Ανταποδοτικές υπηρεσίες και ΝΠΙΔ θα μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, υπό προϋποθέσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των ΟΤΑ

Επανέρχονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2015 - 06:20

Την ενεργοποίηση των προσλήψεων προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεταξύ άλλων και για ΟΤΑ, στους τομείς των ανταποδοτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες Δήμων και Περιφερειών.

Έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο οι προσλήψεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο είχαν «παγώσει» οδηγώντας, πολλές φορές, στην υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, όπως αυτή της καθαριότητας, το ΥΠΕΣΔΑ, σχεδιάζει την απελευθέρωση των προσλήψεων σε ανταποδοτικούς τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, όπως επίσης και σε ΝΠΙΔ, τα οποία παρουσιάζουν κέρδη και με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι η κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμη και για τους συμβασιούχους, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο, περίπου 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που ήδη έχουν παραταθεί έως το τέλος του 2015.

Προσλήψεις βάσει κερδοφορίας

Κατά τη διάρκεια συνάντησης, του αν. υπουργού του ΥΠΕΣΔΑ για τον τομέα της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, γνωστοποιήθηκε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας, ώστε αρχής γενομένης από το 2016, να υπάρξει επανενεργοποίηση του μηχανισμού προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, σε τομείς των ΟΤΑ, που λειτουργούν ωστόσο, με ανταποδοτικά τέλη ή καταβολή αντιτίμου από τους πολίτες, όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία κ.α. και οι οποίοι δεν επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του αν. υπουργού, αυτό θα σημάνει την απελευθέρωση των προσλήψεων, επίσης, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία παρουσιάζουν κερδοφορία και συνεπώς, μπορούν να συντηρήσουν τη μισθοδοσία του επιπλέον προσωπικού από ίδιους πόρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προσλήψεων για κάθε οργανισμό θα μπορεί να υπολογίζεται, βάσει των ετήσιων εσόδων του. Θα υπάρχει, ωστόσο, όριο στις προσλήψεις, που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε οργανισμός ή ΝΠΙΔ, μέσω κάποιου ποσοστού-πλαφόν, της τάξης περίπου του 15%, το οποίο θα συμφωνηθεί με το υπουργείο. Όπως προαναφέρθηκε, οι προσλήψεις θα αφορούν κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό, τουλάχιστον για υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ή τα ωδεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο κ. Βερναρδάκης, ισχυρό ενδεχόμενο αποτελεί η ανανέωση περίπου 4.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες ήδη έχουν παραταθεί έως τα τέλη του 2015, με νομοθετική παρέμβαση του π. υπουργού, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η παράταση που είχε δοθεί, αφορούσε κυρίως σε συμβάσεις καθαριστριών σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της καθαριότητας.

Δέσμευση Βερναρδάκη για μη τιμωρητικού χαρακτήρα αξιολόγηση

Ο αν. υπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, που αφορά στην αξιολόγηση του προσωπικού και την επιλογή προϊσταμένων στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι του έκαναν γνωστή την αντίθεσή τους, σχετικά με τη φιλοσοφία του νέου μισθολογίου και πιο συγκεκριμένα, για το γεγονός, ότι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (ΥΕ και ΔΕ) θα λαμβάνουν τα μισθολογικά κλιμάκια ανά τριετία, σε αντίθεση με τους υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ, οι οποίοι θα λαμβάνουν ανά διετία.

Έπειτα από την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εστίασε στα βασικά σημεία της συνάντησης, αλλά και στα σχόλια των συνδικαλιστών, όσον αφορά στην παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει τα εξής:

• Σχετικά με τον νέο μισθολόγιο δεν υπήρξαν ουσιαστικές διευκρινήσεις αλλά αποδέχτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός το αίτημά μας για νομοθετική ρύθμιση που θα διατηρεί την υπερβάλλουσα μείωση σε όσους υπαλλήλους μετατάχθηκαν ή συμμετείχαν στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα και σε όσους επαναπροσλήφθηκαν μετά τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα γίνει νέα συνάντηση αποκλειστικά για το νέο μισθολόγιο.

• Σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση Δομών και Ανθρώπινου Δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προβλέπεται να βγει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, δεσμεύτηκε ότι, δεν θα συνδέεται σε καμία περίπτωση με μισθολόγιο και απολύσεις και δεν θα είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά θα έχει ως στόχο την βελτίωση και την καλύτερη οργάνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών καθώς και την ενδεχόμενη στελέχωση τους. Αναγνώρισε δε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης. Αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν η δημιουργία ξεχωριστού συστήματος αξιολόγησης που θα ξεκινά από τη δημιουργία Σύγχρονων Οργανισμών με αναγνώριση των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, περιγράμματα θέσης, καθηκοντολόγιο κ.λπ. και επιλογή της υπαλληλικής ιεραρχίας με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.

• Σχετικά με το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε, πως θα δοθεί η δυνατότητα εκ νέου παράτασης μέχρι τέλος του 2016, των Συμβάσεων εργασίας στην καθαριότητα που παρατάθηκαν με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 μέχρι το τέλος του 2015. Επίσης δεσμεύτηκε πως άμεσα θα μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με προσωρινούς πίνακες, ενώ έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π. και θα δρομολογηθεί και η απορρόφηση των επιτυχόντων των διαγωνισμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αιτιολογία της αρχικής παράτασης των Συμβάσεων αφορούσε την προετοιμασία των Ο.Τ.Α. για τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε.

• Στο ζήτημα της μονιμοποίησης των Ι.Δ.Α.Χ. που εκ νέου επανέφερε η Ομοσπονδία δεσμεύτηκε πως εφόσον δεν υπάρχουν νομικά και συνταγματικά κωλύματα θα προωθηθεί σχετική ρύθμιση. Τονίσαμε πως ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και γνωστός Συνταγματολόγος είχε υποστηρίξει πως δεν υφίσταται κανένα νομικό ή συνταγματικό κώλυμα.

• Ο Αναπληρωτής Υπουργός σε ερώτηση των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εάν έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι το ζήτημα του επανέλεγχου μετατροπής των συμβάσεων, απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.

• Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα που δεν εγκρίνονται μετατάξεις εργαζομένων Ι.Δ.Α.Χ. χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, όταν με μνημονιακή διάταξη καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε για την προώθηση σχετικής διάταξης για την επίλυσή του.

Ετικέτες: