Ανασκόπηση Νησιά

Προοπτικές αλλά και προβλήματα

9/1: Θετική εξέλιξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου μετά από σχετική διαμαρτυρία και αίτημα της δημοτικής Αρχής ώστε να ορισθεί δρομολόγιο άμεσα που θα εξυπηρετεί τη γραμμή «Λαύριο – Κύθνος».

9/1: Αποχαιρετά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος Σικίνου, Γιάννης Συρίγος και παραχωρεί απολογιστική συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη».

15/1: Ο δήμαρχος Κέας, Αντώνης Δεμέναγας, έμπειρο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάζει τελεία στην ενασχόλησή του με τα κοινά, μιλώντας για την απόφασή του σε συνέντευξη στην «Κοινή Γνώμη».

22/1: Την ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση 9 αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ζητά από το ΥΠΕΚΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, μετά από απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.

23/1: Μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού εγκαταστάθηκαν σε 23 νησιά των Κυκλάδων. Η προμήθεια έγινε μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά την αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων έχουν αποκλειστικά και μόνο οι Δήμοι.

24/1: Μετά από 12ετή θητεία ως αιρετός του δήμου Κιμώλου, ο δήμαρχος Γεράσιμος – Θεόδωρος Μαγκανιώτης προχωρά στον απολογισμό του και ανακοινώνει επίσημα πως αποχωρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη».

17/2: Αυξημένη η επιβατική κίνηση προς και από το αεροδρόμιο της Μήλου, που προσμετρήθηκε θετικά στη συνάντηση του αντιπροέδρου της Aegean Airlines, Ευτύχη Βασιλάκη και του Δημάρχου Μήλου, Γεράσιμου Δαμουλάκη με θέμα την επέκταση του αεροδρομίου κατά 5 μέτρα, που θα συμβάλλουν στην επέκταση των ζωνών ασφαλείας για την ασφαλή προσγείωση των 78 θέσεων Dash 800.

27/2: Σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας, με τον υπουργό Α. Γεωργιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις επεχείρησε να μειώσει τον αγώνα του Παριανού λαού για τη στελέχωση του Κ. Υγείας, καθώς τον ενέταξε στο πολιτικό προεκλογικό παιχνίδι.

28/2: Με πυρά κατά του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας, για την ολιγωρία που επέδειξαν ως προς την διευθέτηση των προβλημάτων που αφορούν στον κλάδο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου, ζητά δυναμικότερες διεκδικήσεις από τα συλλογικά όργανα, προσδοκώντας να επέλθει η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των επιχειρήσεων πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

6/3: Στη Σαντορίνη βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου του νησιού, προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο αξιολόγησης του, πριν την τελική κατάθεση των επενδυτικών προτάσεων.

13/3: Ερωτήματα σχετικά με την αξιοποίηση του διαμερίσματος του αειμνήστου Δημητρίου Λίλλη στη Θεσσαλονίκη, περιουσιακό στοιχείο του Γηροκομείου Μήλου «ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ», απηύθυνε προς το Δήμο Μήλου η πρώην δημοτική σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, Σεβαστή Κυράνη, αφήνοντας αιχμές ότι το διαμέρισμα κατοικείται από την κόρη του δημάρχου.

13/3: Μετά από την τριαντάχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά, ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός αποχαιρετά την Αυτοδιοίκηση και μιλά στην «Κοινή Γνώμη».

14/3: Άκαρπη η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με πρωτοβουλία του Δήμαρχου Θήρας, Νικόλαου Ζώρζου, για αναζήτηση λύσης σχετικά με την λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.

17/3: Με απουσία νησιωτικών φορέων, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το μέλλον της ακτοπλοΐας και τις συγκοινωνίες των νησιών, την οποία διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών, με την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Επαγγελματιών & Εμπόρων της Σίφνου, για την έλλειψη της σχετικής ενημέρωσης προς του νησιωτικούς φορείς.

