Την κάθετη αντίθεσή της δηλώνει η ΚΕΔΕ, ενάντια και στην ανασκευασμένη τροπολογία του Υπ. Υγείας, σχετικά με επιχορηγήσεις των δημόσιων δομών υγείας από τους ΟΤΑ

«Σε λάθος κατεύθυνση»

  • Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Την πλήρη απόσυρση της ανασκευασμένης τροπολογίας, σχετικά με τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους προϋπολογισμούς των Δήμων, ζητά η ΚΕΔΕ, καθώς, όπως επισημαίνει η Ένωση δεν την ικανοποιεί η ανασκευή.

Κάθετη βρίσκει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει εκ νέου την τροπολογία, περί κάλυψης έκτακτων λειτουργικών αναγκών, των δημόσιων δομών υγείας, από ίδιους πόρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή των Νομικών Προσώπων αυτών, έπειτα από αίτημα του επικεφαλής της εκάστοτε μονάδας υγείας και θετική απόφαση, είτε του οικείου δημοτικού συμβουλίου, είτε του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου, στο οποίο απευθύνεται το αίτημα.

«Η μεταφορά ευθυνών να συμβαδίζει με μεταφορά πόρων»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, “η κυβέρνηση με «τροπολογία στη τροπολογία» χωρίς καμία διαβούλευση επιχειρεί να μεταφέρει οικονομικά βάρη της Κεντρικής Διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

«Η θύελλα αντιδράσεων και η καθολική κινητοποίηση των δημάρχων, η οποία εκφράστηκε μέσα από τις δυναμικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ, μπορεί να ανάγκασε την κυβέρνηση να ανασκευάσει την τροπολογία, που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους προϋπολογισμούς των Δήμων, αλλά για άλλη μια φορά, το πράττει σε λάθος κατεύθυνση», τονίζει η Ένωση.

«Η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση προσπαθεί να μεταφέρει στους δήμους, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, νέα οικονομικά βάρη. Αν το αρμόδιο υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους, η αυτοδιοίκηση μέσα από διάλογο, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων, μπορεί να τις αναλάβει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά το πάγιο επιχείρημα, ότι «δε μπορεί να μεταφέρονται νέα οικονομικά βάρη στην αυτοδιοίκηση η οποία έχει αδυναμία να καταρτίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η μεταφορά ευθυνών στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμβαδίζει με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων».

Ο Γ. Πατούλης επεσήμανε, ότι «η ΚΕΔΕ ζητεί την πλήρη απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων», ενώ συμπλήρωσε, πως «δε θα επιτρέψουμε να βρεθεί κανένας συνάδελφος έκθετος απέναντι στα ελεγκτικά όργανα με τον κίνδυνο καταλογισμού».

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, σημειώνεται, πως οι νέες διατάξεις που επιχειρεί να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση, εξακολουθούν να αφήνουν έκθετους τους δήμους στην περίπτωση που οι δαπάνες για την υγεία δεν υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι η αυτοδιοίκηση θα αναγκαστεί περικόψει δαπάνες από άλλους λειτουργικούς τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια για την υγεία.

Μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων, η κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής τροπολογίας σε ό,τι αφορά στους δήμους, ενώ για τις περιφέρειες διατηρείται ως είχε.

Σχετικά με τους Δήμους, ο νομοθέτης, αξιοποιώντας την πρόβλεψη του άρθρου 202 του ν.3463/2006, προβλέπει, ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν πόρους σε ποσοστό 1,5%, (αυξημένο κατά 20%), επί των τακτικών τους εσόδων, προκειμένου να επιχορηγούν, εκτός από συλλόγους και τις δομές υγείας.

Ωστόσο, η ενταλματοποίηση της δαπάνης εξακολουθεί να μην υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, σημαίνει, ότι οι δήμοι που θα προχωρήσουν στην έγκριση και εκταμίευση χρημάτων για δαπάνες υγείας να κινδυνεύουν με καταλογισμό, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να τις χαρακτηρίσει ως μη νόμιμες.

Τι προβλέπει η νέα τροπολογία

Στο νέο κείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας, η οποία υπενθυμίζεται, ότι συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και λοιπές διατάξεις», διαμορφώνεται το άρθρο 90, και προτείνεται η παρακάτω διατύπωσή του:

«1. Οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούν δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Υγείας, δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και νοσοκομεία που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειά τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, προς διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Η ανωτέρω επιχορήγηση αφορά ιδίως επείγουσες συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, προμήθεια καυσίμων κ.λ.π.»

«2. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών εφαρμόζονται αναλογικά και οι ρυθμίσεις του άρθρου 202 του ΚΔΚ ν. 3463/2006 (Α΄114). Το προβλεπόμενο στην υποπαράγραφο Β της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου 202 ποσοστό δύναται να αυξάνεται, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του οικείου Δήμου».

«3.Οι δαπάνες των παραπάνω παραγράφων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 275 του ν.3852/2010 (Α΄87)».

Σημειώνεται, ότι οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις του άρθρου άρθρου 275 του ν.3852/2010 (Α΄87), αφορούν στον προληπτικό έλεγχο των δημοτικών αποφάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός, που σημαίνει, ότι παρά τις αντιρρήσεις των Δήμων, από την πλευρά της κυβέρνησης, εξακολουθεί να θεωρείται μη απαραίτητος ο έλεγχος των εν λόγω αποφάσεων, σχετικά με την επιχορήγηση των δομών υγείας, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ετικέτες: