Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Νίκου Συρμαλένιου

''Επί τάπητος ζητήματα μείζονος σημασίας''

  • Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Οι συνεχείς καθυστερήσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στις Κυκλάδες, η κατάσταση του αρχαίου νεκροταφείου στην Παροικία της Πάρου και η αναδρομική ασφάλιση από ΟΓΑ σε ΟΑΕΕ αποτέλεσαν τα τρία βασικά ζητήματα της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου. Επίσης στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων ο κ. Συρμαλένιος ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για προβλήματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των νησιών των Κυκλάδων.

Ταλαιπωρία για τους κατοίκους των Κυκλάδων

Αφού επισήμανε για άλλη μια φορά την ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων λόγω των καθυστερήσεων των πλοίων '' Aqua Jewel'' και '' Aqua Spirit'' με τις συνεχείς αλλαγές στα δρομολόγια τους, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, με ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να πραγματοποιήσει ο αρμόδιος Υπουργός προκειμένου η εταιρεία NEL LINES να είναι συνεπής στην υποχρέωση της να ενημερώνει εγκαίρως και επισήμως τους επιβάτες σχετικά με τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις των δρομολογίων ενώ παράλληλα θέτει το ερώτημα εάν έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο τους τρόπους μετακίνησης των νησιωτών και των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο, στην περίπτωση που η εταιρεία αποφασίσει να περιορίσει τα δρομολόγια της, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Η παρέμβαση του κ. Συρμαλένιου προήλθε μετά τις επανειλημμένες αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών που τίθενται σε καθεστώς αναμονής για πολλές ώρες προκειμένου να επιβιβασθούν, λόγω των καθυστερήσεων που πραγματοποιεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη κατάσταση να επιδεινώνεται όταν τα δρομολόγια ακυρώνονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ταλαιπωρία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου της Ποσειδωνίας Σύρου που αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στη Σέριφο, καθώς το δρομολόγιο είχε μείνει ανεκτέλεστο με τη πρόφαση των δυσμενών καιρικών συνθηκών χωρίς κάποια επίσημη απαγόρευση απόπλου.

Η επαναλαμβανόμενη τακτική της εταιρίας να ακυρώνει δρομολόγια επιβαρύνει την καθημερινότητα των δημοτών στα νησιά, ειδικά σε όσα ανήκουν στις άγονες γραμμές, καθώς αποτελεί το μοναδικό μέσο μετακίνησης. Πέρα όμως από τα θέματα μετακίνησής που προκύπτουν, στην περίπτωση που δεν βρεθεί άμεση λύση, το εν λόγω δημιουργούμενο πρόβλημα θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, αφού οι επισκέπτες θα δυσαρεστηθούν με την υπάρχουσα κατάσταση.

Απαξίωση του αρχαίου νεκροταφείου της Πάρου

Άλλο ένα ζήτημα που απασχόλησε τον κ. Συρμαλένιο ήταν η κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαία νεκροταφεία της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στη Παροικιά της Πάρου και λόγω της θέσης που καταλαμβάνει στην παραλιακή ζώνη παρουσιάζει συνεχή εισροή θαλάσσιων υδάτων, κάτι το οποίο απαιτεί τη συνεχή λειτουργία μηχανολογικού εξοπλισμού για την άντληση των εισερχόμενων υδάτων. Λόγω όμως της έλλειψης κονδυλίων η μία εκ των τεσσάρων αναγκαίων αντλιών δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα το νεκροταφείο να είναι ημιβυθισμένο σε στάσιμα νερά. Ο βουλευτής Κυκλάδων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω των πολιτικών που ασκεί συρρικνώθηκαν οι δυνατότητες των περιφερειακών υπηρεσιών, κάτι το οποίο τους εμποδίζει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαχείρισης και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώ η διαθεσιμότητα που εφάρμοσε σε υπαλλήλους της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η μείωση των πιστώσεων για την προστασία, την συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες οδηγούν μνημεία όπως το νεκροταφείο της Πάρου σε απαξίωση. Καθώς όμως το εν λόγω νεκροταφείο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεδομένου ότι η προηγούμενη μελέτη για τη συντήρηση του δεν οδήγησε σε κάποια οριστική λύση, ο κ. Συρμαλένιος ζήτησε να ενημερωθεί από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ποιό είναι το ύψος των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για την συντήρηση αποκατάσταση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Πάρου για το τρέχον έτος και πώς θα αντιμετωπιστούν άμεσα και μακροπρόθεσμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στο αρχαίο νεκροταφείο.

Σε απόγνωση πλήθος επαγγελματιών

Τέλος απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στο θέμα της Αναδρομικής ασφάλισης από ΟΓΑ σε ΟΑΕΕ που έχει αναστατώσει πληθώρα επαγγελματιών που πλήττονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Ειδικότερα, σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επαγγελματιών κυρίως των Δυτικών Κυκλάδων έχουν καταλογιστεί υπέρογκα ποσά αναδρομικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ενώ ήδη έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είχαν μεταφερθεί από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, όμως λόγω άγνοιας νόμου και αμέλειας ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες πλέον αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη κατάσταση καθώς τους καταλογίζονται υπέρογκα ποσά. Καθώς η κατάσταση αυτή, που μεταφράζεται ως άδικη απέναντι στους επαγγελματίες, έχει οδηγήσει σε πληθώρα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων κρίνοντας αναγκαία την εύρεση άμεσης λύσης. Για τους προαναφερθείς λόγους ο βουλευτής Κυκλάδων ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να γίνει σαφές αν σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση στον εκ νέου καταλογισμό των οφειλόμενων εισφορών, συμψηφίζοντας τα ήδη καταβληθέντα ποσά στον ΟΓΑ με τις εμφανιζόμενες οφειλές στον ΟΑΕΕ, αν θα αφαιρέσει από τις εμφανιζόμενες οφειλές τις ενδεχόμενες προσαυξήσεις και αν θα αναγνωρίσει την πραγματική ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες επί σειρά ετών άφησαν ανενημέρωτους τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.

Ετικέτες: