Για τα ζητήματα του χωροταξικού σχεδιασμού και της τουριστικής ανάπτυξης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε εκδήλωση στο πλαίσιο της «Greek Tourism Expo»

«Τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης είναι στον αέρα»

Τις βασικές κατευθύνσεις, που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός για τον Τουρισμό της Ελλάδας στις αρχές του 2020, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μιλώντας στην ειδική επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τουριστική Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας-Χωροταξικός Σχεδιασμός και Τουριστική Ανάπτυξη»

Το ΤΕΕ συμμετείχε 3η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Greek Tourism Expo», τόσο μέσω της διοργάνωσης της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» της Αθήνας, όσο και με τη λειτουργία περιπτέρου για την ενημέρωση των επισκεπτών για το έργο του Επιμελητηρίου, το οποίο επισκέφθηκε και η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Ανάγκη δημιουργίας σύνθετων καταλυμάτων

«Πρέπει να κινηθούμε μακριά από ακραίες επιλογές για τις τουριστικές επενδύσεις», όπως είναι αφενός μεν «να γίνονται όπου υπάρχει ζήτηση, όπου θέλει ο επενδυτής» αφετέρου δε «να γίνει η επένδυση μόνο όπου το κράτος έχει ορίσει», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και έθεσε ως κανόνα: «να κινηθούμε στο πλαίσιο της κοινής λογικής» και «με παραδοχές και επιλογές στις οποίες όλοι συμφωνούμε». Επιλογές, όπως είναι ότι  «θέλουμε περισσότερους τουρίστες. Θέλουμε ακόμη καλύτερο επίπεδο εισερχόμενου τουρισμού. Θέλουμε ως χώρα περισσότερα έσοδα. Η χώρα μας για να έχει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν πρέπει να έχει μονάδες ενταγμένες στο περιβάλλον».

Ο Γιώργος Στασινός αναφερόμενος στον τύπο των τουριστικών επενδύσεων τόνισε ότι «χρειαζόμαστε σχετικά χαμηλές στο ύψος μονάδες, με κυρίαρχη αρχιτεκτονική κατεύθυνση την ένταξη στο φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα της κάθε περιοχής, θέτοντας εξαρχής ως κατεύθυνση τον πράσινο σχεδιασμό τέτοιων επενδύσεων, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της ενέργειας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ακόμη, όπως είπε «πέρα από προσωπικές ή πολιτικές επιθυμίες», ως μονοδιάστατη επιλογή «να έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Γιατί αυτά φέρνουν την προστιθέμενη αξία σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Αφού παραδεχθούμε ότι θα υιοθετήσουμε την επιλογή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να αποφασίσουμε πού θα γίνονται αυτά».

Όπως σημειώθηκε πολλές φορές στην εκδήλωση, το τροποποιημένο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του 2009 ακυρώθηκε από το ΣτΕ, το 2015, για αμιγώς τυπικούς λόγους. Παράλληλα έχει ασκηθεί  αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ και κατά του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό του έτους 2009. Αν, τυχόν, αυτή ευδοκιμήσει ακυρώνεται  και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009. Παράλληλα  το  ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει σε διαβούλευση ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Διαφαίνεται, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, ότι η καθυστέρηση επανέγκρισης του χωροταξικού για τον Τουρισμό οφείλεται στην προτίμηση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Προκύπτει  λοιπόν ότι ένα νέο χωροταξικό για τον Τουρισμό  μάλλον οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, προφανώς για να προσαρμοστεί και να υιοθετηθεί με τις διατάξεις που η κυβέρνηση προτείνει στο νέο νόμο περί χωροταξίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση του ΤΕΕ, τόσο η σημερινή απουσία – πρακτικά - ενός εφαρμόσιμου χωροταξικού για τον Τουρισμό, όσο και το ότι αναγκαστικά έχουμε επιστρέψει στην προ του 2009 κατάσταση, δηλαδή στην περίοδο του 2003, όπου, ελλείψει ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, η χωροθέτηση τουριστικών καταλυμάτων και ειδικών τουριστικών υποδομών αποτελούσε αντικείμενο ρύθμισης αποκλειστικά στα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια. Τα οποία έχουν καταστεί πλέον ανεπίκαιρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράσχουν κατάλληλες κατευθύνσεις χωροθέτησης για τις τουριστικές δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ περί οργάνωσης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση το πλαίσιο και οφείλουμε όλοι να πούμε τις απόψεις μας θεσμικά και συντεταγμένα». Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι «όμως η πραγματικότητα παραμένει: τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης από πλευράς χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού είναι στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2016, μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και την πλήρη κατάρρευση του χώρου των κατασκευών, εμείς να σχεδιάζουμε με βάση παραδοχές και μελέτες προ 15 ετών. Δεν είναι δυνατόν οι ανάγκες και οι προοπτικές της χώρας την δεκαετία του 2000 να συμβαδίζουν με όσα θέλουμε να γίνουν στην Ελλάδα του 2020».

