Χωρίς νοσηλεύτρια και ιερέα κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι της Χώρας Κύθνου

Καθεστώς αβεβαιότητας

Πρόταση για “λουκέτο” του Δημαρχιακού Μεγάρου Κύθνου ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας του Αγροτικού ιατρείου Χώρας Κύθνου, καθώς και των δύο ενοριών της περιοχής επαναφέρει στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Κύθνου, Μανώλης Φίλιππας με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά.

Η δημοτική αρχή, έχοντας εξαντλήσει χωρίς αποτέλεσμα κάθε μέσο για την επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει εδώ και αρκετούς μήνες την τοπική κοινωνία, ζητά εκ νέου την άμεση παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας, με στόχο τη μη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ένας εφημέριος στην περιοχή από το 2009

Υπενθυμίζεται, ότι στις ενορίες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Χώρα Κύθνου, μέχρι το 2000 υπηρετούσαν δύο εφημέριου. Το έτος 2003 απεβίωσε ο εφημέριος της Αγίας Τριάδας π. Γεώργιος Μπουραντάς και μοναδικός εφημέριος της Χώρας απέμεινε ο π. Ιωάννης Κοζαδίνος, έχοντας συμπληρώσει το 80ο έτος της ηλικίας του. Έκτοτε και προ του κινδύνου να μείνει η πρωτεύουσα της Κύθνου χωρίς ιερέα ξεκίνησε η προσπάθεια εξεύρεσης αντικαταστάτη του, χωρίς αποτέλεσμα.

Η λύση τελικά βρέθηκε στις αρχές του 2009 στο πρόσωπο του ιεροδιάκονου τότε Χαρίλαου Δημητρίου, ο οποίος αποδέχθηκε ευχαρίστως τη πρόταση, έχοντας τη διαβεβαίωση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετακινείτο με μετάθεση στη Κύθνο η σύζυγός του Ειρήνη Σταυρίκου, που υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Νοσημάτων Αττικής.

Μετά τη χειροτονία του π. Χαρίλαου και την τοποθέτησή του στην ενορία της Αγίας Τριάδας η σύζυγός του υπέβαλε τη με αριθμό πρωτοκόλλου 1310/27-05-09 αίτηση μετάθεσής της στο Νοσοκομείο Σύρου, στη δύναμη του οποίου ανήκει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κύθνου. Ταυτόχρονα και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, διατάχθηκε η απόσπασή της στο Αγροτικό Ιατρείο Χώρας Κύθνου.

Αναπόφευκτη μετακίνηση της μοναδικής νοσηλεύτριας στην Αθήνα

Όπως σημειώνει ο κ. Φίλιππας, παρά τη γενικότερη πεποίθηση ότι η Διοίκηση θα ικανοποιούσε το αίτημα της κ. Σταυρίκου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, η σχετική διαδικασία βάλτωσε, χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Έτσι, μετά την εξάντληση του ανωτάτου ορίου διαδοχικών αποσπάσεων κατέστη αναπόφευκτη η άμεση επάνοδός της στην Αθήνα, πράγμα που έχει σαν παρεπόμενη συνέπεια να μείνει η Χώρα χωρίς εφημέριο, λόγω της πρόθεσης του π. Χαρίλαου να μην αποχωριστεί την οικογένειά του.

Σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Χώρας, δεδομένου ότι δεν θα στερηθούν μόνο των πολύτιμων υπηρεσιών της νοσηλεύτριας κ. Σταυρίκου, αλλά θα χάσουν και ένα νέο ιερέα που κατάφερε να ξαναφέρει τον κόσμο στις εκκλησίες, προσφέροντας παράλληλα τεράστιο κοινωνικό έργο.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της Κύθνου θεωρούν “κατάντια” για το σύγχρονο ελληνικό κράτος και προσβολή για την ίδια την Εκκλησία την αδυναμία επίλυσης ενός τόσο σημαντικού θέματος. Καθιστούν δε γνωστό, ότι από τη μετάθεση της κ. Σταυρίκου στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κύθνου, εξαρτάται τόσο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου σημειώνονται αυξημένες ανάγκες, όσο και η ομαλή λειτουργία των ενοριών.

Ολόθερμη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Ανάμεσα στις προτάσεις αντίδρασης που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην πολύμηνη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας είναι και η πρόταση για “λουκέτο” του Δημαρχιακού Μεγάρου Κύθνου ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Φίλιππας απευθύνει ευχαριστίες στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και ιδιαιτέρως στον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β' για την ολόθερμη συμπαράστασή του στο πρόβλημα του νησιού.