Στην τελική ευθεία πώλησης προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ

Εκποιήσεις δημόσιας ιδιοκτησίας

Οι εκτάσεις που προωθούνται στις Κυκλάδες

Η ψήφιση του χωροταξικού του τουρισμού, το οποίο ουσιαστικά μεταβάλλει το τοπίο ενισχύοντας τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων, άνοιξε παράλληλα και τον δρόμο στο ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί ακίνητα του δημοσίου για τουριστική αξιοποίηση.

Με στόχο τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και παραθεριστικών κατοικιών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έβαλε πωλητήριο στα πρώτα 156 δημόσια ακίνητα, έκτασης μεγαλύτερης των 86.000 στρεμμάτων.

Το ΤΑΙΠΕΔ στο σχέδιο εκμετάλλευσης των ιδιόκτητων ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρει πως αυτά θα αξιολογηθούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι και οι πιθανές χρήσεις τους, ενώ οι στρατηγικές αξιοποίησης θα εξειδικευτούν για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο.

Η πώληση των ακινήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω διαφορετικών διαδικασιών, που θα είναι είτε διαγωνιστικές για τα μεγάλα ακίνητα, είτε ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τα μικρότερα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο του Ταμείου είναι να προχωρήσει τάχιστα η πώληση της κρατικής περιουσίας, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας, εμφανώς δυσαρεστημένοι, απαίτησαν εντατικοποίηση των ενεργειών, λόγω υστέρησης των εσόδων που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τομέας.

Μπορεί εκ μέρους του Δημοσίου να παραχωρούνται συνεχώς προς το Ταμείο δημόσιες εκτάσεις και ακίνητα, όμως κωλύματα στην άμεση παραχώρηση τους σε ιδιώτες, παρουσιάζονται εξ αιτίας των προσφυγών που έχουν κατατεθεί, καθώς πολλά από αυτά είτε βρίσκονται σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές, είτε εκκρεμούν δασικοί αποχαρακτηρισμοί ή ακόμα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Κυκλαδικές εκτάσεις

Στη λίστα των 156 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ που προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση, περιλαμβάνονται και εννέα εκτάσεις νησιών των Κυκλάδων, όπως αυτές αναφέρονται στον πίνακα.


Τουριστικά αξιοποιήσιμα ακίνητα
         
  Περιοχή Ακινήτου ΔΗΜΟΣ / Νησί ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ (τ.μ.) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ
         
13 Λίμνη Αλυκών Νάξος 1.090.764 Παραθεριστικές Κατοικίες
58 Άγιος Προκόπιος Νάξος 161.776 Παραθεριστικές Κατοικίες, Ξενοδοχείο
88 Χιβαδολίμνη Μήλος 63.800 Παραθεριστικές Κατοικίες  
93 Αγία Κυριακή Τήνος 55.000 Παραθεριστικές Κατοικίες
105 Φιλίζι Πάρος 37.000 Παραθεριστικές Κατοικίες
115 Παραλία Γαλησσά Σύρος 27.922 Παραθεριστικές Κατοικίες, Ξενοδοχείο
118 Αθίνι Άνδρος 26.523 Παραθεριστικές Κατοικίες
148 Λιβάδι Ηρακλειά 7.239 Παραθεριστικές Κατοικίες
152 Ξενοδοχείο «Λητώ» Μύκονος 3.634 Ξενοδοχείο

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε (ΦΕΚ 3025/28-11-2013) τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ δύο ακόμα εκτάσεις στα νησιά των Κυκλάδων Κύθνο και Νάξο.

Μεταβιβάζεται κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή το ακίνητο «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου», του οικισμού Λουτρά, εκτάσης 7.200 τ.μ. με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα του (συμπεριλαμβανομένων του κτιρίου ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», του Υδροθεραπευτηρίου, της νότιας βοηθητικής πτέρυγας, της ημιτελούς πτέρυγας και άλλων κτισμάτων και εγκαταστάσεων), το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑ). Εξαιρείται ρητά από την κατά τα ανωτέρω μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. η κυριότητα επί του ιαματικού φυσικού πόρου.

Επίσης μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ το αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 99.787 τ.μ. στον Αγ. Αρσένιο-Βίβλο Νάξου.

Με απαλλαγές στους μεγαλοεπενδυτές

Ενδιαφέρον προκάλεσε η καταγγελία στην οποία προέβη, από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, σχετικά με την απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, όσων ακινήτων του Δημοσίου έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Εξοργιστική η διευκόλυνση αυτή που παρέχεται εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες επενδυτές, ειδικά μετά τις αυξήσεις, που σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο, αναμένεται να επιβαρύνουν από την καινούργια χρονιά το σύνολο των μικροϊδιοκτητών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής «δεν φτάνει που απαλλάσσει από τον φόρο όλα τα ακίνητα με σύμβαση παραχώρησης, που έχουν κυρωθεί από την Βουλή, ορίζει την φθηνότερη κλίμακα με συντελεστή 0,003 ανεξάρτητα από αξία σε ότι αφορά τους καινούργιους πελάτες».

Αναφέρεται σε όσους πωλείται η δημόσια περιουσία «δηλαδή αυτούς που υπαγορεύουν στο Δημόσιο τους όρους της πρακτικά ιδιωτικής πολεοδόμησης και χωροταξίας που χρειάζονται».