Η πλήρης σύνθεση της κυβέρνησης ανά υπουργείο

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ορκίστηκε εχθές η νέα κυβέρνηση, τη σύνθεση της οποίας ανακοίνωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν στο προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από τον επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι οκτώ υπουργοί των ΑΝ.ΕΛ. και τέσσερεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, με τα λοιπά υπουργικά στελέχη να επιλέγουν τον πολιτικό όρκο.

Από την ορκωμοσία απουσίαζαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, λόγω της συμμετοχής του στη σύνοδο για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, καθώς για τη θέση του υφυπουργού εξωτερικών, την οποία καταλαμβάνει, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, γεγονός που θα καθυστερήσει και την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι την επιστροφή του πρωθυπουργού.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

-Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

-Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

-Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

-Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

-Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ

-Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Όλγα Γεροβασίλη

-Υπουργείο Εσωτερικών - Διοίκησης Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

-Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός Βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάκρη

Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Υπουργός Πολιτισμού: Aριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

-Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος

Υφυπουργός: Δημήτρης Βίτσας

-Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Νίκος Φίλης

Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας για τη Νέα Γενιά: Σία Αναγνωστοπούλου

Αναπληρωτής υπουργός για Έρευνα και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός: Θεοδόσης Πελεγρίνης

-Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

-Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων: Νίκος Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

-Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Χουλιαράκης

-Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

-Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος

-Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Θοδωρής Δρίτσας

-Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός: Δημήτρης Καμμένος

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάρκος Μπόλαρης

-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός: Γιάννης Τσιρώνης

-Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Νίκος Βούτσης.

Η κατανομή των προσώπων στα υπουργεία

Με νέα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός προτίμησε να χρησιμοποιήσει και πάλι γνωστά κομματικά στελέχη στον σχηματισμό της κυβέρνησης τους, προχωρώντας ουσιαστικά σε έναν ανασχηματισμό, κατόπιν της αξιολόγησης του έργου των πρώην υπουργών του, διατηρώντας αρκετούς από αυτούς σταθερούς στα υπουργεία τους.

Τα νέα πρόσωπα που συμπεριλήφθηκαν στην κυβέρνηση είναι ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Υποδομών και η υπουργοποίηση του οποίου αποτέλεσε αιτία αρνητικής κριτικής εξ αφορμής της ρατσιστικών του τοποθετήσεων, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Μουζάλας, ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Θοδώρα Τζάκρη, η οποία αναλαμβάνει το υφυπουργείο Βιομηχανίας, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ως υφυπουργός Παιδείας, ο Αλέξανδρος Χαρίτσης ως υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ο Μάρκος Μπόλαρης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πολυδοκιμασμένες κυβερνητικές ισορροπίες της προηγούμενης περιόδου οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να βασιστεί κατά κύριο λόγο σε πρόσωπα που απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τα δύσκολα υπουργεία τα οποία θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο βάρος της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου να δίνονται στους Ευκλείδη Τσακαλώτο το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Σταθάκη το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Γιώργο Χουλιαράκη αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι υπουργοί που συγκέντρωσαν και το μεγαλύτερο όγκο αντιδράσεων, δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και πρόκειται για την Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ως αναπληρώτρια υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τις δηλώσεις της για τους μετανάστες και ο Γιάννης Πανούσης, που ως αναπληρωτής υπουργός για τη Δημόσια Τάξη και την Προστασία του Πολίτη.

Αμετακίνητοι από τις θέσεις που ήδη κατείχαν, παραμένουν οι περισσότεροι υπουργοί, ενώ σημείο άξιο αναφοράς είναι ο διαχωρισμός του υπουργείου Πολιτισμού από το υπουργείο Παιδείας, με τη δημιουργία δύο νέων υπουργείων, του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, το οποίο γίνεται αυτόνομο.

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της νέας κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τη χαρακτήρισε ως «Κυβέρνηση μάχης και ευθύνης», συμπληρώνοντας πως «Την Κυριακή ο λαός μάς έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, όση αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία».

Οι πρώτες υπουργικές δηλώσεις

Γιάννης Δραγασάκης (αντιπρόεδρος): «Στόχος μας να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με τρόπο δίκαιο, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της οικονομίας και τα αριστερά αποτυπώματα που θέλουμε να αφήσουμε όταν κάποτε φύγουμε».