21/3: Κλείνει την αυτοδιοικητική ατζέντα του στο Δήμο Κύθνου ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Φίλιππας, επιθυμώντας να αφήσει «χώρο στη νέα γενιά» όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη».

1/4: Η προώθηση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιώτες επενδυτές, των πλέον κερδοφόρων αεροδρομίων των νησιών, Ρόδου, Κω Σαντορίνης και Μυκόνου, συνάντησε την αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εξέφρασε την άποψη ότι «τέτοιες υποδομές πρέπει να είναι και υπό τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών και να επιτραπεί η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων στην διαχείριση των αεροδρομίων».

5/5: Ανοίγει ο δρόμος της υλοποίησης των τουριστικών επενδύσεων που αφορούν σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε Μήλο και Κέα, μετά την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τις σχετικές αδειοδοτήσεις των τουριστικών επενδύσεων που προϋπολογίζονται σε πάνω από 160 εκατ. ευρώ για τα δύο νησιά, συνολικής δυναμικότητας περίπου 446 κλινών, οι οποίες πρόκειται να αλλάξουν το τουριστικό αλλά και οικιστικό περιβάλλον των νησιών

12/5: Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τον 20ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου, οι οποίοι για δώδεκα ημέρες παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε ακριτικά νησιά, όπως η Σίκινος, το Κουφονήσι, η Αμοργός, η Δονούσα, η Πάτμος και οι Λειψοί.

29/5: Επιστρέφει ως δήμαρχος στο Δήμο Αμοργού, ο Νικόλαος Φωστιέρης, καθώς από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου οι δημότες του νησιού ανέδειξαν τον συνδυασμό του, «Ένωση για την πρόοδο της Αμοργού», νέα Δημοτική Αρχή.

10/6: Σφοδρός αέρας επιβολής της νομιμότητας σαρώνει το νησί των ανέμων, με το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων να λειτουργεί σαρωτικά, προκαλώντας αναστάτωση στη Μύκονο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, με έντονα προβλήματα, να ζει στους ρυθμούς της τουριστικής περιόδου.

17/6: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την Ελλάδα, που κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη μεταξύ των κορυφαίων προορισμών κρουαζιέρας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) για το 2014, με πρώτους προορισμούς τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

25/6: Μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς υψηλού εισοδήματος απορροφούν οι ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών, που από τις παρανομίες της περυσινής θερινής περιόδου, έφτασαν στη φετινή νομιμοποίηση, με τα νησιά των Κυκλάδων, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Νάξος και σε αυτό τον τομέα να κατέχουν τις πρώτες θέσεις ως προς το ύψος των μισθωμάτων.

1/7: Οι εγκαταστάσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων σε Πάρο και Νάξο παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης κατόπιν της έγκρισης που έλαβε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, για την κρατική συγχρηματοδότηση των δύο έργων, που συγκαταλέγονται στις έξι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

7/7: Στο τριμελές εφετείο Πειραιά εκδικάστηκε η έφεση που είχε ασκήσει για την υπόθεση του ναυαγίου η πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Cruises, με την τελεσίδικη πλέον απόφαση να είναι καταδικαστική για τον πλοίαρχο και τον αξιωματικό Ναυτιλίας, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι εξ αμελείας για την πρόσκρουση και βύθιση του σκάφους και επίσης ένοχος εξ αμελείας με αναστολή, κρίθηκε και ο διευθυντής επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας, για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης και αθωωτική για πέντε εξ αυτών, τον τεχνικό διευθυντή, τον DPA και τους δύο νόμιμους εκπρόσωπους των διαχειριστριών, όπως και τον επιθεωρητή του νορβηγικού Νηογνώμονα που ήταν υπεύθυνος για το πλοίο.

7/7: Ένα νέο πωλητήριο δημόσιας έκτασης προστέθηκε στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, που προωθεί σε επιχειρηματίες για τουριστική αξιοποίηση, την μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς, το Λιβάδι, προκαλεί αναστάτωση στο μικρό νησί της άγονης γραμμής.

