Σε κυκλαδίτικα νερά το πλοίο «Arctic Sunrise» της Greenpeace

Ταξιδεύει το μήνυμα για βιώσιμες θάλασσες

  • Δευτέρα, 1 Απριλίου, 2013 - 06:00

Θεαματική υποδοχή επεφύλαξαν την περασμένη Πέμπτη ψαράδες της Άνδρου στο πλοίο της Greenpeace, το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στους ευρωπαίους ηγέτες, λίγες εβδομάδες πριν την τελική ψηφοφορία για την κοινή αλιευτική πολιτική.

Κατά την άφιξη του πλοίου της Greenpeace, παράκτιοι αλιείς της Άνδρου σχημάτισαν έναν μικρό στόλο υποδοχής που συνόδευσε το πλοίο μέχρι το λιμάνι. Το Σαββατοκύριακο το Arctic Sunrise βρέθηκε στην Πάρο, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της διημερίδας «Αλιεία στις Κυκλάδες: Παρόν και μέλλον», που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχο». Την Τετάρτη 3/4 το πλοίο θα επισκεφτεί την Τήνο, όπου οι ψαράδες του νησιού θα συναντηθούν με το πλήρωμα της Greenpeace και την Πέμπτη και Παρασκευή 4-5/4 θα είναι ανοικτό για το κοινό στο λιμάνι της Σύρου. Η περιοδεία του στην Ελλάδα κλείνει με τον Πειραιά (Μαρίνα Φλοίσβου, 6-8/4), όπου έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση του κοινού. Η επίσκεψη του Arctic Sunrise στα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν είναι τυχαία, μιας και η οργάνωση εργάζεται ήδη την τελευταία πενταετία μαζί με τους ψαράδες των νησιών για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου.

Το ταξίδι και η εκστρατεία

Φέτος, μετά από 10 χρόνια, είναι η χρονιά της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Arctic Sunrise ξεκίνησε από τη Ρουμανία την πανευρωπαϊκή περιοδεία του με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί τον Ιούνιο η διάσκεψη του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών αλιείας.

Σύμφωνα με την Greenpeace, «στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους».

Το μέλλον των ψαράδων εξαρτάται από την αλλαγή της Κ.Αλ.Π

Μέχρι τώρα, μέσα από δράσεις της Greenpeace μαζί με παράκτιους ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν λάβει ιστορικές αποφάσεις. «Για πρώτη φορά ευρωπαίοι πολιτικοί υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα το κοινό συμφέρον και την ευημερία των παράκτιων ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν. Τώρα μένει οι υπουργοί να στηρίξουν αυτές τις αποφάσεις και να ανατρέψουν δεκαετίες υπεραλίευσης από τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη, ώστε να φέρουν τη ζωή πίσω στη θάλασσα», αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για πραγματική αλλαγή, την οποία όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ζώταλη, παράκτιο ψαρά στην Άνδρο και εκπρόσωπο του LIFE (Low Impact Fishers of Europe) «ο κ. Τσαυτάρης και οι εταίροι του πρέπει να δουν τον τομέα της αλιείας με άλλα μάτια. Οι παράκτιοι ψαράδες αποτελούν το 80% του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου και παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον τομέα, ενώ για πολλές μικρές παράκτιες κοινότητες αποτελούν τη βασική οικονομική δραστηριότητα. Για να έχουμε μέλλον εμείς οι ψαράδες, το άδικο σύστημα που ευνοεί τις καταστροφικές πρακτικές εις βάρος αυτών που έχουν μικρή επίπτωση στο περιβάλλον αλλά μεγάλη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να αλλάξει».

Σε πρώτο πλάνο η δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει με την ψήφο του τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία, η οποία να μπορεί να προστατεύσει το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων αλιέων και των ευρωπαϊκών θαλασσών, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

Φτιάξε το δικό σου καραβάκι

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η Greenpeace μάς καλεί να γίνουμε για λίγο καπετάνιοι, φτιάχνοντας το δικό μας χάρτινο καραβάκι που θα ταξιδέψει μαζί με το Arctic Sunrise, μεταφέροντας στους ευρωπαίους υπουργούς το μήνυμα για ζωντανές θάλασσες. Ήδη στο site της Greenpeace https://myboat.gp/gr/ έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 11 χιλιάδες ψηφιακά καραβάκια που διεκδικούν μαζί με την οργάνωση και τους παράκτιους ψαράδες από ολόκληρη την Ευρώπη, ένα μέλλον «με αρκετό ψάρι στο πιάτο μας και περισσότερο ακόμη στις θάλασσες».