Έγγραφο του υπ. Εσωτερικών θέτει τους όρους κινητικότητας για τους εργαζόμενους στους Δήμους

Στο στόχαστρο 51 υπαλληλοι των Κυκλάδων

Το δρόμο προς την έξοδο θα δουν 3.708 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο προς τους δήμους της χώρας, με το οποίο τίθενται τα κριτήρια, βάση των οποίων θα πρέπει να λειτουργήσουν για την κινητικότητα των εργαζομένων.

Τα κριτήρια βασίζονται σε μία μελέτη που έγινε με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2013, κριτήρια που αμφισβητούν πολλοί Δήμαρχοι, ιδιαίτερα των νησιωτικών Δήμων.

Συγκεκριμένα, από το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, οι Δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν το “μάρμαρο”, είναι της Σύρου, της Νάξου, της Τήνου και της Πάρου, από όπου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 51 εργαζόμενοι.

Η επιστολή προς τους Δήμους

Την επιστολή και το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τα οποία 272 δήμοι θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό 3.708 υπαλλήλους δημοσιεύει σήμερα η “Κοινή Γνώμη”.

Ο κ. Γρηγοράκος στην επιστολή του αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στην απογραφή Γρηγοράκου δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

“Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.

Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

- Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.

- Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.

- Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.

‘Όπως τονίζεται στο έγγραφο στην επεξεργασία των στοιχείων και στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων δεν συμπεριλάβαμε Δήμους κάτω από 6.000 κατοίκους διότι:

- Η πλειονότητα των Δήμων της κατηγορίας αυτής είναι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί.

- Οι υπάλληλοι των περισσοτέρων εξ’ αυτών αποτελούν τον οριακό αριθμό εργαζομένων για τη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου

- Τυχόν κινητικότητα των υπαλλήλων αυτών θα δημιουργήσει ασύμμετρες απώλειες στις τοπικές κοινωνίες.

- Έχουν ιδιαιτερότητες που δεν τους κάνουν συγκρίσιμους με τους υπολοίπους Δήμους που εξετάζουμε με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.

- Οι δήμοι αυτοί είναι 53 και αποτελούν το 16,31% των Δήμων της χώρας, έχουν δε 1.424 υπαλλήλους σε ποσοστό 1,52% επί του συνολικού προσωπικού.

Για τη διαμόρφωση του δείκτη ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες:

- Πληθυσμός

- Έκταση

- Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση

- Διοικητική υποστήριξη – έδρες Νομών

- Ορεινότητα

- Νησιωτικότητα

Παράλληλα, προκειμένου να διαμορφωθεί ο δείκτης ιδιαιτερότητας των Δήμων χρησιμοποιήθηκαν οι εξής συντελεστές στάθμισης:

- Πληθυσμός (91,25%)

- Έκταση (0% – 2%)

- Για δήμους μέχρι 100 τ. χλμ. (0%)

- Για δήμους από 100 τ. χλμ. μέχρι 600 τ. χλμ. (1%)

- Για δήμους πλέον των 600 τ. χλμ. (2%)

- Έδρες Νομών (0,75%)

- Νησιωτικότητα σύμφωνα με το ν. 3852/2010 και το ν. 4093/2012 (1%)

- Ορεινότητα σύμφωνα με το ν. 3852/2010 (1%)

- Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση (0% – 4%)

SOS από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των εξελίξεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία, η επιστολή του Κ. Γρηγοράκου για το δήθεν πλεονάζον προσωπικό στους ΟΤΑ προμηνύει χιλιάδες απολύσεις στους δήμους.

“Συνάδελφοι, υπάρχει άμεση ανάγκη και με πρωτοβουλία των συλλόγων-μελών μας να ενημερωθεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα στοιχεία που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για δήθεν «πλεονάζον» προσωπικό στους ΟΤΑ. Πρέπει να σταλεί άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή στο e-mail της ομοσπονδίας το αρχείο με τον πίνακα του προσωπικού που είναι σε μορφή excel. Συγχρόνως πρέπει να υπάρχει συνεχή ενημέρωση τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των συνάδελφων για τις εξελίξεις. Προετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις εργαζόμενων από τους ΟΤΑ και πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή ενημέρωση και επαγρύπνηση”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Βγαίνουν στη διαθεσιμότητα, παρ' όλο την υποστελέχωση

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών έπεσε ως “βόμβα” στους περισσότερους Δήμους των Κυκλάδων, οι οποίοι παρ' όλη την υποστελέχωση, θα κληθούν να να βγάλουν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Από την άλλη, πολλοί εργαζόμενοι θα δουν την έξοδο και θα συμπεριληφθούν στους εκατοντάδες συναδέλφους τους, οι οποίοι ήδη έχουν βγει σε κινητικότητα-απόλυση.

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας 5 Δήμοι φαίνεται βάση της επιστολής του υπουργείου Εσωτερικών, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Σύρου 12 εργαζόμενοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα, στο Δήμο Τήνου 9, στο Δήμο Νάξου 21 εργαζόμενοι, στο Δήμο Πάρου 6 και στο Δήμο Μυκόνου 2.

Σύνολο και για τους 5 Δήμους, 51 υπάλληλοι.

Ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, ενώ δήλωσε στην εφημερίδα ότι σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Τήνου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “θα παλέψουμε όπως μπορούμε για να μη τεθεί σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα”.

Πάντως οι περισσότεροι Δήμαρχοι, ενδεικτικά της Πάρου, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Αμοργού, μίλησαν για το τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

“Είναι τρελό να σου μιλούν για διαθεσιμότητα, ενώ δεν έχεις υπαλλήλους να λειτουργήσεις τις υπηρεσίες σου”, δήλωσαν.

Σε απόγνωση και η Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Γρυπάρη, η οποία μάλιστα απέστειλε με τη μορφή του κατεπείγοντος, έγγραφο προς το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο σκιαγραφεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες, όπως η Οικονομική και η Πολεοδομία, από την έλλειψη προσωπικού.

Ετικέτες: