Λιμεναρχείο Πάρου

Προσπάθεια περιορισμού της άγρας πελατών

  • Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2013 - 09:05

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της άγρας πελατών και την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού της Παροικιάς, διατυπώνει ο Λιμενάρχης Πάρου, Κωνσταντίνος Γιαλελής, με έγγραφό του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αρχικά ο κ. Γιαλελής συμφωνεί με την κοινή διαπίστωση ότι ο χώρος που έχει καθοριστεί για την υποδοχή των επιβατών είναι απολύτως ανεπαρκής, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τόσο τον αριθμό των ταξιδιωτών που επισκέπτονται έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, όσο και τον μεγάλο αριθμό ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, που συγκεντρώνονται στο σημείο αυτό. Την ίδια ώρα, εφιστά την προσοχή για το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος (π.χ. παράσυρση παιδιού ή ηλικιωμένου ή ΑΜΕΑΙ από διερχόμενο φορτηγό όχημα, λεωφορείο κ.λπ), εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης και διαρρύθμισης του λιμανιού.

Στο έγγραφο που απέστειλε περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι κατά τους μήνες αιχμής, τονίζοντας ότι το υποστελεχωμένο Λιμεναρχείο Πάρου είναι -τελικώς- η μόνη τοπική αρχή που αναλαμβάνει την καταπολέμηση του φαινομένου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι συχνά επωμίζεται ευθύνες οι οποίες δεν άπτονται απολύτως των τυπικών αρμοδιοτήτων του. Την ίδια στιγμή, στελέχη της Αρχής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τόσο τις -όχι σπάνιες- αψιμαχίες μεταξύ των επαγγελματιών όσο και το ίδιο το φαινόμενο της άγρας πελατών από επαγγελματίες που, εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό, καταφέρνουν να περάσουν στο χώρο του λιμανιού χωρίς να έχουν άδεια εισόδου.

Πέραν των μέτρων που εφαρμόζει το Λιμεναρχείο για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του λιμανιού της Παροικιάς και την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών και οχημάτων, το Λιμεναρχείο αποφάσισε ότι θα επιτρέπεται μόνο σε όσους επαγγελματίες αναμένουν επιβάτες, για τους οποίους έχουν αποδεδειγμένα βεβαιωμένη κράτηση καταλύματος, να παραμένουν μόνο παραπλεύρως του στεγάστρου επιβατών (στη δυτική πλευρά προς την Πύλη Β), σε ειδικά οριοθετημένο -για το σκοπό αυτό- ξεχωριστό χώρο εντός κιγκλιδωμάτων. Επιπλέον, στο χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται από τα άτομα που υποδέχονται ταξιδιώτες, θα επιτρέπεται η παραμονή μόνο ιδιοκτητών επιχειρήσεων (και όχι υπαλλήλων τους), εξαιρουμένων τυχόν περιπτώσεων εξουσιοδότησης προς συγκεκριμένο εργαζόμενο, νομίμως απασχολούμενο στη μονάδα, φορολογικώς ενήμερο και βεβαίως νομίμως διαμένοντα στη χώρα (εάν πρόκειται για αλλοδαπό).

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις αυτές, η Λιμενική Αρχή θα κινεί την προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, εξετάζοντας, σε συνεννόηση με την Εισαγγελική Αρχή, και το ενδεχόμενο ποινικής αξιολόγησης της υπόθεσης.