Εκλογική σεναριολογία και πολιτικές αποκλίσεις συνθέτουν το σκηνικό των εξελίξεων

Προ των αποφάσεων

Εντός του επόμενου τριημέρου αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις διαδικασίες που θα δείξουν τον δρόμο προς την διατήρηση της παρούσας κυβέρνησης ή προς τις κάλπες.

Με τις γνώμες που εκφράζουν δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται μία ασυμφωνία ακόμα και προς τον τρόπο εκκαθάρισης του εσωκομματικού αλλά και του κυβερνητικού πεδίου, η ασυμφωνία που υπάρχει ακόμα και όσον αφορά στην αναγκαιότητα των εκλογών, σκιαγραφεί την σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα.

Οι μεν δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την μνημονιακή κατεύθυνση της κυβέρνησης και αντιδρούν σε αυτή, χωρίς όμως ακόμα να διευκρινίζουν εάν θα εμφανιστούν συνεπείς στα ίδια τα λεγόμενα τους και θα την στηρίξουν παρά την καταψήφιση του μνημονίου, ενώ οι δε υποστηρίζουν την αποδοχή του μνημονίου, διαχωρίζοντας την αντίθεση τους προς αυτό, βασιζόμενοι όμως στα πολιτικά δεκανίκια που τους προσέφερε μέχρι τώρα η πλευρά των φιλομνημονιακών κομμάτων.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος συγχέουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με την οριστική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί από τον πρωθυπουργό, που έχει ήδη παραπέμψει την ευθύνη των εξελίξεων στα κομματικά όργανα.

Σε πρώτη φάση πάντως αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η πρώτη εκταμίευση που θα προέλθει από τις τελικές υπογραφές στη σύμβαση με τον ESM, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου, οπότε μετά να ανακοινωθούν και οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Πιθανές εξελίξεις

Το εάν θα στηθούν ή όχι πρόωρες κάλπες είναι η μία πτυχή της έντονης σεναριολογίας του τελευταίου διαστήματος, καθώς από πολλούς κρίνεται ως η μόνη λύση εκκαθάρισης των εσωκομματικών διαφωνιών, για να παραμείνει ένα κυβερνητικό σχήμα τέτοιο που να έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης του μνημονιακού προγράμματος, όπως το έχει ήδη ορίσει ο πρωθυπουργός.

Η προοπτική αυτή βέβαια θα εξαρτηθεί από το εάν θα τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπου τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν περισσότερο για τους διαφωνούντες με τα μνημονιακά μέτρα βουλευτές, οι οποίοι ναι μεν τα καταψήφισαν, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, όμως παράλληλα δήλωναν την απόλυτη στήριξη τους, την οποία θα πρέπει και να την αποδείξουν.

Άλλωστε κρίνεται πολύ βαριά η ευθύνη για όσους αποφασίσουν να αναλάβουν το κόστος της πτώσης της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς από τους ίδιους τους αριστερούς, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να μεταφραστεί σε «παρών» κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, αφού από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι δηλωμένη η αρνητική ψήφος προς την κυβέρνηση.

Οι εσωκομματικοί εκφραστές της σκληρότατης κριτικής προς την κυβερνητική πολιτική, κρίνεται αυτονόητο πως θα πρέπει να καταψηφίσουν την κυβέρνηση με την οποία διαφωνούν, προκειμένου να επιτύχουν την διάσωση της χώρας, όπως επικαλούνται.

Παράλληλα εξετάζεται και η προοπτική της εσωκομματικής εκκαθάρισης στο συνέδριο του κόμματος, όπου και θα πρέπει να λάβουν τελικές αποφάσεις τόσο οι οπαδοί της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και οι διαφωνούντες.

Η διαρρηγμένη κομματική ενότητα, μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τους εταίρους-δανειστές, όσο και την λυμφατική δυναμική των ηγετικών δυνάμεων της χώρας, χωρίς να διαθέτουν την δυναμική που θα τους επιτρέψει να καρπωθούν τα οφέλη της κυβερνητικής ρηγμάτωσης, όμως η πρώτη φορά αριστερά βαρύνεται με την υποχρέωση της ενότητας της προκειμένου να προσφέρει στην κοινωνία την εναλλακτική προοπτική έναντι των μνημονίων και του απεγκλωβισμού από αυτά.

Παρασκηνιακά συνεχίζει να διασπείρεται η ιδέα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προοπτική που ενώ έχει εξ αρχής αποκλείσει ο πρωθυπουργός, παρ’ όλα αυτά είναι το σχήμα που εξυπηρετεί στο έπακρο τόσο τους εταίρους, που θα έχουν στην διακυβέρνηση δοκιμασμένους υποστηρικτές τους, όσο και τα μνημονιακά κόμματα τη αντιπολίτευσης, που έχουν δει τις δυνάμεις τους να συρρικνώνονται τόσο ώστε να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν μία εκλογική αναμέτρηση.

Ζητούμενο τους, στην παρούσα χρονική στιγμή είναι να υλοποιηθούν τα μνημονιακά μέτρα, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε αναπόφευκτη φθορά και θα μειώσουν την λαϊκή αποδοχή του πρωθυπουργού.

Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου

Για ακόμα μία φορά, ο Μανώλης Γλέζος, αρθρώνει λόγο αναζήτησης των πολιτικών αρχών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα έκκλησης για ενότητα, με την σύνθεση των απόψεων να προκύπτει εντός των κομματικών οργάνων, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην πτώση η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Στη δήλωση του ο Μ. Γλέζος αναφέρει:

«Να μην αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση. Η αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου, έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών.

»Ενώ κανένας δεν συμφωνεί με το τρίτο μνημόνιο που δένει και υποδουλώνει χειροπόδαρα τον Λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες, με τα ψευτοδιλήμματα απελπισίας και τρομολαγνείας που δημιουργεί, βασανίζει τους αγωνιστές, που δεν θέλουν να αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση.

»Συνέλθετε επιτέλους συναγωνιστές και σύντροφοι της ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος.

»Σταματήστε να βιάζετε τις συνειδήσεις, σταματήστε να διαγράφετε και να καταστρέφετε τις ελπίδες και τα οράματα.

»Πριν να είναι πολύ αργά και πριν από τη λήψη βιαστικών πρωτοβουλιών, ακούστε τη φωνή του Λαού, των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκαλέστε μια πλατειά σύσκεψη και παρά τον έντονο διάλογο που θα διεξαχθεί, θα βρεθεί η λύση.

»Στη Δημοκρατία, όταν εφαρμόζεται και λειτουργεί, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».