Συνέντευξη της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του νησιού

«Κανένα κρούσμα εντός σχολείου στη Σύρο»

Στο σύστημα τηλεκπαίδευσης επιστρέφουν από σήμερα τα Λύκεια της Σύρου, μετά από την ένταξη του νησιού στην «κόκκινη ζώνη» του επιδημιολογικού χάρτη.

Την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών, ανακοινώθηκε επίσημα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Σύρου συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας, που λόγω αύξησης κρουσμάτων, θα παραμείνουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Μεταξύ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται σε αυτή την περίπτωση, περιλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των Λυκείων, τα μαθήματα των οποίων θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως για το χρονικό διάστημα που έχει καθοριστεί.

Σημειώνεται ότι, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια θα λειτουργούν κανονικά, ενώ ανοικτές θα παραμείνουν επίσης οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Σχετικά με λοιπές αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη των Κυκλάδων, τα Λύκεια της Μυκόνου ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους για να υποδεχτούν και πάλι τους μαθητές τους, καθώς το νησί παρουσίασε επιδημιολογική βελτίωση και εισήλθε στο επίπεδο της επιτήρησης.

Συντονισμένες ενέργειες που καταρρίπτουν τις «φήμες»

Με αφορμή τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία που έθεσαν στο «κόκκινο» τη Σύρο, αλλά και τις φήμες των προηγούμενων ημερών -που καταρρίφθηκαν- για κρούσματα κορωνοϊού σε σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ότι οι σχολικές μονάδες του νησιού ακολουθούν πιστά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Όλοι είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Τα παιδιά, ειδικότερα των μικρότερων βαθμίδων είναι αξιοθαύμαστα πειθαρχημένα. Αδιαμφισβήτητα, όλοι έχουν κουραστεί από την κατάσταση, ωστόσο τα σχολεία έχουν προσαρμοστεί. Καθαρίζονται πολλές φορές ημερησίως, οι Διευθυντές βρίσκονται σε ετοιμότητα και γενικότερα, τηρούνται τα πάντα, οι εφημερίες, τα διαλείμματα, οι αποστάσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι δεν είχαμε κρούσμα εντός σχολείου στη Σύρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παραμυθιώτου.

Σχετικά με τους «ψιθύρους» που ακούστηκαν εντόνως για μαθητές και εκπαιδευτικούς συγκεκριμένου σχολείου που νοσούν, η ίδια σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, καθώς όλα τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν, βγήκαν αρνητικά. Αυτό επισημαίνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την ενημέρωση των γονέων και όλων των κατοίκων του νησιού.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης διευκρινίζει ότι σε περίπτωση κρούσματος εντός σχολείου, οι αρμόδιοι προβαίνουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού.

«Όταν υπάρχει κρούσμα από μαθητή ή εκπαιδευτικό στη σχολική μονάδα, τηρείται ένα πρωτόκολλο. Μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του τεστ, ο Διευθυντής ενημερώνει τον ΕΟΔΥ και την Υπηρεσία, από την οποία ενημερώνομαι εγώ για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο Νότιο Αιγαίο. Ως Περιφερειακή Διευθύντρια, συμμετέχω σε ειδική ομάδα και βρίσκομαι σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών από τον Διευθυντή κι αυτό πηγαίνει στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης – εισήγησης, ακολουθεί η απόφαση αναστολής είτε τμήματος είτε ολόκληρου σχολείου από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία αναρτάται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα του myschool και στην ειδική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας».

Όσον αφορά στο θέμα της πρόληψης έναντι της πανδημίας, η κ. Παραμυθιώτου αναφέρει πως η Υπηρεσία δέχεται αιτήματα για την άμεση έναρξη του εμβολιασμού ατόμων 60-64 ατόμων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από εκπαιδευτικούς του νησιού που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή κατηγορία και έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο.

Έναν μήνα μετά και τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, η πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να αλλάζει τα δεδομένα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και την εκπαίδευση.

Επαναφορά της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές Λυκείου

Η ένταξη της Σύρου στην κόκκινη ζώνη του επιδημιολογικού χάρτη φέρνει ξανά στο προσκήνιο την τηλεκπαίδευση ως «λύση ανάγκης», αυτή τη φορά για τους μαθητές Λυκείων που υποχρεώνονται να μείνουν στο σπίτι τους μέχρι τη λήξη του «συναγερμού».

«Η τηλεκπαίδευση έχει πραγματικά βοηθήσει στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, όμως δεν μπορεί με τίποτα να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση» υπογραμμίζει η κ. Παραμυθιώτου. «Πέρα από το γεγονός ότι κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πρόσβαση στο ίντερνετ, μία πιθανή διακοπή ρεύματος ή ένα πρόβλημα στο δίκτυο αποτελούν αστάθμητους παράγοντες που εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας».

Ωστόσο, εξηγεί πως, από τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνει, επιβεβαιώνεται η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων για να βοηθήσει τους μαθητές.

«Είναι σημαντικό ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου που κλήθηκαν να συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, είχαν ενεργή και σταθερή συμμετοχή», προσθέτει η κ. Παραμυθιώτου.

Όπως τονίζει, η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς. «Το παιδί που μπαίνει στην πλατφόρμα, βρίσκεται στο σπίτι του. Υπάρχουν γονείς που μπορεί να επεμβαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτά και πολλά ακόμη ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον εκπαιδευτικό με διακριτικότητα. Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα που προσφέρεται μέσω της τηλεκπαίδευσης για τη συνέχιση των μαθημάτων, η φυσική παρουσία στο σχολείο και την τάξη έχει μεγάλη σημασία και γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί την προτιμούν.

Τέλος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, εξηγεί ότι η πανδημία έχει βάλει μεταξύ άλλων «τρικλοποδιά» και στην υλοποίηση επιπλέον εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επισκέψεων και λοιπών συνεργατικών διαδικασιών που αποτελούν κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας, καθιστώντας το πιο δημιουργικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά. «Προσαρμοζόμαστε, ωστόσο, σε αυτή την κατάσταση και ελπίζουμε κάποια στιγμή να επανέλθουμε στους ρυθμούς που ζούσαμε και δρούσαμε», καταλήγει η κ. Παραμυθιώτου.