Ολοκληρώθηκε η διερεύνηση από ορκωτούς λογιστές των λογιστικών στοιχείων στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

«Μίλησαν» οι αριθμοί

Πιθανότητα το χρεωστικό άνοιγμα του 1,2 εκατ. ευρώ που απαιτεί το ΤΠ&Δ να καταλήγει και θετικό υπέρ του Δήμου, λένε οι ορκωτοί
  • Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2013 - 09:00

Αλλάζουν τα δεδομένα στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σχετικά με την χρηματική απαίτηση εκ μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αντιπαραβολής λογιστικών στοιχείων που είχε ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την αρ. 369/2011 απόφασή του είχε καταγγείλει την ακολουθούμενη από το ΤΠ&Δ διαδικασία αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του για τον έλεγχο των φερόμενων χρεωστικών ανοιγμάτων των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που απαρτίζουν τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει καμία οφειλή-χρεωστικό άνοιγμά τους, με το επιχείρημα -μεταξύ άλλων- ότι ο μέχρι τότε έλεγχος που είχε γίνει από το ΤΠ&Δ ήταν παντελώς ελλιπής και αποσπασματικός και χωρίς να έχει ζητηθεί από τον Δήμο ή τις πρώην Κοινότητες να συμμετάσχουν στον έλεγχο αυτόν.

Δεν αναγνωρίζεται καμία οφειλή

Ωστόσο, λίγο πριν το τέλος του 2011 με τον νόμο 3949/11 είχε δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής Δήμων και πρώην Κοινοτήτων με χρεωστικά ανοίγματα προς το ΤΠ&Δ, σε άπαξ ρύθμιση με συνομολόγηση ισόποσων δανείων με το Ταμείο και καθοριζόταν αποκλειστική προθεσμία έως τις 31/12/2011 για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή. Σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του στις 29/12/2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου έλαβε την αρ. 400/2011 απόφαση, βάσει της οποίας υπέβαλε μεν, αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση της παρ. γ’, αρ. 49 του σχετικού νόμου, με την επισήμανση, όμως, ότι το αίτημα αυτό δεν συνιστά οποιαδήποτε αναγνώριση οφειλής του Δήμου προς το ΤΠ&Δ, αλλά ότι γίνεται αποκλειστικά εξαιτίας της τήρησης της αποκλειστικής προθεσμίας που έθετε ο νόμος.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο επαναλάμβανε ότι δεν αναγνωρίζει καμία οφειλή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και αποφάσισε ακόμη την ανάθεση σε ορκωτούς λογιστές του ελέγχου, της αντιπαραβολής και διασταύρωσης στοιχείων (βιβλίων, ενταλμάτων, καταστάσεων υποδείγματος 130 κ.λπ.) για το χρονικό διάστημα από 1/1/1995 έως 31/12/2010 για τη διερεύνηση των χρεωστικών ανοιγμάτων που επικαλούταν το ΤΠ&Δ για τους πρώην Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας και τις πρώην Κοινότητες Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Δονούσας και Κουφονησίων. Στην ίδια απόφαση αναφερόταν ακόμη ότι μετά το πέρας του σχετικού ελέγχου, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα επιπρόσθετης ανάθεσης του οικονομικού ελέγχου της επίμαχης χρονικής περιόδου, σε οικονομικούς επιθεωρητές τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι απαιτήσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών

Από τον Ιούλιο 2011 έως και τον Απρίλιο 2012, η Διεύθυνση Δ9-Καταθέσεων της κεντρικής υπηρεσίας του ΤΠ&Δ απέστειλε πέντε επιστολές στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, όλες με θέμα το χρεωστικό άνοιγμα του Δήμου, με τις οποίες τού γνωστοποιούσε το χρεωστικό υπόλοιπό του, το οποίο, όμως ήταν κάθε φορά διαφορετικό. Αρχικά το βεβαιωμένο χρεωστικό άνοιγμα των Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας ανερχόταν σε 2.960.447,67 ευρώ, ενώ, με μεταγενέστερο έγγραφό του το ΤΠ&Δ βεβαίωνε 2.778.501,72 ευρώ, ποσό το οποίο αργότερα, σε ορθή επανάληψη του εγγράφου μετά από τηλεφωνική διαφωνία μεταξύ των αρμοδίων των δύο υπηρεσιών, έφτασε τις 966.615,50 ευρώ. Όπως σχετικά σημειώνει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών: «Δεν γνωρίζουμε τι νέο στοιχείο μεσολαβούσε κάθε φορά και προέκυπτε η παραπάνω συνεχής μεταβολή του χρεωστικού υπολοίπου. Τα πολλά διαφορετικά υπόλοιπα φανερώνουν το επισφαλές του προσδιορισμού τους, δεδομένου ότι έπρεπε να γίνει υπολογισμός σε πολύ μεγάλο αριθμό συναλλαγών που έγιναν από το 1994 έως το 2011, δηλαδή μέσα σε δεκαεπτά (17) χρόνια».

Το πόρισμα των ορκωτών

Σύμφωνα με το συμπέρασμα των ορκωτών λογιστών, «από τα ανωτέρω προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και βέβαιο το προσδιορισθέν από το ΤΠ&Δ χρεωστικό άνοιγμα ποσού €1.196.861,78 για τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις μας, δεν προκύπτει η πληρότητα και η ορθότητα των εγγραφών που διαμόρφωσαν το χρεωστικό άνοιγμα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η απαίτηση αυτή προκύπτει από επαρκή και ακριβή στοιχεία. Συνεπώς, με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις μας, μορφώνουμε τη γνώμη ότι το προσδιορισθέν από το ΤΠ&Δ υπόλοιπο είναι πολύ διαφορετικό από το πραγματικό, με μεγάλη πιθανότητα να κυμαίνεται από μη αξιόλογο χρεωστικό ποσό έως το να καταλήγει και θετικό υπέρ του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων».

Μ. Μαργαρίτης: «Θα βρεθεί η χρυσή τομή»

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 12/4. Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μ. Μαργαρίτης, «εμείς αμφισβητούμε το ποσό αυτό. Έχουμε δώσει του κόσμου τα χρήματα για το θέμα και είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που φέρνουμε ορκωτούς λογιστές. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν δεχόμαστε το ποσό που μας έχει καταλογιστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα ζητήσουμε την αναθεώρησή του». Σε ερώτησή μας σχετικά με το εάν ο Δήμος θα ζητήσει επιπρόσθετο οικονομικό έλεγχο από επιθεωρητές των αρμοδίων Υπουργείων, ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί: «Πιστεύω ότι από την επαφή μας θα βρεθεί μία χρυσή τομή», δήλωσε.