Σε σύσκεψη στο ΥΠΑΝ η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών

Αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης

  • Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρηματοδοτηθεί η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα ένταξής του στην επόμενη προγραμματική περίοδο, θα διερευνήσουν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα το απόγευμα, μεταξύ των ηγεσιών δύο υπουργείων και συγκεκριμένα του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΑΝ

Ψάχνουν τρόπους

Τις δυνατότητες ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, θα εξετάσουν από κοινού σε σύσκεψη η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΑΑΝ.

Στη σύσκεψη θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των έργων σε πηγές χρηματοδότησης της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου Σ.Ε.Σ. 2014 – 2020, αλλά και σε πηγές του ιδιωτικού τομέα. Η διερεύνηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του έργου ως μέρους της ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», που διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.Τ ο συγκεκριμένo έργο εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα και θα συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο υπουργείων, όπως αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, νέο ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον κτλ.