Έγγραφο "φωτιά" του υπ. Οικονομικών. Κλείνει τις ΔΟΥ των Κυκλάδων

Παραφροσύνη

Μεταφέρει τις εφορίες της Τήνου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Θήρας, στη Σύρο. -Ξεπερνά κάθε όριο, αφού στην απόφαση αναφέρεται ότι η ΔΟΥ Σάμου έρχεται στη Σύρο

Νέο σχέδιο για την κατάργηση-συγχώνευση ΔΟΥ, καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφο “ντοκουμέντο” που έφεραν στη επιφάνεια ο Σύλλογος Εφοριακών της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, συγχωνεύονται πάρα πολλά τμήματα εφοριών που βρίσκονται στα νησιά, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν 50 εφορίες στην επικράτεια.

Στο νομό Κυκλάδων επανέρχεται, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, το θέμα της συγχώνευσης των ΔΟΥ Τήνου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου και Σαντορίνης και η μεταφορά αυτών στη Σύρο.

Επίσης, η ΔΟΥ Άνδρου και Κέας μεταφέρονται στην Παλλήνη, ενώ της Μήλου στη ΔΟΥ Νίκαιας.

Το πιο εξωφρενικό από όλα, είναι ότι η ΔΟΥ Σάμου μεταφέρεται στη Σύρο, κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο συγκεκριμένο νησί, με το Σύλλογο Εργαζομένων στις εφορίες της Σάμου με δελτίο Τύπου, να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, τα γραφεία Ελέγχου-Λογιστικού-Δικαστικού και Γραμματείας των ΔΟΥ Άνδρου και Κέας, μεταφέρονται στο Τμήμα Ελέγχου της Εφορίας στην Παλλήνη. Τα αντίστοιχα γραφεία της Εφορίας Μήλου μεταφέρονται στη ΔΟΥ Νίκαιας.

Επίσης, τα προαναφερθέντα γραφεία των ΔΟΥ Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου και Σαντορίνης, μεταφέρονται στη Σύρο, όπως μεταφέρονται και οι υπηρεσίες της Σάμου στη Σύρο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται. Πριν περίπου ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε ρίξει για πρώτη φορά στο “τραπέζι” τις συγχωνεύσεις των εφοριών. Μετά από μεγάλες αντιδράσεις, τόσο των κατοίκων, όσο και των φορέων των νησιών, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και προκειμένου να ρίξει “στάχτη” στα μάτια, πήρε πίσω αυτή την απόφαση, βγάζοντας παράταση στη λειτουργία των ΔΟΥ.

Όμως, “πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις”, το υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται, δημιουργώντας, εάν όλα αυτά αληθεύουν, νέες σκοτούρες.

Είναι το λιγότερο εξωφρενικό να καταργεί τις υπηρεσίες αυτές, βάζοντας σε απίστευτη ταλαιπωρία τους νησιώτες, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να ταξιδέψουν από την Τήνο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη. Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι ένας κάτοικος, ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να ταξιδεύει ακόμη και δύο ημέρες να έρθει π.χ από τη Σαντορίνη στη Σύρο για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του; Σε χαλεπούς καιρούς για τα οικονομικά όλων και πολύ περισσότερο όταν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Αλήθεια ποιος σκέφτηκε να μεταφέρει τις υπηρεσίες της ΔΟΥ Σάμου στη Σύρο; Αυτός ή αυτοί που το σκέφτηκαν αυτό, μπορούν να δουν στο χάρτη τι απόσταση χωρίζει τα δύο νησιά; Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

“Πάγωσαν” οι Δήμαρχοι

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τους Δημάρχους Μήλου, Τήνου και Μυκόνου, όπου κυριολεκτικά δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση και πολύ περισσότερο το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το σχέδιο που είχε ξεκινήσει πριν από μήνες.

“Εμείς περιμένουμε την αίτηση αναστολής-ανακοπής της απόφασης για την κατάργηση της ΔΟΥ Μήλου. Η πρωτόδικη απόφαση μας έχει δικαιώσει και τώρα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επαναφέρουν και πάλι το ίδιο σχέδιο. Μπορούν να καταλάβουν ότι η ΔΟΥ Μήλου εξυπηρετεί τρία νησιά. Με ποια λογική προχωρούν;”, διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης.

“Μιλάμε για παραφροσύνη και πιστεύω ότι αυτό δεν έχει τέλος. Δεν έχουν λογική αυτά που σχεδιάζουν. Είναι τραγική η κατάσταση και μας οδηγούν χρόνια πίσω”, ήταν η δήλωση του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Δημάρχου Μυκόνου, Θανάση Κουσαθανά-Μεγα.

Η πρώτη αντίδραση των εφοριακών Σάμου

Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΟΥ Σάμου, όπου ο Σύλλογός τους στις 13 Μαΐου, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

“Οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για συρρίκνωση των υπηρεσιών μας με μεταφορά τμημάτων Δ.Ο.Υ σε άλλες όπως των τμημάτων έλεγχου –δικαστικού της Δ.Ο.Υ Σάμου στη Δ.Ο.Υ Σύρου, η άμεση από 1/6/2013 κατάργηση του ταμείου της Δ.Ο.Υ και η μεταφορά της είσπραξης στις τράπεζες, σημαίνει σταδιακή διάλυση της υπηρεσίας , του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Όλες αυτές οι μνημονιακές δεσμεύσεις που θα ανατρέψουν τις ζωές μας, όχι μόνο τις δικές μας που θιγόμαστε άμεσα, αλλά και όλων των κάτοικων του νησιού. Η ταλαιπωρία του πολίτη δεν θα έχει τέλος, η οικονομική επιβάρυνση της μετάβασης τους θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους. Ακόμα δεν έχει ενοποιηθεί τεχνικά η Δ.Ο.Υ Σάμου με τη μεταφερόμενη Δ.Ο.Υ Καρλοβασίου, επίκειται η συνένωση με τη Δ.Ο.Υ Αγ. Κηρυκου, η μηχανοργάνωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί και η κοροϊδία συνεχίζεται. Οι σχεδιασμοί του υπουργείου για το κλάδο μας εντάσσονται σε ένα σχέδιο με στόχο το κλείσιμο των υπηρεσιών και την απόλυση των εργαζομένων τους. Ένα γενικότερο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου τομέα.Σήμερα εμείς και οι καθηγητές, αύριο όλοι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αντιδράσει σε αυτό το καταιγισμό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εφοριακοί της χώρας μιλούν για “σφαγή”

“Με νέα απόφαση του υπουργείου (σχέδιο της οποίας έχουμε αναρτήσει στο www.eforiakoi.org) συνεχίζεται η σφαγή των εφοριών, στο όνομα μιας υποτιθέμενης αναδιοργάνωσης. Η κατάσταση αυτή θα αποδιοργανώσει ακόμα περισσότερο τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και θα ταλαιπωρήσει φορολογουμένους, λογιστές, επιχειρήσεις κλπ, θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης τους πολίτες. Ειδικά στα νησιά, θα προκαλέσει ασφυκτικές καταστάσεις και προβλήματα. Είναι πλέον καιρός,έστω και τώρα, κοινωνικοί φορείς, συνδικαλιστικά όργανα και ειδικά οι τοπικές κοινωνίες να ενώσουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους, ενάντια στα κοινά προβλήματα και τις επιλογές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας”, αναφέρουν στο site Οι εφοριακοί.