Το τελεσίγραφο των εταίρων μονόδρομος για λύση από τα ίδια κράτη – μέλη

Ο τελευταίος απειλητικός βρυχηθμός

Εκδηλώσεις πολεμικής αλλά και συμπαράστασης εντός του ευρωκοινοβουλίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό

Με το τελεσίγραφο «συμφωνία ή Grexit» οι ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στον πρωθυπουργό την καλύτερη απάντηση, η οποία πέραν της πιεστικότητας που επιθυμεί να επικοινωνήσει προς όλες τις πλευρές, μεταθέτει πλέον ξεκάθαρα και το πρόβλημα στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης, οι οποίες πρέπει να δράσουν αναλόγως ώστε να διαφυλαχθούν από την διαλυτική προοπτική που τους ανοίγει αυτή η απειλή.

Με την Γερμανία να κινεί τα νήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι ευθύνες για την διατήρηση ή όχι της ευρωζώνης, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στα χέρια της Άνγκελας Μέρκελ, η οποία και θα πρέπει να αναλάβει το βάρος των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα επιφέρει συνολικά στις ευρωπαϊκές οικονομίες η επιβολή Grexit στην Ελλάδα.

Το εκβιαστικό μήνυμα της Συνόδου Κορυφής έρχεται ως το αποτέλεσμα μιας εξάμηνης προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έδειξε ότι το επεδίωκε, ώστε να μετατεθεί το πρόβλημα στο σύνολο των εταίρων, καθώς η ελληνική πλευρά είναι αυτή που ουσιαστικά προτείνει Grexit από την στιμγή που τα αιτήματα της για βιώσιμη συμφωνία δεν γίνονται αποδεκτά.

Αυτό φάνηκε να το γνωρίζει πολύ καλά η γερμανική πλευρά, καθώς μετατόπισε το θέμα της απόφασης, ως συνολική ευθύνη των 28 χωρών της Ένωσης, στη νέα Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδειξε πως προχώρησε κάνοντας πολιτικούς ελιγμούς τέτοιους που να εγκλωβίσουν τόσο την Γερμανία όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών στη ίδια τους την πολιτική, με το Grexit τελικά να αποτελεί το δυνατό χαρτί της χώρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πιέσεις των χρηματοοικονομικών συμφερόντων, σε έναν κλυδωνισμό του ευρώ θα στραφούν προς τις αδύναμες χώρες τις ευρωζώνης, σε μία δίνη που θα συμπαρασύρει και το ίδιο το νόμισμα.

Χαρακτηριστική είναι και η αντιμετώπιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέναντι στην απροκάλυπτη σκληρότητα απαίτησης νέων και πλέον επώδυνων μέτρων που απαιτούν αντέταξε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση, σημειώνοντας με νόημα πως «όλοι κατανοούν ότι το πρόβλημα πια δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό», ενώ αποσαφήνισε την πρόθεση της χώρας για να «προχωρήσουμε σε ταχύτατη διαδικασία για μια βιώσιμη συμφωνία που θα αποκλείει το Grexit».

 

Η δημοκρατία είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης της Ευρώπης

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και εκδηλώσεις συμπάθειας προς το πρόσωπο του υποδέχθηκαν στο Στρασβούργο οι ευρωπαίοι βουλευτές της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Έλληνα πρωθυπουργό τον οποίο υποδέχτηκε, φανερά εκνευρισμένος, ο πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς.

Το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα επικέντρωνε στην ανάγκη «επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που βύθισαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την συνεχή λιτότητα», όπως και στην «γενναία επιλογή του ελληνικού λαού με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η επιλογή του «όχι» είναι επιλογή «ρήξης» με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης».

Επανέθεσε στην ομιλία του το κύριο θέμα της επιβίωσης της Ευρώπης, υπό συνθήκες δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η Ευρώπη, το κοινό μας οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση με τους εταίρους επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον διπλό στόχο του σεβασμού της δημοκρατικής επιλογής αλλά και των κανόνων της Ευρώπης», συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι «Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά μια αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους .Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση».

