Νέα λίστα με ποινικές διώξεις υπαλλήλων στο Υπουργείο

Της λίστας το… ανάγνωσμα

Νέα ονόματα επίορκων υπαλλήλων περιλαμβάνει, η εμπλουτισμένη πλέον λίστα που παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η προηγούμενη λίστα των 1.300 υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, συμπληρώνεται με 294 νέες υποθέσεις παρανομούντων υπαλλήλων, κατά των οποίων μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Στη λίστα περιλαμβάνονται κυρίως δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά ακόμη γιατροί, φαρμακοποιοί, εφοριακοί και εκπαιδευτικοί που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα όπως απιστία στην υπηρεσία και η παράβαση καθήκοντος, αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ακόμη και για σύσταση συμμορίας, παράνομη οπλοκατοχή, απάτη, εκβίαση, κλοπή κ.ά.

Από τις νέες περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων οι 229 αφορούν σε υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, τις υποθέσεις των οποίων θα αναλάβουν σε πρώτο βαθμό να ελέγξουν τα πειθαρχικά συμβούλια, ενώ οι υπόλοιπες 65 περιπτώσεις αφορούν ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων που κατά κύριο λόγο υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και για τους οποίους προβλέπονται άλλες πειθαρχικές διαδικασίες.

Οι 24 εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν σε ψευδείς βεβαιώσεις για προσωπικό όφελος και από αυτές οι 5 θεωρούνται κακουργηματικές πράξεις, διότι το ύψος ζημίας που προξένησαν στο δημόσιο ανέρχεται πέραν των 120.000 ευρώ.

Οι «επίορκοι» έχουν τεθεί στο στόχαστρο των τελευταίων κυβερνητικών εξαγγελιών για «κάθαρση» του δημοσίου τομέα, και αναμένεται να αποτελέσουν τη «δεξαμενή» από την οποία το αρμόδιο Υπουργείο θα αντλήσει τις σχεδιαζόμενες πρώτες απολύσεις.

Α. Ρουπακιώτης: «Να αποφύγουμε τον τρόμο των επίορκων»

Την αλλαγή του κλίματος στη δημόσια διοίκηση επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, καθώς η δημιουργία ψυχολογικής έντασης, με τις περιπτώσεις των επίορκων, δεν διευκολύνει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

«Βρίσκονται πολλοί υπό τον τρόμο των επίορκων υπαλλήλων. Θέλω να καταθέσω με σεβασμό στο κοινοβούλιο. Όσο είσαστε αντίθετοι είμαι και εγώ αντίθετος να συνεχίζουν να ασκούν καθήκοντα όποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο. Είτε έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα είτε πειθαρχικά παραπτώματα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίζουμε τους πάντες επίορκους, μου δίνεται η δυνατότητα να σκεφτώ ότι δημιουργούμε ένα ψυχολογικό κλίμα επίορκων που εγώ στα όσα χρόνια ασκώ τη δικηγορία για πρώτη φορά ακούω με τέτοια ένταση. Να δημιουργείται, δηλαδή, ένα ψυχολογικό κλίμα που αποβαίνει σε βάρος της ευρυθμίας της διοίκησης και της ηρεμίας των ίδιων των υπαλλήλων. Ας μιλήσουμε λοιπόν για εκείνους που παρανόμησαν και διέπραξαν ποινικά αδικήματα ή βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτοί δεν έχουν θέση στο δημόσιο. Να αποφύγουμε όμως αυτόν τον τρόμο των επίορκων διότι δημιουργεί κακό και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ηρεμία εκτέλεσης των καθηκόντων των υπαλλήλων».

Στο Νότιο Αιγαίο

Μεταξύ της λίστας περιλαμβάνονται και ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται και σε υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι διώκονται για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που κατηγορούνται για υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφων και πλαστογραφία.

Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά σε υπόθεση του περασμένου έτους, η οποία αφορά σε δημόσιο υπάλληλο που εργάζεται σε υπηρεσιακή μονάδα της Περιφέρειας, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση, και η δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ετικέτες: