Νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους

Κάλυψη των Δημοτικών αναγκών με 8μηνίτες

  • Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2016 - 20:00

Άμεση κινητοποίηση των Δήμων απαιτείται για την καταγραφή των ειδικοτήτων που χρειάζονται, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με απασχολούμενους προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.

Από τις 21/09/2016 έως τις 03/10/2016 θα πρέπει να σχεδιαστούν οι ανάγκες των Δήμων και άμεσα να αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος στο υπουργείο.

Όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα  νέα προγράμματα είναι οκτάμηνης διάρκειας και απευθύνονται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους.

Τα έργα αυτά επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, τη συντήρηση μικρών υποδομών, την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Επίσης, τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Κάθε Δήμος έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση και υλοποίηση των έργων (τεχνικές υπηρεσίες) που αυτός προτείνει καθώς και για  την τήρηση των διαδικασιών όσον αφορά την εργασιακή απασχόληση των ωφελουμένων.

Τo φυσικό αντικείμενο των έργων θα πρέπει να ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος (8 μήνες) και να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Οι δράσεις

Σε ότι αφορά στον σχεδιασμό των δράσεων οι Δήμοι, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, επιλέγουν έργα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, που στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, τη συντήρηση μικρών υποδομών, την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Συντήρηση δημοτικών υποδομών, ανακαίνιση-αναβάθμιση κτιρίων,

επισκευή πλατειών, κατασκευή ή βελτίωση πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις

-Έργα περιβάλλοντος: αναβάθμιση, και συντήρηση χώρων πρασίνου, διαχείριση/ανακύκλωση στερεών αποβλήτων

-Ενίσχυση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, υποστήριξη κοινωνικών οργανώσεων για χρήστες ουσιών, για διανομή συσσιτίων, υποστήριξη του έργου ιατρικού προσωπικού, κοινωνικών λειτουργών, ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων-εστιατορίων

-Υποστήριξη των υπηρεσιών της εκπαίδευσης, συντήρηση σχολικών κτιρίων, σχολικοί τροχονόμοι

-Ενίσχυση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα του Πολιτισμού, βοήθεια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δημοτικά θέατρα, δημοτικούς κινηματογράφους κ.α.

Tα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να εμφανίζουν αντιστοιχία με την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού και τις ειδικότητες.

Κατάρτιση

Το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης περιλαμβάνει και κατάρτιση σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η δράση της κατάρτισης είναι προαιρετική και ξεκινά μετά το  δεύτερο μήνα υλοποίησης του Προγράμματος.

Εφόσον οι ωφελούμενοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάρτιση/επιμόρφωση θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας.

Συνεπώς, οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στη δράση της κατάρτισης θα απασχολούνται 4 ημέρες την εβδομάδα και θα καταρτίζονται 1 ημέρα την εβδομάδα.

Στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατάρτισης, θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Ο έλεγχος της συμμετοχής των ωφελουμένων στο πρόγραμμα  κατάρτισης πραγματοποιείται από τον Επιβλέποντα Φορέα, ο οποίος  υποχρεούται να ενημερώνει τον δικαιούχο σε μηνιαία βάση.

Απουσίες και ωράρια

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν οι ωφελούμενοι δικαιούνται να απουσιάζουν δύο εργάσιμες ημέρες μηνιαίως.

Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα αυτό δεν αποδίδεται σωρευτικά στη διάρκεια του προγράμματος και οι μέρες απουσίας δεν αποζημιώνονται σε περίπτωση μη χρήσης του εν λόγω δικαιώματος  από τον ωφελούμενο. Απαιτείται δε προηγούμενη συμπλήρωση αίτησης από τον ωφελούμενο, η οποία υποβάλλεται προς έγκριση στον Επιβλέποντα Φορέα. 

Για τις παραπάνω ημέρες  απουσίας δεν περικόπτονται οι αποδοχές  των ωφελουμένων του προγράμματος.

Εξαιρετικά, σε περίπτωση που ο Επιβλέπων Φορέας για πηρεσιακούς λόγους δεν συναινέσει στην αίτηση απουσίας του ωφελουμένου,  τότε οι μέρες απουσίας μεταφέρονται στον επόμενο μήνα.

Η απασχόληση των ωφελουμένων υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας.

Το δε ωράριο απασχόλησης των ωφελουμένων ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι  εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα στην  υπηρεσία τοποθέτησης των ωφελουμένων.

Όσον αφορά δυνατότητα εργασίας τους το Σάββατο, αυτή επιτρέπεται μόνο εφόσον παίρνουν 1 ημέρα ρεπό κατά τη διάρκεια  της υπόλοιπης εβδομάδας από Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Απασχόληση των ωφελουμένων κατά την Κυριακή, τις επίσημες αργίες και σε βραδινές ώρες δεν επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

Μισθοδοσία και ασφάλιση

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το μισθολογικό κόστος των Ωφελουμένων που απασχολεί ο Επιβλέπων Φορέας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, και τις ασφαλιστικές εισφορές (Επιβλέποντα Φορέα − Ωφελουμένου).

Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που τοποθετείται σε θέση απασχόλησης από τον Επιβλέποντα Φορέα για την υλοποίηση της  Δράσης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» οι καθαρές αμοιβές  ορίζονται, κατά  παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας (Νόμος 4368/2016, άρ. 1, παρ.5.1):

α) για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 495,25 ευρώ μηνιαίως,

β) για Ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από τα ποσά που καταβάλλονται στους συμμετέχοντες στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ο ΟΑΕΔ δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση στους ως άνω (όπως, π.χ., επίδομα αδείας κ.ά.).

Οι ωφελούμενοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ − ΕΤΕΑ, με πλήρη ιατροφαρμακευτική  κάλυψη. Στις περιπτώσεις που οι  ωφελούμενοι είναι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993, και λόγω ιδιότητας ή άσκησης δραστηριότητας υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, οι εισφορές αποδίδονται στους αντίστοιχους τομείς ΤΣΜΕ∆Ε, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης του

ΕΤΑΑ. Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των ανωτέρω  ωφελουμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ αποτελούν επίσης επιλέξιμη δαπάνη.

Για όσους ωφελούμενους απασχοληθούν, κατά τη διάρκεια των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, σε βαριές και ανθυγιεινές  εργασίες, όπως αυτές περιγράφονται στην Φ10221/οικ.26816/ 929/2.12.2011 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 2778Β), η καταβολή στο ΙΚΑ−ΕΤΑΜ της αντίστοιχης εισφοράς του κλάδου βαρέων αποτελεί, επίσης, επιλέξιμη δαπάνη.

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων διατηρούν την ασφάλιση για  παροχές ασθένειας, ή αλλιώς την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απολάμβαναν ως μακροχρόνια  άνεργοι μέχρι τη λήξη διάρκειας των προγραμμάτων.