Εξήγησε πως τα προβλήματα της χώρας προέκυψαν κατά το διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων και όχι το πεντάμηνο της δικής του ευθύνης, λέγοντας πως «Δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά της πατρίδας μου φταίνε οι κακοί ξένοι. Η διαφθορά, η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος όξυναν το πρόβλημα. Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του Μνημονίου δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ούτε αντιμετώπισε το 'τρίγωνο της διαπλοκής' (τράπεζες, πολιτικό κατεστημένο, μιντιακοί ολιγάρχες). Το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε να γίνουν αυτές μεταρρυθμίσεις, αυτή είναι η αλήθεια».

Αναφερόμενος στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς εξήγησε πως «Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος».

«Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα περιέχει μεταρρυθμίσεις - κανείς δεν τις αρνείται - αλλά που θα μεταφέρει τα βάρη σε εκείνους που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Ζητάμε ανακατανομή των βαρών και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εάν δεν βάλουμε στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση».

Ξεκαθάρισε δε πως «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν σκοπό να επιβαρύνουν τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Άλλωστε τα χρήματα που δόθηκαν στη χώρα δεν κατέληξαν ποτέ στους πολίτες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση δανείων. Έχουμε να λάβουμε χρήματα ως χώρα από την Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2014. Ένα πρόγραμμα δεν φτάνει να είναι ορθό για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να είναι και βιώσιμο και να τυγχάνει της κοινωνικής συναίνεσης για την υλοποίησή του».

Επανέλαβε δε πως «Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Η συμπαράσταση ενόχλησε τους πολέμιους

Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα της Ελλάδας οι επικεφαλής των ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, να ακολουθούν την ίδια τακτική των ρητορικών των αντίστοιχων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, με ειρωνικά σχόλια και απαράδεκτες προκλήσεις.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, Μ. Βέμπερ μίλησε για απειλή της ελληνικής κυβέρνησης «ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως «Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν. Εμείς ζούμε με τη λογική του συμβιβασμού, εσείς με αυτή της διάσπασης».

Ο Φιλελεύθερος Γκι Φερχόφσταντ, ειρωνευόμενος είπε πως μπορεί να έρθει στην Αθήνα να βοηθήσει με τις μεταρρυθμίσεις και ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να φανεί «ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης», επιβεβαιώνοντας δε την βαθιά ενόχληση του για την εκλογική δύναμη του Έλληνα πρωθυπουργού είπε ότι «Πήρατε τις εκλογές, πήρατε το δημοψήφισμα άρα είστε ο μόνος πολιτικός μπορεί να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση».

Η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς, εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις επαφές της Ελλάδας με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «Δημοκρατία και Πούτιν δε συνδυάζονται», όμως παραδέχτηκε πως «το δημοψήφισμα έδειξε πως η επιδείνωση της κατάστασης του πληθυσμού δεν μπορεί να συνεχιστεί» και απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε ότι «Είστε ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην Ελλάδα και πρέπει να είστε εκείνος που θα οδηγήσει το λαό σε μια σωστή μεταρρυθμιστική προοπτική».

ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, έστειλε σαφές μήνυμα πως «Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Χωρίς την Ελλάδα στην ευρωζώνη, δε θα είναι ίδια», ενώ η επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, υπερασπιζόμενη ανοιχτά τον Έλληνα πρωθυπουργό στράφηκε κατά του Γερμανού Μ. Βέμπερ λέγοντας του «Δεν είμαστε σε γερμανική μπυραρία κύριε Βέμπερ» και κάλεσε τους συναδέλφους της στη Γερμανία να σεβαστούν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και να λάβουν στο τραπέζι του διαλόγου μία κοινή απόφαση με την Ελλάδα».

Απαντήσεις με αλήθειες

Στη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τις απόψεις που εκφράστηκαν και σημείωσε ότι «Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Σέβομαι ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πώς έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς και να μην είναι μέσα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Με απόλυτη ειλικρίνεια θα πω: αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό».

Απαντώντας στον επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, του θύμησε πως «Η μεγαλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν, όταν η Ευρώπη αποφάσισε στη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας, η οποία έβγαινε κατακερματισμένη και στιγματισμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Προς τον προσβλητικό δε επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, είπε ότι «εδώ και πέντε ημέρες η ελληνική κυβέρνηση περισσότερο διαπραγματεύεται παρά κυβερνάει», ενώ σημείωσε πως «εμείς ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και πως «η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε σε συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να πληρώσουν οι Έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».

Ετικέτες: