ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ για την τροπολογία με την οποία παραχωρείται η επισκευή των δεξαμενών στο Νεώριο

"Φωτογραφική και μη σύννομη"

Βολές και των τριών κομμάτων κατά του βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα

Τους λόγους για τους οποίους δεν ψήφισαν την περιβόητη τροπολογία με την οποία παραχωρείται η επισκευή των δεξαμενών στο ναυπηγείο Νεώριο, διατυπώνουν δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΚΚΕ μιλούν για μια μη σύννομη τροπολογία, αποδίδοντάς της μάλιστα τον όρο, φωτογραφική, ενώ εξαπολύουν επίθεση και κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος ήταν εκείνος που κατέθεσε το εν λόγω κείμενο στη Βουλή.

“Θέτει σε κίνδυνο οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια”

Για μία τροπολογία μη σύννομη, που ανοίγει την κερκόπορτα για αναθέσεις έργων χωρίς κανένα διαδικαστικό και ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και που διασφαλίζει ουσιαστικά, κατά προτεραιότητα, την καταβολή των δεδουλευμένων, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο κυρίως στους εργαζόμενους του Νεωρίου, αλλά και σε όλους τους Συρανιούς, γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε παρών στη ψήφιση στη βουλή, κατά την οποία πέρασε η παραχώρηση της επισκευής των δεξαμενών στο ναυπηγείο του νησιού.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όπως παλαιότερα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, στέκεται δίπλα στην προσπάθεια που καταβάλει το Ναυπηγείο του Νεωρίου για να αντεπεξέλθει σε μια ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση που σχετίζεται και με την ειδικότερη κρίση στο Ναιυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας με σεβασμό πάντοτε στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ξαφνικά στηλιτευόμαστε διότι δεν υπερψηφίσαμε την τροπολογία του κ. Ρήγα. Οι ενστάσεις μας κινήθηκαν σε δύο πλαίσια, το πρώτο ήταν η μη σύννομη διατύπωση της, αφού τίθενται ισχυρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητά της, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, ακόμη και τη ίδια την ανάθεση, αφού ακυρώνει και έρχεται σε αντίθεση προηγούμενη δικαστική απόφαση , και το δεύτερο και κυριώτερο σκέλος της διαφωνίας μας εστιάζεται στο ότι δε διασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα εξόφληση των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα, κατέθεσε δική του τροπολογία με στόχο να εξασφαλίσει και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας για να μη τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα για την εκτέλεση της ανάθεσης. Με την εν λόγω τροπολογία ανοίγει η κερκόπορτα για αναθέσεις έργων χωρίς κανένα διαδικαστικό και ουσιαστικό έλεγχο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου εξαπολύει βαρύ κατηγορώ κατά του Παναγιώτη Ρήγα, τονίζοντας ότι αυτοπροβάλλεται κοινωνικά ευαίσθητος, τι στιγμή που με την ίδια του την υπογραφή, το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί έχει οδηγήσει τους Έλληνες στην ανεργία. “Η χώρα αυτή έχει καταβάλει υψηλό τίμημα στο βωμό του λαϊκισμού και της προχειρότητας. Την εποχή που οι πολιτικοί προπάτορες του κου Ρήγα εξαπατούσαν τους εργαζόμενους του Νεωρίου, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, κυρίως μέσω του ευρωβουλευτή του Αλέκου Αλαβάνου, ήταν ο μοναδικός φορέας που τους στήριξε ουσιαστικά. Το ίδιο πράττουμε και σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στο Ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα ο οποίος μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις ουσιαστικά φυτοζωεί. Οι μεμονωμένες αναθέσεις δεν λύνουν επί της ουσίας το πρόβλημα το ναυπηγείου, απλά το μεταθέτουν χρονικά. Δυστυχώς βιώνουμε το παράλογο να παρουσιάζονται ως προστάτες των εργαζομένων αυτοί που με την πολιτική τους οδήγησαν στο να είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία και να βιώνει ο πολίτης ένα συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο ένθερμος κοινοβουλευτικός υπερασπιστής των μνημονίων και του χαρατσιού της ΔΕΗ αυτοπροβάλλεται ως κοινωνικά ευαίσθητος έχοντας την άμεση ή έμμεση στήριξη του βαθέως ΠΑΣΟΚ που ξαφνικά επανέρχεται στην επιφάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται σταθερά το αγαθό που ο κ. Ρήγας και οι πολιτικοί του συνοδοιπόροι έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας, το δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση”.