Βασικές κατευθύνσεις για τον Τουρισμό

Στις προτάσεις για ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό στη χώρα μας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων περιέλαβε τα παρακάτω:

•             Να υπάρχει στο σχεδιασμό και πρόβλεψη και απαγόρευση μεγάλων, σύνθετων, τουριστικών αναπτύξεων, σε ευρύτερες περιοχές, όχι σε τοπικό επίπεδο.

•             Να γίνει νέα κατηγοριοποίηση των περιοχών της χώρας, με πρόβλεψη περιοδικής αλλαγής αυτής της κατηγοριοποίησης για τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να χρειάζεται πλήρης αναθεώρηση του χωροταξικού του τουρισμού, ώστε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες που παρουσιάζονται.  Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η  κατηγοριοποίηση της Κρήτης ή της Εύβοιας ως νησιών είναι μάλλον προϊόν ανάλυσης άλλης εποχής. Μπορεί να είναι γεωλογικά νησιά, σίγουρα όμως οικονομικά και κοινωνικά έχουν ανάγκες και προοπτικές που παρομοιάζουν του ηπειρωτικού χώρου».

•             Να προωθηθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές, όχι χαμηλής κατηγορίας αλλά  ποιοτικά καταλύματα 4 και 5 αστέρων, τουλάχιστον στις νέες μονάδες.

•             Να κατευθυνθούν τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπως είναι λογικό, σε αδόμητες περιοχές.

•             Οι αρτιότητες για τουριστικές επενδύσεις πρέπει να είναι προϊόν ευρύτατου διαλόγου.

•             Να γίνεται διάκριση ανάμεσα στα είδη τουρισμού που προωθούνται, ώστε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για να μην  αφήνουμε αναξιοποίητο το  τεράστιο φυσικό κεφάλαιο της χώρας.

•             Χρειάζονται ειδικές προβλέψεις για τον χειμερινό τουρισμό, με τη μορφή του ορειβατικού και χιονοδρομικού τουρισμού.

•             Να καθιερωθεί η κατηγορία του αθλητικού τουρισμού, με προπονητικά κέντρα για διάφορα αθλήματα

•             Να  προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό και αλληλένδετα τις άλλες μορφές τουρισμού που έχουν σχέση με τη θάλασσα, τα σκάφη αναψυχής και την κρουαζιέρα.

•             Να  προωθήσουμε τον αγροτουρισμό, τον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό, να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά που κάνουν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της μοναδικό προορισμό.

«Θέλω να είμαι σαφής: Αυτές οι κατευθύνσεις πρέπει να περιλαμβάνονται σαφώς και αναλυτικά σε ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Γιατί αλλιώς θα μείνουν λόγια και ευχολόγια» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Νέες περιπέτειες και αγκυλώσεις»

«Δεν έχουμε συνολικά χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όπου το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό του 2009 κατέπεσε χωρίς να συζητηθεί επί της ουσίας αλλά και τη νέα προσφυγή στο ΣτΕ που συζητείται τον Δεκέμβριο μάλλον οδηγούμαστε σε νέες περιπέτειες και αγκυλώσεις», είπε ο Γιώργος Τζιάλλας γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του υπουργείου Τουρισμού, μιλώντας στην εκδήλωση του ΤΕΕ. Ο κ. Τζάλλας είπε ότι οπωσδήποτε πρέπει να αποκτήσουμε σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για τον Τουρισμό, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες προκλήσεις. Σχεδιασμό, ό οποίος θα είναι ταυτοχρόνως προσαρμοσμένος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής, για όλες τις κατηγορίες και ιδίως τις νέες μορφές θεματικού τουρισμού.  Αναφέροντας παραδείγματα από την επαγγελματική εμπειρία του ως διπλωματούχος μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Τζιάλλας μίλησε για πολλές και ατελέσφορες προσπάθειες ολοκλήρωσης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα. «Όλη αυτή η εμπειρία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να οδηγηθούμε σε νέες αποτελεσματικές και υλοποιήσιμες λύσεις», πρόσθεσε.