Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Σύρο με φόντο τις Ευρωεκλογές

“Το Ποτάμι στηρίζει την ατζέντα Μακρόν”

Επίσκεψη στο Νεώριο και στήριξη των εργαζομένων του ναυπηγείου για την επόμενη ημέρα και τον νέο επενδυτή

Τους βασικούς λόγους που το Ποτάμι συντάσσεται με την ατζέντα Μακρόν για την Ευρώπη ενόψει της κάλπης των Ευρωεκλογών του Μαΐου, ανέπτυξε ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στη Σύρο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ουσία των Ευρωεκλογών και την ανάγκη στήριξης των υποψηφιοτήτων του Ποταμιού για την Ευρωβουλή, ενώ νωρίτερα, πραγματοποίησε επίσκεψη και στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, όπου και συνομίλησε με τους εργαζομένους και το ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου.

Ο ίδιος συνοδευόταν από τρεις υποψήφιους Ευρωβουλευτές του Ποταμιού και συγκεκριμένα τον Γιώργο Κορκόβελο, τη Μάρω Κακαβέλα και τον Θανάση Χειμωνά.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε λύσεις μικρότερης Ευρώπης

“Κάνουμε μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Συνοπτικά το μήνυμά μας για τις Ευρωεκλογές είναι ότι επειδή θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα, την επόμενη 5ετία, είναι καλό να στηριχθεί, μία ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά” ανέφερε προλογικά στην τοποθέτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τόνισε πως, “Το Ποτάμι στηρίζει στην Ευρώπη την ατζέντα του Μακρόν με τίτλο “Ευρωπαϊκή Αναγέννηση”” που όπως πρόσθεσε, “είναι μία συγκεκριμένη πρόταση που απαντά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Από ζητήματα ασφάλειας, ζητήματα μετανάστευσης, ζητήματα παραγωγής, ζητήματα καινοτομίας. Αυτήν την ατζέντα στηρίζουμε”.

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναφορά στο ψηφοδέλτιό του, συμπλήρωσε πως, “Έχουμε ένα ψηφοδέλτιο πιστεύουμε αξιόμαχο, με αξιόλογους ανθρώπους και γνώστες”, αναλύοντας παρακάτω τους κύριους λόγους για τους οποίους το Ποτάμι στηρίζει την ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν.

“Το Ποτάμι είχε θέσει από τη δημιουργία του ένα θέμα σε σχέση με τα σύνορα. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκό σύνορο. Άρα, πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός, ευρωπαϊκό λιμενικό και αστυνομία συνόρων. Ο Μακρόν το θέτει ως προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, μαζί με μία πολιτική ασύλου και με μία πολιτικής αλληλεγγύης στην κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων” σημείωσε πρωτίστως, ενώ αναφέρθηκε παρακάτω για την προσπάθεια απαίτησης “συμμόρφωσης” των πολυεθνικών με τη φορολογική πραγματικότητα της Ευρώπης. “Η Ευρώπη έχει θέσει δειλά ξανά, μία συζήτηση για τη δράση των πολυεθνικών κολοσσών. Όπως έχει επισημάνει το Ποτάμι, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κερδίζουν στην Ελλάδα, αλλά δεν φορολογούνται καν στην Ευρώπη” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, εξηγώντας παρακάτω πως, “Ο Μακρόν έχει θέσει ένα ζήτημα συμμόρφωσης των πολυεθνικών κολοσσών με τους φορολογικούς και άλλους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ζήτημα που θα βοηθήσει πολύ τις οικονομίες της Ευρώπης”.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για τις προτάσεις αναθεώρησης πολιτικών της Ευρώπης τόσο σε επίπεδο βιομηχανικής, όσο και αγροτικής παραγωγής.

“Η Ευρώπη έχει φερθεί κάπως ανεκτικά στους ανταγωνιστές της” παρατήρησε ο ίδιος με φόντο το παράδειγμα των ναυπηγείων και της αγροτικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως, “Η ατζέντα Μακρόν που την υποστηρίζει και το Ποτάμι, έχει θέσει στο τραπέζι, ότι προφανώς υπάρχει ελεύθερη αγορά, ανοικτή κι ανταγωνισμός, αλλά οι ανταγωνιστές της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να συμμορφώνονται με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες όταν θέλουν να κάνουν δουλειές στην Ευρώπη”.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για τη σημασία ύπαρξης ενός Υπερυπουργού Οικονομικών για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. “Να υπάρξει ένας Υπερυπουργός Οικονομικών με μεγάλο χαρτοφυλάκιο που θα φροντίζει για τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Αυτό οδηγεί σε εκείνο που εμείς λέμε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” υποστήριξε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως ως Ποτάμι και με δεδομένες τις αμφισβητήσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς, “Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε λύσει μικρότερης Ευρώπης. Το συμφέρον των Ελλήνων είναι περισσότερη Ευρώπη”.

Ανάξιες σχολιασμού οι υποτιμητικές αναφορές για το Ποτάμι”

Ερωτηθείς ο Σταύρος Θεοδωράκης να τοποθετηθεί για τον τρόπο που θα πείσει το Ποτάμι τους πολίτες να το στηρίξουν, μερίδα των οποίων απομακρύνθηκε με φόντο τις διακυμάνσεις της πορείας του – πολιτικά -, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος.