Νίκος Κοτζιάς (υπουργός Εξωτερικών): «Δουλειά, για να φροντίσουμε τη χώρα και τον λαό μας».

Παναγιώτης Κουρουμπλής (υπουργός Εσωτερικών): «Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη που μου επιδεικνύεται. Την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο ελληνικός λαός. Χωρίς πολλά λόγια. Το πόστο αυτό είναι τιμή για εμένα που πρέπει να τη δικαιώσω».

Γιώργος Σταθάκης (υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού): «Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Η οικονομία πρέπει να έχει θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2016. Αναπτυξιακός νόμος, απορρόφηση του ΕΣΠΑ και νεανική επιχειρηματικότητα οι στόχοι του υπουργείου. Οι Έλληνες είναι ασφαλείς και το ξέρουν».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης): «Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη ανεξάρτητη».

Νίκος Τόσκας (αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη): «Οφείλουμε να βάλουμε όλοι πλάτη στην περίοδο αυτή της κρίσης. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο».

Αλέκος Φλαμπουράρης (υπουργός Επικρατείας): «Θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας με μια πολιτική που εμπεριέχει τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες για να παράξουμε έργο. Τώρα έφυγε η θηλιά από το λαιμό μας».

Νίκος Φίλης (υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): «Δεν θα μιλάω πολύ, με ενδιαφέρει να κάνω έργο και να μη μιλάω, συνεχίζουμε με τομές».

Σταύρος Κοντονής (υφυπουργός Αθλητισμού): «Βασικότερο όλων, η εφαρμογή του νόμου προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό ζητάει ο κόσμος του ελληνικού αθλητισμού».

Έλενα Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού): «Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας και η πρόκληση είναι μεγάλη. Το πιο σημαντικό είναι να δουλέψουμε τώρα και τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά».

Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος): «Είμαστε αισιόδοξοι θα δουλέψουμε σκληρά».

Παύλος Πολάκης (αναπληρωτής υπουργός Υγείας): «έχουμε 3-4 χρόνια μπροστά μας για να κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε».
Βαγγέλης Αποστόλου (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης): «Υπάρχουν επώδυνες επιπτώσεις από τη συμφωνία για τους αγρότες. Αλλά με τα ισοδύναμα που θα αναζητηθούν ελπίζουμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις». φορολογική επιβάρυνση των αγροτών είπε ότι «έχουμε μελετήσει την κατάσταση και τον Οκτώβριο με τα αντισταθμιστικά που θα προτείνουμε θα απαλύνουμε το βάρος για τους αγρότες».

Ανδρέας Ξανθός (υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση και η λειτουργική απόδοση του ΕΣΥ. Χρειάζεται και μια παρέμβαση ηθικοποίησης του συστήματος και αντιμετώπισης γνωστών παθογενειών και στρεβλώσεων».

Τρύφωνας Αλεξιάδης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών): «Το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με όριο τον ρεαλισμό και την ευαισθησία. Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Πάμε πολύ καλά στα φορολογικά έσοδα, πάμε καλά και στο χρονοδιάγραμμα».

Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας): «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά».

Πάνος Σκουρλέτης (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): «Η κυβέρνηση επανεκκινεί με μία σαφή εντολή, πιο ώριμη. Είμαστε προσγειωμένοι και προχωράμε. Ο λαός περιμένει γρήγορα βήματα».

Μάρκος Μπόλαρης (αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης): «Στόχος μας να βάλουμε μπροστά την πραγματική οικονομία, ξαναστήνοντας ένα αποτελεσματικό κράτος με τη στιβαρή καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα».

Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ): «Προτεραιότητά μας είναι η έξοδος από την κρίση, τα αντίμετρα και η πάταξη της διαφθοράς. κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, λαθρέμποροι, φοροφυγάδες, όλοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα που είναι πολλά», ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι λίστες θα ανοίξουν.

Πάνος Καμμένος (υπουργός Εθνικής Άμυνας): «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά με πρόγραμμα, με συνοχή. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Πρώτο μέλημα μας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».