“Είμαστε υπέρ, αλλά όχι μέσω αυτής της τροπολογίας”

Και η ΔΗΜΑΡ, η οποία ψήφισε παρών κατά τη διάρκεια της τροπολογίας που κατατέθηκε στη βουλή, δίνει τη δική της απάντηση μέσω της Οργάνωσης της Σύρου.

Η Δημοκρατική Αριστερά Σύρου λοιπόν τάσσεται υπέρ της ανάθεσης των δεξαμενών στο Νεώριο, αλλά με σύννομο τρόπο και όχι με μία τροπολογία η οποία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά τα οποία περιμένουν όλοι να λυθούν.

Επίσης, η ΔΗΜΑΡ Σύρου χαρακτηρίζει τον Παναγιώτη Ρήγα ως “Μαυρογιαλούρο”, ο οποίος επέλεξε να πουλήσει εκδούλευση στο Συριανό λαό.

“Είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της ανάθεσης των δεξαμενών στο Νεώριο.

Διαφωνήσαμε – και αυτή είναι η σημασία του “παρών” στη ψηφοφορία – στην επιλογή του τρόπου θεραπείας του προβλήματος. Ενώ η νομοθεσία διαθέτει τη δυνατότητα επιλογής σύννομων ,διαφανών και συνταγματικών λύσεων προς όφελος της επιχείρησης και των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Ρήγας σαν γνήσιος Μαυρογυαλούρος επέλεξε αυτή τη γκρίζα λύση για να πουλήσει εκδούλευση στο Συριανό λαό.

Μύρισαν εκλογές φαίνεται και αρχίζουν να βγαίνουν σκελετοί απ τις ντουλάπες.

Ευχόμαστε αυτή η τροπολογία να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που θέλει να λύσει”.

“Πρόκειται για φωτογραφική ανάθεση σε συγκεκριμένο επιχειρηματία”

Η Κεντρική Οργάνωση του ΚΚΕ Σύρου από την πλευρά του μιλά για φωτογραφική ανάθεση, κόντρα στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ συννάμα κάνει λόφο και για θράσος του Παναγιώτη Ρήγα.

“Κάνουμε ξεκάθαρο στους εργαζόμενους του Νεωρίου αλλά και σε όλους τους Συριανούς ότι το ΚΚΕ εναντιώθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση μέσω του κ. Ρήγα, να δοθούν για επισκευή οι δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού στη Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ακόμα και αν η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου είναι αρνητική, καθώς πρόκειται για φωτογραφική ανάθεση σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, στον οποίο χορηγείται ζεστό κρατικό χρήμα, που έχει προέλθει από την άγρια φοροληστεία του λαού, στο όνομα της «ανάπτυξης» και της διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Έχει πολύ θράσος ο κ. Ρήγας, βουλευτής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων των μνημονίων και των βάρβαρων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, που με πρόσχημα την κρίση ξεπούλησαν γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, να εμφανίζεται ως σωτήρας του Νεωρίου, ξεχνώντας μάλλον ότι τόσα χρόνια υπήρξε μέλος αυτών των κυβερνήσεων που με την πολιτική τους απαξίωσαν την Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας μας και οι οποίες στηρίζουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Κανένας εργαζόμενος δεν θα πρέπει να θαμπωθεί από τα καθρεφτάκια και της χάντρες του κάθε επίδοξου σωτήρα. Χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πως τα «δωράκια» της κυβέρνησης στην εργοδοσία δεν θα λύσουν και τα προβλήματα των εργαζομένων, μιας και η απλήρωτη εργασία είναι πια καθεστώς. Αυτή την ανάπτυξη ευαγγελίζεται ο κ. Ρήγας και οι ομοϊδεάτες του, που φέρνει ακόμα περισσότερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας και ζωής της εργαζόμενους”.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει μία ξεκάθαρη θέση για την Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την οποία γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. “Δηλαδή, ο Ενιαίος, αποκλειστικά Δημόσιος Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένος στον κεντρικό – πανεθνικό σχεδιασμό, ο οποίος με την εφαρμογή της ανάλογης κλαδικής πολιτικής μπορεί να συμβάλλει σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε της τομείς των μεταφορών, της εθνικής άμυνας στα πλαίσια των αναγκών της λαϊκής οικονομίας”.