Πονοκέφαλος της κυβέρνησης για την τρύπα του προϋπολογισμού

Εισπρακτικές τακτικές

Νέα εντολή του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες της χώρας, στοχοποιεί τους οφειλέτες του Δημοσίου, ακόμα και αν αυτοί έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών τους, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται ακόμα και οι επιστροφές φόρου.

Καθώς η υστέρηση εσόδων από φόρους προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξαιτίας της μη καταβολής φόρων, από μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων, το υπουργείο μετά την πρώτη κίνηση του να προχωρήσει σε συμψηφισμό των χρεών με τις επιστροφές φόρου, τώρα εντάσσει στο μέτρο του συμψηφισμού και των ληξιπρόθεσμων χρεών όσων έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους, τα οποία θα εισπράττονται από τις επιστροφές φόρου που τυχόν θα έχουν.

Όπως το υπουργείο Οικονομικών ορίζει, οι εφορίες καλούνται να συμψηφίσουν με τις επιστροφές φόρου τις α) βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προ το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι, β) βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά, γ) βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή και δ) παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Σε περίπτωση που καλυφθούν οι οφειλές από τις επιστροφές φόρου, θα αποδίδεται στον φορολογούμενο το υπόλοιπο της επιστροφής.

Στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου δεν καλύπτει το ποσό της οφειλής και δεν γίνει άμεση ρύθμιση, τότε θα ενεργοποιείται άμεσα το μέτρο των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι ανείσπρακτες οφειλές

Ήδη τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία βεβαιώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, φτάνουν στα 4,2 δις ευρώ και εξ αυτών έχει εισπραχθεί μόνο το 13%, που μεταφράζεται σε 546 εκατ. ευρώ.

Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιών ετών που έφτασαν τα 55,1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα θεωρούνται ποσά «ανεπίδεκτα είσπραξης» και συνυπολογίζοντας τις βεβαιωμένες οφειλές του 2012 που φτάνουν τα 10,2 δις ευρώ, είναι εμφανής η αγωνία του υπουργείου να εισπράξει με κάθε τρόπο.

Από τις οφειλές παρελθόντων ετών είχε προϋπολογισθεί η είσπραξη 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ, ενώ με κάθε τρόπο έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλόμενων προς το Δημόσιο, μόνο το 18% (10,6 δις ευρώ) αντιστοιχεί στον φόρο εισοδήματος, ενώ το 22% (13,13 δις ευρώ) αφορά σε οφειλές του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο πρώτο εξάμηνο του 2013 προβλεπόταν η είσπραξη του 45% των βεβαιωμένων οφειλών, εκ των οποίων ναι μεν βεβαιώθηκαν από την εφορία 64,9 εκατ. ευρώ, όμως εισπράχθηκε μόνο το 21,4% δηλαδή 13,9 εκατ. ευρώ.

Από δε τους φόρους πολυτελείας, που προσφάτως επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει η δέσμευση για 910 ελέγχους έως το τέλος του χρόνου και η είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων φόρων, με απογοητευτικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, κατά το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 211 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν μόνο 15,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνο 5,8 εκ. ευρώ.

Υπό το βάρος του ελέγχου

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί εναγωνίως να εισπράξει προχωρώντας σε νέες ρυθμίσεις υποχρεωτικής είσπραξης είτε μέσω συμψηφισμού είτε μέσω άμεσης κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς έστω και εάν αυτοί είναι μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης.

Η κυβερνητική δέσμευση για θετική εκτέλεση του προϋπολογισμού, έως την αξιολόγηση της τρόικας εντός του επόμενου μήνα, δημιουργεί πονοκεφάλους, αφού η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει μπει πρώτη στη λίστα αξιολόγησης, όπως τέθηκε και στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Οι όποιες αστοχίες παρατηρηθούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα επιφέρουν τη λήψη αυτόματων μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν από τους τεχνοκράτες της τρόικας, ενώ όπως κατέστησε σαφές το ΔΝΤ η αποτυχία είσπραξης των προϋπολογισμένων φορολογικών εσόδων θα επιφέρει «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών».

Μεταξύ αυτών των μέτρων αναφέρονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς», ενώ τα οφέλη από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση δεν πείθουν διότι «δε φαίνονται εφαρμόσιμα».

Η κυβέρνηση, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και τα μέτρα για άμεση είσπραξη οφειλών, δεν εμφανίζεται ικανή να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, με αποτέλεσμα να έχει να αντιμετωπίσει μία τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ.

Τα μεγάλα ποσοστά ανείσπρακτων χρεών καταδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης και καθιστούν σαφές ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας που αφορούν σε κρατικά έσοδα της τάξης των 2,739 δισ. ευρώ έως το 2017, φαντάζουν αδύνατες, όπως απραγματοποίητος φαίνεται και ο στόχος για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ετικέτες: