Συνομιλία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου με τον μηχανικό Παύλο Χατζηγρηγορίου για την ανάγκη διάσωση των ιστορικών κτιρίων της πόλης μας

«Βρέχει πέτρες»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου συμμετείχαν στη δράση STEM Professionals Go Back to School, στο πλαίσιο της STEM Discovery Campaign 2021.

Το STEM Discovery είναι μια διεθνής συμμετοχική πρωτοβουλία που διοργανώνει η Scientix. Οργανισμοί, βιβλιοθήκες, σχολεία, πανεπιστήμια και ομάδες νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο γιορτάζουν μαζί τη σταδιοδρομία και τις σπουδές τους στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Η ετικέτα για τη φετινή καμπάνια είναι: «Βιωσιμότητα και πολιτειότητα».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενθάρρυνση κάθε ενδιαφερόμενου μέλους που συμμετέχει στην εκπαίδευση να οργανώσει δραστηριότητες που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας τις σχετικές δεξιότητες που οι μαθητές θα χρειαστούν στο εγγύς μέλλον.

Γιατί τα κτίρια καταρρέουν;

Με αφορμή την κατάρρευση μέρος κτηρίου επί της οδού Γεωργίου Σουρή, στην Ερμούπολη -γεγονός που απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες την τοπική και όχι μόνο επικαιρότητα- οι μαθητές της Δ’ Τάξου του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου και ο δάσκαλός τους Νεκτάριος Φαρασόπουλος αποφάσισαν να αναζητήσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: Γιατί καταρρέουν τα κτίρια; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον; Ποιοι επαγγελματίες εργάζονται σε αυτόν τον τομέα;

Στο πλαίσιο του διαδικτυακού τους μαθήματος προσκάλεσαν έναν επαγγελματία STEM, έναν Αρχιτέκτονα Ψηφιακής Κληρονομιάς ελπίζοντας ότι εκείνος θα μπορέσει να τους βοηθήσει να κατανοήσουν περισσότερα πράγματα σχετικά με αυτό το συμβάν. Ο κ. Παύλος Χατζηγρηγορίου είναι Πολιτικός Μηχανικός με MSc στην Αποκατάσταση και Συντήρηση Μνημείων, MSc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό και διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική (Ψηφιακή Κληρονομιά). Ο ίδιος εξήγησε στα παιδιά τι πραγματικά συνέβη και ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο μέλλον. «Ο Παύλος Χατζηγρηγορίου αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο για τους μαθητές και η δουλειά του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι επαγγελματίες του STEM μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινότητες να αποτρέψουν σοβαρά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Φαρασόπουλος.

Μια διαφωτιστική εμπειρία για τους μαθητές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χατζηγρηγορίου τόνισε ότι η κατάρρευση κτιρίων είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο που δεν έχει πλήξει μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει στους μαθητές τη δουλειά του και τι κάνει για να διατηρήσει τα ιστορικά κτίρια της Σύρου. Παρουσίασε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση ενός κτηρίου. Επίσης δήλωσε ότι, τα κτίρια γερνούν, όπως και οι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται και τα ίδια επιπλέον υποστήριξη.

Αναφερόμενος σε άλλα μέρη της δουλειάς του, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για έναν μηχανικό και έναν αρχιτέκτονα να σχεδιάσουν προσεκτικά σπίτια και να επιλέξουν τα κατάλληλα υλικά. Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πέτρες για την κατασκευή και χρειάζονταν πολύ χρόνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, χρησιμοποιούμε κυρίως τσιμέντο που μας βοηθά να χτίζουμε σπίτια πολύ πιο γρήγορα. Αλλά αυτό έχει και το ανάλογο «κόστος». Τα κτίρια δεν είναι τόσο όμορφα όσο παλιά.

έλος, ανέφερε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση τσιμέντου στην κατασκευή κτιρίων στο περιβάλλον. Το ενεργειακό αποτύπωμα από την παραγωγή τσιμέντου και άλλων σύγχρονων υλικών είναι πολύ μεγάλο και προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση.

Η συζήτηση με τον κ. Χατζηγρηγορίου ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία για τους μαθητές. Παρά τη νεαρή ηλικία τους, τα παιδιά κατάλαβαν πως οι επαγγελματίες του STEM όπως ο κ. μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κτιρίων στις πόλεις μας και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολιτιστική αξία.