«Η Βουλή πρέπει να συνεχίσει το έργο της εύρυθμα προς όφελος της κοινωνίας»

  • Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019 - 17:28

Τοποθέτηση Αντώνη Συρίγου, Βουλευτή Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση και ψήφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος και του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλής, της πρότασης του Προέδρου της Βουλής: «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και  Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν» στις 05.02.2019

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω μια ειδική αναφορά σε ένα άρθρο που συζητούμε σήμερα και ακολούθως θα πω και εγώ δυο λόγια, μια και πάρα πολλά ακούστηκαν. Από ένα σημείο και πέρα, εξετέθησαν πολλές σκέψεις, πολλές προτάσεις. Είναι ένας γόνιμος διάλογος. Θα πω και εγώ τις δικές μου και όλες αυτές κρίνονται.

Ψάχνω να βρω -αυτή είναι η ειδική αναφορά- γιατί ετέθη προηγουμένως, από ποια διάταξη προκύπτει ότι καταργείται η ανάρτηση εκθέσεων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Δεν βρήκα καμία. Τουναντίον, υπάρχει ένα εδάφιο το οποίο δεν έχει καταργηθεί, στο άρθρο 30Α, παράγραφος 3, που παραμένει, δηλαδή, ότι οι εν λόγω εκθέσεις αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων και παρουσιάζεται ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής κ.λπ. Συνεπώς,  νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα πάνω στο θέμα αυτό και κακώς ετέθη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω με ένα ερώτημα που ετέθη από την Αντιπολίτευση. Κυβέρνηση μειοψηφίας ή όχι; Τρεις τουλάχιστον φορές εκρίθη τελευταίως -μία με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, μία με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και μία με την ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε στην Κυβέρνηση- ότι η Κυβέρνηση αυτή διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Εξάλλου, το άρθρο 84 του Συντάγματος ομιλεί για εμπιστοσύνη της Βουλής, των Βουλευτών και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες.

Είναι, λοιπόν, ο ισχυρισμός περί κυβερνήσεως μειοψηφίας, αβάσιμος και ανυπόστατος. Αναρωτιέμαι, δε, αν μια κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, προς τι αναζητείται τεκμήριο της δεδηλωμένης, όταν αποδεικνύεται ότι υπάρχει η εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι ένα ερώτημα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής -έρχομαι σε ένα δεύτερο- πρέπει ως κύριο μέλημά του πράγματι -και έτσι είναι- να έχει την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλευτικού έργου, νομοθετικού και ελεγκτικού. Αυτή είναι η κύρια υποχρέωση και αυτήν τηρεί πιστά ο Πρόεδρος της Βουλής και δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για αυτήν την έγνοια και τη φροντίδα του. Υπό αυτήν την έννοια, δεν νοείται Πρόεδρος της Βουλής που δεν θα ήθελε να προφυλάξει τη Βουλή από ηθελημένες ή αθέλητες αρρυθμίες. Αυτό πράττει ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και αυτό έχει πράξει μέχρι τώρα.

Ένα τρίτο στοιχείο: Η συζήτηση, η διαβούλευση, η κοινωνία, η ανταλλαγή των απόψεων μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων της Πολιτείας, όπως παραδείγματος χάρη -αναφέρομαι στους τρεις κορυφαίους- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός (ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως) και ο Πρόεδρος της Βουλής, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παρέμβαση του ενός στο έργο του άλλου. Είναι επιβεβλημένη υποχρέωση η συνεννόηση μεταξύ τους.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωστεί ξανά η επιστολή του Πρωθυπουργού και από εκεί είναι δεδομένο ότι αυτό το οποίο ισχυρίζομαι μπορεί να γίνει απολύτως αντιληπτό. Η συνεννόηση δεν συνιστά παρέμβαση και είναι επιβεβλημένη μεταξύ των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων.

Η Βουλή πρέπει να συνεχίσει το έργο της εύρυθμα προς όφελος της κοινωνίας, έργο που δεν επιτρέπεται να ατονεί από την πρόκληση κάποιων κρίσεων τυπικισμού. Εξάλλου, καμία κυβέρνηση που σαλεύει σταθερά στην εμπιστοσύνη της Βουλής δεν πέφτει με τέτοιους τρόπους. Είναι απρόσφορη κάθε τέτοια απόπειρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή εκτελεί το έργο της μέχρι της τασσομένης συνταγματικής προθεσμίας, το ίδιο και η Κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης της. Όποιος διαφωνεί μ’ αυτό, διαθέτει ικανά συνταγματικά εφόδια και δύναται να τα ασκήσει. Διαφορετικά η παρακώλυση του έργου της Βουλής διά παντοίων τρόπων, διαδικαστικού χαρακτήρος ή όχι -πάντως όχι πολιτικού- θα μου επιτρέψετε να πω -εξάλλου τόσα έχουν ακουστεί- κατά τη δική μου ταπεινή άποψη συνιστά πράγματι θεσμική απρέπεια. Ευχαριστώ.»

Την τοποθέτηση του Αντώνη Συρίγου, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=9yOBaEqCa2E