία των κανόνων του «Πρωταγόρα».

Τα εργαστήρια και το τουρνουά διήρκεσαν συνολικά 15 ώρες, αφήνοντας στους συμμετέχοντες αρκετό χρόνο για γνωριμία, διασκέδαση και ψυχαγωγία. Αποσκοπώντας στο «δέσιμο» της ομάδας και στην τόνωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, η διοργάνωση περιελάμβανε επιπλέον των παραπάνω εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες και παρουσιάσεις δρώμενων μαθητών και εκπαιδευτών). Μιμήσεις, δραματοποιήσεις λογοτεχνικών κειμένων, stand-up comedy, χορός και τραγούδι από πενταμελή ορχήστρα και από τη Μαριώ, που συμμετείχε εθελοντικά, γέμισαν το τελευταίο βράδυ με εικόνες που πλούτισαν τις εμπειρίες των συμμετεχόντων και προώθησαν την ελεύθερη έκφραση.