14/7: Στενεύουν τα περιθώρια για τη Μύκονο αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας, αφού τα αποθέματα νερού εξαντλούνται μέρα με την ημέρα την ίδια στιγμή που εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά φθάνουν στον πολυσυζητημένο προορισμό. Συνεχείς επαφές προσώπων της Αυτοδιοίκησης με τα αρμόδια υπουργεία.

18/7: Συνάντηση για τη διασύνδεση των νησιών, θέμα που απασχολεί διαχρονικά την εξυπηρέτηση των μονίμων κάτοικων και των επισκεπτών και στόχο έχει τη βελτίωση και αύξηση των ήδη εκτελούμενων δρομολογίων για την χρονική περίοδο 2014-2015 με συμπληρωματική προκήρυξη στις ήδη υπάρχουσες πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσσαίου στη Σύρο μετά από πρόταση της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

21/7: Με ανησυχητικό περιορισμό των αποθεμάτων νερού, η Μύκονος εδώ και μήνες παλεύει με το πρόβλημα, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας της να κινδυνεύει να «διψάσει».

21/7: Ανεπάρκεια νερού και στη Σχοινούσα, με τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση ότι οι ελλιπείς τεχνικές προδιαγραφές αλλά και η απουσία του έμπειρου τεχνικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συντήρησης τους να καθιστούν την λειτουργία τους προβληματική.

8/8: Υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και των μειοδότριων εταιριών για την ανάθεση και των τελευταίων επιμέρους έργων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εγχείρημα της υποβρύχιας καλωδιακής ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων, με τον υποσταθμό του Λαυρίου.

11/8: Εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων και αυτή τη φορά στη Μήλο, λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών, όπου ο Δήμος προχώρησε σε πρόγραμμα υδροδότησης κάποιων περιοχών του νησιού, ανά συγκεκριμένες ώρες ώστε να προληφθεί η εξάντληση των αποθεμάτων.

12/8: Σε λειτουργία τέθηκαν οι δύο μονάδες αφαλάτωσης, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες για γραφειοκρατικούς λόγους, στο νησί της Σχοινούσας.

2/9: Ο Δήμος Μυκόνου, κατόπιν προκήρυξης πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, προχώρησε στην προμήθεια 12 ηλιακών κάδων μικροαπορριμμάτων, για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος συλλογής απορριμμάτων του Δήμου Μυκόνου και τη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού στην Χώρα Μυκόνου.

5/9: Επαφές με δημάρχους και προέδρους Λιμενικών Ταμείων πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη αναβάθμιση υποδομών, αλλά και δημιουργία νέων βελτιωτικών λιμενικών έργων, με στόχευση αυτή τη φορά στα νησιά της Μήλου και της Σερίφου, όπου και εστιάζεται η επέκταση της κρουαζιέρας.

9/9: Για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο το γαστρονομικό φεστιβάλ «Ν. Τσελεμεντές», όπου συναντώνται οι γεύσεις και οι παραδόσεις των Κυκλάδων, παρουσιάζοντας την άλλη εικόνα του πολιτισμού των νησιών.

10/9: Πράσινο φως για την υλοποίηση της Α΄ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

10/9: Κορυφαία ευρωπαϊκή αναγνώριση για μία κυκλαδική επιχείρηση, την Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο, που παράγει την μπύρα ΝΗΣΟΣ, με την κατάκτηση του τίτλου του Εθνικού Πρωταθλητή στα Ευρωπαϊκά βραβεία επιχειρηματικότητας «European Business Awards 2014-2015».