“Το Ποτάμι δημιουργήθηκε πριν πέντε χρόνια από μία παρέα ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με την πολιτική. Ή να το πω διαφορετικά, δεν ήταν επαγγελματίες πολιτικοί. Μπορεί να δει κάποιος τη μία όψη και την άλλη. Η μία όψη είναι αυτή που λέτε, ότι από τότε μπαίνει σε μία συνεχή τρικυμία με αφαιρέσεις βουλευτών, με πολλά σκαμπανεβάσματα στην πορεία του. Αλλά εγώ θα σας καλούσα να δείτε και την άλλη όψη” τόνισε αρχικά, υποστηρίζοντας παρακάτω τα εξής: “Ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα, σαράντα χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα και ζει, μετά από τρεις εκλογικές μάχες, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε από μη πολιτικούς. Όλα τα πολιτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν από τη Μεταπολίτευση και μετά, είτε είναι διασπάσεις κομμάτων, είτε είναι κόμματα που δημιουργήθηκαν από κάποιους επαγγελματίες πολιτικούς”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, “Άρα, νομίζω πως είναι σημαντικό ότι είναι ζωντανό ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από το “μηδέν”. Επίσης, αυτό που νομίζω και ακόμη και οι αντίπαλοί μας μπορούν να παραδεχθούν είναι ότι το Ποτάμι είχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελληνική Βουλή και τα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή, μία έντονη δραστηριότητα σε στέρεες θέσεις. Δεν λέω αν συμφωνεί ο κόσμος με εμάς, αλλά το ότι οι θέσεις μας ήταν στέρεες”.

Επανέλαβε αρκετές φορές δε, πως, “Νομίζω ότι σε μία εποχή που ηττήθηκε στη συνείδηση του κόσμου η δημαγωγία και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος εκτιμά ότι αυτό το κίνημα, το Ποτάμι είχε πάντα έναν λόγο, μία άποψη και δεν τη μετέβαλλε ανάλογα με το που φύσαγε ο άνεμος”.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Λίλης Αγγελοπούλου, που ήταν υποψήφια βουλευτής και Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και πλέον μέσω της Δράσης έχει στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία σχολίασε πως “το Ποτάμι έχει κλείσει τον κύκλο του”, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε τα εξής: “Και μόνο το ότι βρίσκει κάποιος αφορμή από τη δική μας επίσκεψη εδώ να αναφέρεται με υποτιμητικούς όρους στο Ποτάμι, με όρους που έχει χρησιμοποιήσει η ακροδεξιά και η ακροαριστερά, δηλαδή ότι ο κύκλος του Ποταμιού έχει κλείσει, δεν είναι άξιο σχολιασμού”. Σε καυστικό τόνο δε, συμπλήρωσε τέλος, πως αν κάποιος επιθυμεί τη μεταρρύθμιση οφείλει να το αποδεικνύει στην πράξη. “Αγαπάς τη μεταρρύθμιση; Απόδειξέ το στην πράξη. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Νεώριο: Ενισχύεται η Σύρος και η περιοχή

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Νεώριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τους εργαζομένους και τις εξελίξεις για τη βιομηχανική μονάδα στη Σύρο.

“Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των εργαζομένων να στηθεί ξανά στα πόδια του το Νεώριο, κάτι το οποίο γίνεται. Με πολύ χαρά ακούσαμε από τους εργαζόμενους ότι ο στόχος τους για το 2019 είναι 120 πλοία, από τα 72 που ήταν το προηγούμενο διάστημα και πιστεύω ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι έτσι, η χώρα θα αποκτήσει ένα μεγάλο πια ναυπηγείο, θα μπει ξανά στον χάρτη της επισκευής πλοίων” παρατήρησε πρωτίστως, ενώ πρόσθεσε πως, “Θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα έκλεινε το ένα μετά το άλλο τα ναυπηγεία, η Τουρκία απέκτησε 35 νέα ναυπηγεία (κρατικά και ιδιωτικά)”.

Σχετικά με τη στάση του Ποταμιού για το Νεώριο, δήλωσε τα ακόλουθα: “Στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους σε αυτήν την προσπάθεια, να πιέσουμε και μας το ζήτησαν και οι εργαζόμενοι, να κινηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν βοηθούν στο να απεμπλακεί το ναυπηγείο από το προηγούμενο καθεστώς για να έρθει ο καινούργιος επενδυτής από την Αμερική”. Ωστόσο, τόνισε πως, σήμερα, “Οι αποφάσεις καθυστερούν παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Ελπίζουμε πάντως ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ληφθεί από το κράτος οι σημαντικότερες αποφάσεις. Αυτή είναι η ελπίδα όλων για να μπορέσει και ο νέος επενδυτής να έρθει εδώ, να δώσει τα λεφτά στους εργαζόμενους τα οποία χρωστά η προηγούμενη ιδιοκτησία”. Από τις σχετικές εξελίξεις δε, παρατήρησε ότι θα ωφεληθεί και η τοπική κοινωνία της Σύρου – οικονομικά -, αλλά σε γεωστρατηγικό επίπεδο και η χώρα και η ΕΕ.

“Θα είναι καλό για τη Σύρο, αφού αν λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα θα έρθουν στη Σύρο περί τα 10 εκ. ευρώ. Άρα, το ένα το καλό θα είναι η ενίσχυση της Σύρου και το άλλο θέμα είναι ο εθνικός λόγος, της ύπαρξης ενός δυναμικού ναυπηγείου στην περιοχή”.