Ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Σύρο

“Νέα κοινωνική και οικονομική οργάνωση από τον λαό”

Διήμερη επίσκεψη και περιοδεία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Μήνυμα πάλης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας σε όσους παρευρέθηκαν στην ομιλία που πραγματοποίησε χθες το βράδυ στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Ο κ. Κουτσούμπας μετέβη στη Σύρο το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο της διήμερης προγραμματισμένης περιοδείας του, κατά την οποία συνομίλησε με αρκετό κόσμο, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, καθώς επίσης και με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο ίδιος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους εργαζομένους του ναυπηγείου στις 09.00 το πρωί, ενώ αμέσως μετά, θα μεταβεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στις 13.30 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Συνειδητή απόφαση πάλης. Καμία αυταπάτη για το καπιταλιστικό πλαίσιο

Εν μέσω μίας ιδιαίτερα σκληρής κοινωνικής και οικονομικής περιόδου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, άδραξε την ευκαιρία να μεταφέρει και στους πολίτες της Σύρου το πολιτικό μήνυμα του κόμματός του, υποστηρίζοντας πως, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβίζονται μέσα σε διλήμματα που θέτουν οι εκφραστές των ολιγοπωλίων και των μονοπωλιακών συμφερόντων, καθώς μέχρι σήμερα, έχουν δοκιμαστεί οι πολιτικές που οι ίδιοι και τα κόμματά τους εφήρμοσαν, οι οποίες θίγουν κατάφωρα τα λαϊκά συμφέροντα και τη λαϊκή οικογένεια. Ειδικότερα, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως, η πολιτική που ακολουθεί σήμερα και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αφορά σε μία “αδιέξοδη στρατηγική” που εγκλωβίζει τον κόσμο σε σκέψεις “διαχείρισης των διάφορων ζητημάτων εντός του καπιταλιστικού συστήματος” από το οποίο η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να κερδίσει. “Δεν είμαστε εδώ για να χαϊδεύουμε αυτιά” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ δεν αυτοαποκαλείται παντογνώστης, αλλά έχει επεξεργασμένη πρόταση εξουσίας προς όφελος του λαού. Η συνειδητή απόφαση πάλης αλλά και ρήξης με το σύστημα που ζητά ολοένα και εντονότερα καθημερινά από την εργατική τάξη να δίνει ό,τι της έχει απομείνει, αποτελεί την ουσία της πολιτικής στην οποία καλεί τον κόσμο το Κομμουνιστικό Κόμμα να συμμετάσχει, ακολουθώντας μία άλλη οδό από την πεπατημένη που έχουν καθορίσει μέχρι σήμερα τα κόμματα της αστικής εξουσίας.

Κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου

“Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγει ο κόσμος” είναι ο “ρεαλιστικός δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ” για την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων, πρόσθεσε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας, λέγοντας μάλιστα, πως, ακόμη και καλές προθέσεις να είχε η σημερινή κυβέρνηση, η στρατηγική που ακολουθεί, βρίσκει αντίθετο το Κομμουνιστικό Κόμμα και αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

“Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μία τέτοια κυβέρνηση” συμπλήρωσε κατηγορηματικά ο Γενικός Γραμματέας, εξηγώντας πως, δεν δύναται να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα σε μία ένωση όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ανέφερε, “ανέκαθεν αποτελούσε συμμαχία καπιταλιστικών, ιμπεριαλιστικών κρατών, μία λυκοφιλία”.

Με φόντο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμπλήρωσε δε, πως, ο λαός θα υποστεί ακόμη ένα μνημόνιο, όταν το λαϊκό εισόδημα έχει ρημάξει από την εφαρμογή δύο ήδη μνημονίων, εκτιμώντας πως κατόπιν της ψήφισης των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία, θα ακολουθήσουν σκληρότερα μέτρα. “Ζητούν από τη λαϊκή τάξη, να τα δώσει όλα” υπογράμμισε, λέγοντας πως, το ΚΚΕ, δεν υποστηρίζει ούτε την υποταγή στην οποία υποκύπτει η σημερινή κυβέρνηση λόγω εκβιασμών, ούτε όμως και την άναρχη και ανοργάνωτη έξοδο από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, που θα σημάνει ντόμινο καταστροφικών αποτελεσμάτων για την κοινωνία.

Κατάργηση όλων των μνημονίων, ρήξη με την ΕΕ, αλλά παράλληλα οικοδόμηση μίας νέας οικονομίας και κοινωνίας με τον παραγόμενο πλούτο στα χέρια του λαού, αποτελεί την πολιτική πρόταση που υποστηρίζει το ΚΚΕ, αφού όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωστρατηγική θέση, η οποία μπορεί να στηριχθεί στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις. Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε, λέγοντας πως, καμία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει, αν ο ίδιος ο λαός δεν το αποφασίσει.

Υπογραμμίζεται ότι ο ΓΓ του ΚΚΕ συνοδευόταν από στελέχη του κόμματός του.