19/9: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί Κιμώλου και Νάουσας Πάρου, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο των επαφών και συζητήσεων εκπροσώπων του Συνηγόρου του Πολίτη, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, καθώς σημειώθηκε ότι «πρόκειται για μονάδες που τυχόν αστοχίες στη λειτουργία τους και στα έργα που τις συνοδεύουν για την τροφοδοσία ή τη διάθεση των λυμάτων, επιφέρουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

2/10: Το τελματωμένο θέμα της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου της Σαντορίνης φαίνεται ότι ανακινήθηκε αιφνιδίως, κατόπιν της απρόσμενης ανακοίνωσης του Δημάρχου ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, προωθεί προκήρυξη διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος προκειμένου να περάσει η νέα υγειονομική μονάδα του νησιού υπό ιδιωτική εκμετάλλευση.

13/10: Τρεις εταιρικές κοινοπραξίες κατέθεσαν τις δεσμευτικές τους προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με τα αεροδρόμια Σαντορίνης και Μυκόνου να περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που είναι προς παραχώρηση.

13/10: Την άμεση και υποχρεωτική κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στους αιγιαλούς αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξ αφορμής εξέτασης πράξης κατεδάφισης κτίσματος στη Σέριφο, που είχε ανεγερθεί το 1960, το οποίο όμως, με την ίδια απόφαση, γλίτωσε την ισοπέδωση.

5/11: Μια ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, έχουν οι φορείς της Θήρας, ως ύστατη προσπάθεια για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου, παρουσιάζοντας στον κ. Βορίδη την οικονομοτεχνική μελέτη, την οποία εκπόνησε ο πρώην διοικητής των Νοσοκομείων Σύρου - Νάξου, Δημήτριος Τσιργής.

14/11: Ακόμα μία σημαντική παγκόσμια διάκριση για μία Κυκλαδική επιχείρηση, την «Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, που παράγει στην Τήνο την Μπύρα «ΝΗΣΟΣ», η οποία έλαβε το αργυρό βραβείο καλύτερης μπύρας στον κόσμο, στον σημαντικότερο διαγωνισμό «European Beer Star».

23/11: Επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποίησε ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συζήτησε εθνικά και τοπικά ζητήματα με τον κόσμο, σε μια ανοιχτή συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

25/11: Ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Σαντορίνης, μαζί με ακόμη 12 αεροδρόμια της περιφέρειας, με την παραχώρησή τους στην κοινοπραξία εταιριών του ομίλου Κοπελούζου.

8/12: Αναστάτωση και πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις αντίδρασης σημειώθηκαν στην Τήνο, με σύσσωμους τους πολίτες του νησιού να αποδοκιμάζουν και να υποδέχονται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και προπηλακισμούς τον Μητροπολίτη Δωρόθεο Β΄, σχετικά με την μεταβολή του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), που με υπόγεια τροπολογία παραδόθηκε στην Εκκλησία.

18/12: Η Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αρνείται την επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του νέου αεροδρομίου της Πάρου, με αποτέλσμα ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας, προτείνοντας την παρέμβαση των ιθυνόντων, είτε για ακύρωση της αρνητικής απόφασης της ΕΑΑΔΗΣΥ, είτε την άμεση δημοπράτηση του έργου, ώστε το αεροδρόμιο να καταστεί λειτουργικό για την θερινή τουριστική περίοδο του 2015.

19/12: Διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό για την τριήμερη έλλειψη σε πόσιμο νερό στο νησί της Κιμώλου, του δημάρχου κ. Βεντούρη, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων με την ιδιωτική εταιρία, που έχει αναλάβει την μεταφορά του νερού, ενώ αποκαταστάθηκε έπειτα από παρέμβαση των υπουργών, Ναυτιλίας κα Αιγαίου και Εθνικής Αμύνης, με την πραγματοποίηση μεταφοράς νερού με υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού.

22/12: Με ακριβώς ένα χρόνο αναιτιολόγητη καθυστέρηση, τελικά δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για την δημιουργία αιολικών πάρκων, 95 ανεμογεννητριών, σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, γεννώντας παράλληλα ερωτηματικά και δημιουργώντας υπόνοιες για τον χρόνο που αυτή δημοσιεύτηκε.

Ετικέτες: