Ο δήμαρχος Ανάφης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της άγονης γραμμής

Μία εβδομάδα ζωής

- “Έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τρία δρομολόγια”, δηλώνει ο Ι. Ρούσσος - Στο δημοτικό συμβούλιο το μείζον ζήτημα

Μόνιμος “πονοκέφαλος” αποτελεί η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης για τους κατοίκους και το δήμο του νησιού, με δεδομένη και την απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής Ανάφη – Θήρα.

Το θέμα που προκαλεί τον προβληματισμό και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ανάφης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές πως επόμενο βήμα είναι “να ναυλώσουν πλοίο ως νησί” μετά από την επικοινωνία τους με την Ένωση Λεμβούχων Θήρας, αφού φαίνεται ότι η Πολιτεία – παρά τις υποχρεώσεις της – αδιαφορεί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως μία από τις άγονες γραμμές, για την οποία δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον ήταν εκείνη που καλύπτει την Ανάφη.

“Ζητάμε βοήθεια από όλους”

“Τα προβλήματά μας τα έχουμε εκθέσει επανειλημμένα. Δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο τον τελευταίο καιρό παρά μόνο με την ακτοπλοϊκή σύνδεση και με το αν θα έχουμε ιατρό. Ο δήμος Ανάφης από το πρωί έως το βράδυ συζητά γι αυτά. Ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη γραμμή Ανάφης – Θήρας ήταν κάτι που το περιμέναμε και δεν εκπλαγήκαμε. Το ζήτημα είναι τί μπορούμε να κάνουμε ως νησί με 270 κατοίκους. Στην κυριολεξία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε στείλει επιστολές στο υπουργείο, καθημερινά μιλάμε με το γραφείο Τύπου του υπουργείου και τους βουλευτές. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα. Αλλά όλα αυτά μοιάζουν να είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω”, αναφέρει πρωτίστως ο δήμαρχος, εξηγώντας πως η απόφαση να προχωρήσουν ακόμη και στον αποκλεισμό του λιμανιού του νησιού – σκέψη την οποία είχαν εξετάσει ως πιθανή μορφή διαμαρτυρίας – δε θα φέρει αποτέλεσμα. “Αν αποκλείσουμε το λιμάνι, στο τέλος θα μας πουν κι ευχαριστώ”, τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως έχουν έρθει στην κατάσταση που αναζητούν λύση 24 ώρες το 24ωρο. “Ζητάμε βοήθεια από όλους, ζητάμε λύση. Δεν υπάρχει ανταπόκριση”, πρόσθεσε συγκεκριμένα ο κ. Ρούσσος.

“Θέμα χρόνου να μείνουμε χωρίς πλοίο”

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ανάφης σύμφωνα με όσα σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος, βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπάρχει σύνδεση μία φορά την εβδομάδα με την Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά και δύο φορές με τη Θήρα. “Μία ημέρα την εβδομάδα προσεγγίζει πλοίο από Πειραιά κάθε Δευτέρα και δύο ημέρες από τη Σαντορίνη” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως “συζητήσαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο” και όπως πρόσθεσε - επί τάπητος - τέθηκε το ζήτημα να υπάρξει επικοινωνία με την Ένωση Λεμβούχων Θήρας, ώστε να εξετάσουν το ζήτημα της εξυπηρέτησης των κατοίκων με άλλο πλοίο που “θα ναυλώσουν οι ίδιοι”. “Είναι θέμα χρόνου να μείνουμε χωρίς πλοίο. Αν ελέγξετε στο διαδίκτυο και στο σύστημα θα δείτε ότι πλοίο από Ανάφη για Σαντορίνη και Πειραιά έχει μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Δεν έχουν προβλέψει ούτε το Aqua Spirit να υπάρχει για τον επόμενο μήνα. Άρα, μας μένουν μόνο τρία δρομολόγια. Αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής”, σημείωσε φανερώνοντας την ανησυχία του.

“Ποιος ο ρόλος του υπουργείου(;)”

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν θεωρεί ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής και καταλυτικής παρέμβασης προς τους ακτοπλόους με σκοπό την εξυπηρέτηση των νησιωτών, ο κ. Ρούσσος απάντησε, “Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι λογικό να επιλέγουν τις γραμμές – φιλέτα, όμως τί πρέπει να γίνει; Να μείνουμε χωρίς πλοίο;”, “φωτίζοντας” με αυτά τα ερωτήματα το ρόλο που έχει υποχρέωση να διαδραματίσει το υπουργείο στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι “επικοινωνήσαμε με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Blue Star Ferries και Ventouris Sea Lines και αυτό που καταλάβαμε είναι ότι αρνούνται να δρομολογήσουν πλοία”, λέγοντας επιπλέον, πως αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα στο γεγονός πως δεν είναι κερδοφόρα και άρα βιώσιμη η συγκεκριμένη άγονη γραμμή. “Με τη λογική αυτή σταδιακά δε θα έρθει κανένα πλοίο στο νησί”, τόνισε, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι πρέπει να αναζητήσει λύση ο υπουργός άμεσα. “Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί υπάρχει ο υπουργός και το αρμόδιο υπουργείο σε τελική ανάλυση αν δεν κάνει ενέργειες για τους νησιώτες. Αναρωτιέμαι τί λένε στους εφοπλιστές. Αυτά τα ζητήματα με τα μικρά νησιά, θεωρώ ότι θα έπρεπε να τα έχουν προβλέψει και να έχουν βρει λύσεις”, υπογράμμισε.

“Μας διώχνουν από τον τόπο μας”

Επιπρόσθετα, ο Ιάκωβος Ρούσσος επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το μείζον ζήτημα της μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών μοιάζει “σήμερα” να μην έχει λύση με αποτέλεσμα οι νησιώτες να μένουν επί της ουσίας μετέωροι. Σημείωσε ακόμη πως σε καθημερινή βάση ο ίδιος εισπράττει τη χιλιοειπωμένη και εύλογη ανησυχία και αγωνία των Αναφιωτών, οι οποίοι εκ των συνθηκών διώχνονται από τον τόπο τους. “Δυστυχώς επιστρέψαμε στη δεκαετία του '60. Δυστυχώς. Δεν εκφράζουμε παράπονα προς υπαλλήλους του υπουργείου αλλά αποκλειστικά προς την Πολιτεία”, ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με το βαθμό στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα να δρομολογηθεί άλλο πλοίο – έστω και πολύ μικρότερο – σε συνεργασία με την Ένωση Λεμβούχων Θήρας, δήλωσε, “Πάντοτε ήταν παρόντες σε ό,τι ζητήσαμε. Μιλάμε για μία λύση που ενδεχομένως να δοθεί με ένα μικρό σκάφος, που δε θα έχει χώρο για οχήματα, παρά μόνο για να μετακινούνται οι επιβάτες”, συμπληρώνοντας ότι “δεν είναι δυνατόν ένας κάτοικος που θέλει εξετάσεις να μένει τρεις μέρες στη Σαντορίνη. Σας ξαναλέω, ζητάμε βοήθεια. Αλλά αναρωτιέμαι αν θα δοθεί λύση αφού δεν εισακούγονται τα αιτήματα ούτε των μεγαλύτερων νησιών. Έχουν οργανώσει πολύ καλά το σχέδιό τους θα μας κάνουν να φύγουμε από τον τόπο μας”, επεσήμανε καταλήγοντας.

Ετικέτες: