Οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκαλούν αντιδράσεις

Σε αποχή διαρκείας οι δικηγόροι

Αλλαγές θεμελιωδών αρχών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκαλούν τις αντιδράσεις σύσσωμου του κόσμου της δικαιοσύνης, με τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας να προχωρούν σε δημοψήφισμα σχετικά με την στάση που θα κρατήσουν στο επίμαχο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, με συντριπτικά αποτελέσματα υπέρ της αποχής διαρκείας.

Από σήμερα ξεκινά επίσημα η αποχή διαρκείας των δικηγόρων όλης της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που προβλέπει καίριες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα και με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατόπιν του πανελλαδικού δημοψηφίσματος των δικηγόρων που κατά 93% τάχθηκε υπέρ της αποχής.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τον υπουργό

Μέσα από μία άκρως δημοκρατική διαδικασία, το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας έδωσε το πρώτο στίγμα των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι δικηγόροι, έναντι του νομοσχεδίου που προωθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο πέραν του νομικού κόσμου, πρωτίστως πλήττει το σύνολο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, όπως αυτή έγινε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης είχε συνάντηση μιάμισης ώρας μαζί του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Κανονισμού της Βουλής. Παράλληλα ζήτησε να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Δικηγορικού Σώματος, προκειμένου να συνταχθεί και να επανακατατεθεί το νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μολονότι δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή, κάλεσε τους Δικηγόρους σε διάλογο μέχρι την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι το Δικηγορικό Σώμα έχει ήδη εκφράσει από τις 28 Αυγούστου αναλυτικά τις θέσεις του επί του επίμαχου νομοσχεδίου οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη, η Ολομέλεια των Προέδρων εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχει στο διάλογο με βάση τις θέσεις αυτές και να ενημερώσει το Σώμα όταν υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή θέσεων εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να επανακαθορίσει τη στάση της.

Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δ.Σ.Α, Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η συντριπτική καταδίκη του επίμαχου νομοσχεδίου από το σύνολο των Ελλήνων Δικηγόρων, αποτελεί την ηχηρή, καθαρή και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης απάντηση του Δικηγορικού Σώματος στην προκλητική προώθηση του ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Διευκρινίσεις από τον Ν. Παγίδα

Για το θέμα παρείχε ενημέρωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, ο οποίος εξήγησε τις συνέπειες που οι αλλαγές αυτές θα έχουν στο σύνολο της κοινωνίας, καθώς πλέον υπερασπίζονται με τον επίμαχο νόμο καθαρά και απροκάλυπτα τα συμφέροντα των τραπεζών.

Αναφέρθηκε στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, που προσχηματικά χρησιμοποιεί το υπουργείο, στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει όχι τόσο την τρόικα, η οποία επιζητά μεταβολές του Κώδικα, χωρίς όμως να υποβάλλει το περιεχόμενο των άρθρων, όσο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά κυβερνούν, όπως τόνισε.

Σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Ν. Παγίδας ήταν οι αλλαγές όσον αφορά στην διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, πλήττοντας άμεσα την ιδιοκτησία των πολιτών υπέρ των τραπεζών, συνυπολογίζοντας την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1ης Ιανουαρίου του 2015, ενώ παύει να υπερισχύει η ικανοποίηση του Δημοσίου σε ότι ίσχυε μέχρι σήμερα στις αναγκαστικές εκτελέσεις.

Ένα άλλο καίριο σημείο είναι αυτό της κατάργησης της εμμάρτυρης απόδειξης στις πολιτικές δίκες, όπου πλέον αρκούν οι ένορκες βεβαιώσεις και όχι η παρουσία του μάρτυρα στις ακροαματικές διαδικασίες, μεταβάλλοντας τον ουσιαστικό ρόλο του δικαστή σε εκτελεστή διοικητικών πράξεων.

Στην συνάντηση που είχε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου με τον αρμόδιο υπουργό, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε κανένα σημείο, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί ότι εκ μέρους του κ. Παγίδα, ως αντίλογος στις κυβερνητικές προθέσεις για προώθηση των αλλαγών υπό το πρόσχημα της επιτάχυνσης των ρυθμών της δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και στις ελλείψεις υποδομών, αλλά και στελέχωσης, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα με τα κενά των οργανικών θέσεων που αφορούν στην περιοχή μας.