Κοινοβουλευτική Παρέμβαση Ν. Συρμαλένιου για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα

Πωλούνται πλοία της Hellenic Seaways

  • Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με συμφωνία των μετόχων του ομίλου Grimaldi να προβούν σε πώληση αριθμού πλοίων της εταιρείας Hellenic Seaways, ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση απευθύνθηκε για το θέμα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ζημιές για την Hellenic Seaways

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Hellenic Seaways, οι μέτοχοι του ομίλου Grimaldi και της τράπεζας Πειραιώς, αποφάσισαν τη πώληση αριθμού πλοίων, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στον ισολογισμό της εταιρείας. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που παρουσίασε το συμβούλιο, η εταιρεία εμφάνισε για το 2013, σε επίπεδο ομίλου, ζημιές που ανέρχονται σε 52,8 εκ. ευρώ έναντι 34,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2012, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 102,9 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 7,6% εν αντιθέσει με τη χρήση για το έτος 2012. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία, επιδεινώνονται με τα μακροπρόθεσμα δάνεια της, που αφορούν την περίοδο μέχρι της 31.12.2013, τα οποία εμφανίζονται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι δεν πληρούνται οι όροι των σχετικών δανειακών συμβάσεων όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των δανείων. Παράλληλα εξελίξεις έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα που αφορά στην δικαστική διαμάχη της τράπεζας Πειραιώς με την Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, με το δικαστήριο της Μυτιλήνης να εκδίδει προσωρινή διαταγή με την οποία υποχρεώνει την τράπεζα να δώσει εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης για τις άγονες γραμμές στη ΝΕΛ μέχρι του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών.

Ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργείο

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Συρμαλένιος απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση για την επαρκή κάλυψη των ακτοπλοϊκών γραμμών, σε περίπτωση που η εταιρεία προβεί τελικά σε πώληση μέρους των πλοίων που διαθέτει. Επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων θέτει το ερώτημα κατά πόσο έχουν αποτιμηθεί από το υπουργείο οι συνέπειες που θα υπάρξουν τόσο για τον τουρισμό όσο και για την οικονομία των νησιωτικών περιοχών στη περίπτωση που υπάρξει αναδιάρθρωση του στόλου και κατ’ επέκταση απόσυρση των περισσότερων ταχύπλοων από τις γραμμές που εξυπηρετούν και διατηρηθούν κατά κύριο λόγο συμβατικά πλοία για την κάλυψη των δρομολογίων. Τέλος στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζήτησε από το υπουργείο να ενημερώσει κατά πόσο έχει εκπονηθεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποχώρησης ακτοπλοϊκών εταιρειών από γραμμές τις οποίες θεωρούν ως μη συμφέρουσες, επικαλούμενες οικονομική δυσπραγία.

 

 

Ετικέτες: