Στη στοχοθεσία της κυβέρνησης, όσον αφορά στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ο αν. Υπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, Α. Χαρίτσης

Κοινωνική μέριμνα και ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ

  • Τρίτη, 22 Μαρτίου, 2016 - 06:10

Στους στόχους της κυβέρνησης, όσον αφορά στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις τους ο αν. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε και για τις προθέσεις της πολιτείας, σχετικά με την δημιουργία κοινωνικών δομών, ως αντιστάθμισμα της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα και των εν γένει μνημονιακών πολιτικών, που έχουν πλήξει ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο για τη στελέχωση των υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, όσο και για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, πάντα μέσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που προσφέρουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας ανάμεσα στους ΟΤΑ

Ο αν. υπουργός Οικονομίας τόνισε, πως στόχος της κυβέρνησης, είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συνεχίσουν την υλοποίηση δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά με την ανάδειξη νέας αντίληψης, όσον αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση, η οποία θα βασίζεται στις συνέργειες ανάμεσα στους ΟΤΑ.

Όπως δήλωσε, στο πλαίσιο των στόχων του κυβερνητικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, υπάρχει η επιδίωξη τα έργα να πραγματοποιούνται εντός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου χωρικής συνοχής, δηλαδή την οργανική σύνδεση της διαδικασίας και με το αναπτυξιακό προφίλ του εκάστοτε τόπου, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην υλοποίηση αποσπασματικών και ασύνδετων μεταξύ τους έργων.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και στην Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ), υποστήριξε, πως υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανταπεξέλθει στον ουσιαστικό σχεδιασμό αναπτυξιακών στρατηγικών, με υλοποίηση δράσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας, ότι «στην προσπάθεια αυτή θέλουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες αρωγούς και όχι απλά και μόνο διαχειριστές».

Επίσης, δεδομένου, ότι στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ οι αιρετές Περιφέρειες, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αναλαμβάνουν το ρόλο διαχειριστή στα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, ο κ. Χαρίτσης τόνισε, ότι οι σχετικές ενέργειές τους θα είναι υψίστης σημασίας, για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο αν. υπουργός υποστήριξε, ότι θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των φορέων της ΤΑ, με το υπουργείο να τάσσεται υποστηρικτικά απέναντι σε πρωτοβουλίες αυτού του είδους.

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η καταπολέμηση της ανεργίας, μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία 250 Κέντρων Κοινότητας, σε Δήμους ανά την επικράτεια, τα οποία θα «αποτελέσουν τοπικά σημεία αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών, με φορείς, που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης και κυρίως με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, για τη διασφάλιση της άμεσης παραπομπής τους, καθώς και την πρόσβαση στην πληροφόρηση, για προγράμματα και δράσης προώθησης της απασχόλησης, που είναι ενεργά ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο».

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, ο αν. υπουργός Οικονομίας, υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, επανέλαβε, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να ξεκινήσουν – σε πιλοτικό στάδιο σε πρώτη φάση και αργότερα κλιμακωτά για το σύνολο των δήμων στη χώρα – προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε 17 δήμους με υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, οκτάμηνης διάρκειας, αντί πεντάμηνης, που ίσχυε ως σήμερα και θα «ανοίξουν» περίπου 7.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προσφέρουν επίσης πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε, πως μέσα από αυτά τα προγράμματα, πέραν της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επιτυγχάνεται, τόσο η βελτίωση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών των Δήμων, όσο και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η τοπική οικονομία.

Προάσπιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ωστόσο, είναι και η αντιμετώπιση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η στήριξη των ασθενέστερων ομάδων.

Βασικοί πυλώνες του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός, μέσα από τον συνδυασμό της υλοποίησης δράσεων κοινωνικής μέριμνας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος του Υπουργείου, είναι η συγκρότηση κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, με την ενσωμάτωση της εμπειρίας, τόσο των δομών κοινωνικής πρόνοιας, όσο και των δομών αλληλεγγύης, που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της υγείας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προβλέπονται δράσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης αγωγής και προαγωγής σωματικής και ψυχικής υγείας, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Επιπροσθέτως, ο αν. υπουργός αναφέρθηκε στον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργείται δίκτυο αλληλοσυμπληρούμενων δομών, με στόχο την ανακούφιση, όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, για τη στελέχωση των οποίων δημιουργούνται ακόμη 1.500 θέσεις εργασίας.

Το δίκτυο αυτό αφορά στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, Πρωτοβάθμιου Συστήματος Φροντίδας Ηλικιωμένων και Δομών Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Συνέχιση και επέκταση του «Εξοικονομώ»

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, σχετικά με τη συνέχιση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», τα οποία δεν είχαν αποδειχτεί στο παρελθόν ιδιαίτερα επιτυχημένα, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε, ότι για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», επιχειρείται οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις να διασφαλίζουν τη βελτίωση της αποδοτικότητας στη χρήση ενέργειας και το αντίστοιχο οικονομικό όφελος, ενώ εξετάζεται και σειρά παραμέτρων, προκειμένου να καταρτιστούν προδιαγραφές τέτοιες, που να πολλαπλασιάζουν τα οφέλη.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των νοικοκυριών, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, σχεδιάζεται η εκμετάλλευση του χρηματοδοτούμενου προγράμματος και για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Όπως επεσήμανε, οι συζητήσεις με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς του εξωτερικού, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, έχουν ήδη προχωρήσει.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλοντας τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσο και στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την τόνωση του κατασκευαστικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ετικέτες: