Τροπολογία που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες εκθέτει την κυβέρνηση

Ναυτιλιακές μετοχές ξεπλένουν μαύρο χρήμα

Μία ακόμα «μαύρη» ημέρα για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ήταν η Παρασκευή, όταν εκμεταλλευομένη τον κοινωνικό αναβρασμό, λόγω της προκλητικής εν ψυχρώ δολοφονίας του Π. Φύσσα, πέρασε τροπολογία που δίνει το ελεύθερο στα πολιτικά πρόσωπα, δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και διευθυντικά στελέχη εταιρειών δημοσίου, να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, μέσω μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών.

Πρόκειται για μία «διευκόλυνση», προς όλους αυτούς που υποχρεούνται να προβαίνουν σε δήλωση «Πόθεν έσχες», δίνοντας τους το ελεύθερο να απαλλάσσονται από την αιτιολόγηση περιουσιακών στοιχείων, μετατρέποντας τα σε ναυτιλιακές μετοχές.

Στο κυνήγι της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού των αιρετών και δημοσίων λειτουργών, βρέθηκε το παράθυρο που τους οδηγεί στο απυρόβλητο, ώστε τα προϊόντα διαπλοκής να μην απαιτείται να δικαιολογηθούν.

Πρόκειται για μία διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται σε τροπολογία που μπήκε προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών-Ρυθμιστική Αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στη αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ειδικά για το επίμαχο έκτο άρθρο της τροπολογίας αφορά στις «μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών…….τα ομόλογα και οι ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους».

Επίσης στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο «θεμιτής και σύμφωνης με την αρχή ουσιαστικής ισότητας», εξομοιώνεται η θέση των πλοιοκτητών/εφοπλιστών με μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών και όσοι υποχρεούνται να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες».

Έτσι όσοι κατέχουν ναυτιλιακές μετοχές δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώσουν ούτε πως τις αγόρασαν είτε εάν τις πούλησαν, δίνοντας στην ευκαιρία να αποκτηθούν και να διακινηθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, ξεπλένοντας χρήμα που προέρχεται από αδιαφανείς διαδικασίες.

Σύμφωνα με το νόμο του 2003 που αφορά στη «Δήλωση και έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης» ορίζεται ότι υπόχρεοι κατάθεσης δήλωσης «πόθεν έσχες» είναι όλοι οι δημόσιοι και δικαστικοί λειτουργοί, όλα τα αιρετά πρόσωπα, κάθε βαθμού, δηλαδή ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές, οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι των ΝΠΙΔ του Δημοσίου, οι δήμαρχοι, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι μέτοχοι των εταιρειών μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι όμως με την παρούσα τροπολογία απαλλάσσονται.

Μένει να αποδειχθεί πλέον εάν πρόκειται για εξυπηρέτηση του συνόλου των άνωθεν αναφερομένων ή είναι μία ακόμα φωτογραφική διάταξη προς κάλυψη συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου και υποχρεούται να δικαιολογήσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.