Τα απορρίμματα καίνε το νησί

Οι ανοιχτές πληγές της Μυκόνου

Με την τουριστική κίνηση να χτυπάει αφίξεις ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι, η Μύκονος δεν έχει να επιδείξει και την καλύτερη εικόνα της στους επισκέπτες, καθώς το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και της αποκομιδής των απορριμμάτων «καίνε» το νησί των ανέμων.

Οι εκπρόσωποι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ο ένας μετά τον άλλο πραγματοποιούν αυτοψίες στο νησί, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος των απορριμμάτων, το οποίο συνεχώς διογκώνεται.

Μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων, από την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη στο νησί, ο οποίος διαπίστωσε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ, ακολούθησε εχθές και η π\επίσκεψη του Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, για τον ίδιο λόγο, ενώ εχθές το βράδυ κατέφθασε στη Μύκονο και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Για «τραγική εικόνα» είχε κάνει λόγο ο κ. Μακρυωνίτης για την κατάσταση του ΧΥΤΑ προ δεκαπενθημέρου, ζητώντας άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου για ενεργοποίηση των διαδικασιών προς αποκατάσταση του χώρου.

Είχε αναφέρει δε ότι «ο ΧΥΤΑ είναι μία βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί και από άποψης ευθυνών, αλλά και από περιβαλλοντική άποψη» και συμπλήρωσε ότι «Ο Δήμος δεν πρέπει να επιδείξει καμία ανοχή και να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο και να στείλει στον Εισαγγελέα, όποιον πολίτη συλλάβει να παρανομεί. Αυτή είναι μία βασική πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτή τη φάση».

Νέα αυτοψία και επίσπευση διαδικασιών

Καθώς το θέμα των απορριμμάτων δείχνει να μην επιλύεται, βρέθηκαν εχθές στη Μύκονο ο κ. Μαχαιρίδης και η κ. Καλογήρου, προκειμένου να διενεργήσουν επιτόπια αυτοψία, καθώς πρέπει να αναζητηθούν άμεσες λύσεις ώστε να αποτραπεί η επιβολή ενός ακόμη προστίμου (στο ήδη βεβαρυμμένο «ιστορικό» προστίμων του Δήμου) και να εξετάσουν όλα τα διαθέσιμα σενάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη «το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει γίνει αποκατάσταση του ΧΑΔΑ», δεδομένου ότι και το Υπουργείο από τον πλευρά του έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, μετά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση της Ελλάδας με τις οδηγίες που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων ή της επιβολής νέων προστίμων».

Πάντως η αυτοψία κατέδειξε ότι το πρόβλημα είναι διογκωμένο, λόγω της έλλειψης προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας και του πολλαπλάσιου, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, όγκου των απορριμμάτων.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν με τη Μύκονο να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις ξένων και Ελλήνων τουριστών, η αποκομιδή πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Προβλημάτων συνέχεια

Πέραν του προβλήματος των απορριμμάτων, που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η δημοτική αρχή του νησιού, εκκρεμή παραμένουν στη Μύκονο τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τον βιολογικό, όσο και με το αποχετευτικό δίκτυο της Άνω Μεράς, αλλά και οι αφαλατώσεις και το ταχυδιυλιστήριο.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Μύκονος σχετίζεται κεντρικά με το γεγονός ότι στις αρχές Ιουλίου έληξαν οι συμβάσεις εργασίας του έκτακτου προσωπικού και μέχρι να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, θα περάσουν μήνες. Ωστόσο, ο κύριος Μαχαιρίδης θέτει ως κεντρική αναγκαιότητα την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, δεδομένου ότι και ο Υπουργός Εσωτερικών είναι θετικός στο ζήτημα περί επίσπευσης.

Για το σύνολο των προβλημάτων πραγματοποιήθηκε 5ωρη σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυκόνου, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα τρέχοντα και φλέγοντα αυτά θέματα, που αντιμετωπίζει το φετινό καλοκαίρι η Μύκονος και που όπως είπε ο κ. Μαχαιρίδης είναι πολλά.

Από την πλευρά της κ. Καλογήρου υπήρξαν επαφές με τα στελέχη του Δήμου ώστε να ενημερωθεί για τα έργα υποδομής του νησιού, πολλά από τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης δεν προχωρούν καθώς δεν έχουν φθάσει σε καλό επίπεδο ωρίμανσης, ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις και δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Ετικέτες: