Αντιδρούν οι αιρετοί των Κυκλάδων για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων

Χλιαρές διαμαρτυρίες

Πυρ από ΠΑΜΕ Νάξου προς Δημάρχους και ΚΕΔΕ, που τους θεωρεί υπεύθυνους για τις απολύσεις

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε στην αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία βγαίνει σε κινητικότητα το προσωπικό των Δήμων.

Έπειτα από την πρώτη διαμαρτυρία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, σειρά παίρνει το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ο Δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Ζώρζος.

Τόσο ο Γιάννης Δεκαβάλλας, εκ μέρους του Τοπικού Παραρτήματος, όσο και ο κ. Ζώρζος κάνουν λόγο για προχειρότητα της μελέτης, αλλά και στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών Δήμων.

Εντωμεταξύ, βολές κατά της κυβέρνησης, του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και κατά των Δήμων, εξαπολύει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Νάξου, η οποία τους επιρρίπτει ευθύνες για τις απολύσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Αναγνωρίστε τη νησιωτικότητα”

Επιστολή προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την “κινητικότητα προσωπικού στους ΟΤΑ” απέστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Ως πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας το σύνολο των αιρετών του Νομού Κυκλάδων, θέτει υπόψη του υπουργού τον προβληματισμό, αλλά και τις αντιρρήσεις, σε ότι αφορά τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα έργου του υπουργείου και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.

Εξετάζοντας ειδικότερα τα κριτήρια και τις παραδοχές της ομάδας έργου, διαπιστώνει ο κ. Δεκαβάλλας, ότι υπάρχει μία πρόχειρη προσέγγιση από τα μέλη αυτής.

Ειδικότερα αναφέρει ότι αφορά τους νησιωτικούς μας δήμους, για μία ακόμη φορά δεν έχει ληφθεί υπόψη η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, εφαρμογή της νησιωτικότητας και το πλήθος των αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί με βάση το πρόγραμμα “Καλλικράτης” σε αυτούς. “Σήμερα οι νησιωτικοί δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και μάλιστα σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τη στοιχειώδη λειτουργία τους. Οι δήμοι μας σήμερα, πέραν της πληθώρας των αρμοδιοτήτων που τους έχουν δοθεί, καλούνται με τα λιγοστά μέσα τα οποία διαθέτουν να υποστηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους νησιώτες, οι οποίοι πλήττονται από τη σφοδρή οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία ταλανίζει τη χώρα μας”, σημειώνει.

Με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τις ανάγκες, οι νησιωτικοί δήμοι, υποστηρίζει ο κ. Δεκαβάλλας, όχι μόνο δεν είναι πλεονασματικοί, αλλά πολλοί εξ΄ αυτών είναι ελλειμματικοί σε μεγάλο βαθμό, όπως ήδη έχω αναφέρει.

Ο κ. Δεκαβάλλας αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των αιρετών, ζητά από τον υπουργό να επανεξετάσει με πραγματικά στοιχεία τους νησιωτικούς δήμους.

“Αναγνωρίστε επιτέλους τη νησιωτικότητα και αφαιρέστε από τους τυχόν σχεδιασμούς σας τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων μας, διότι διαφορετικά θα οδηγήσετε με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τη νησιωτική αυτοδιοίκηση”, καταλήγει η επιστολή.

“Στελεχώστε το Δήμο μας”

Επιστολή προς τον υπουργό, κ. Γρηγοράκο, απέστειλε και ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Ζώρζος, ο οποίος αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δείχνει ότι από το συγκεκριμένο Δήμο πλεονάζουν 7 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν το δρόμο της διαθεσιμότητας.

Ο κ. Ζώρζος αναφέρει ότι η μελέτη εκπονήθηκε με κριτήρια και δείκτες γενικούς, χωρίς να έχει γίνει εξειδίκευση αυτών ανάλογα με τα πραγματικά προβλήματα και προφανώς τις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το δημοτικό συμβούλιο Θήρας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του επί των αποτελεσμάτων της μελέτης, την οποία έκρινε ως απαράδεκτη, αβάσιμη και εκτός πραγματικότητας ενώ έκρινε το πρόγραμμα διαδημοτικής κινητικότητας εντός των ορίων του νομού ως μη εφαρμοστέο στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας.

Επανειλημμένως ο Δήμος Θήρας έχει εκφράσει την αδυναμία του να λειτουργήσει στοιχειωδώς λόγω έλλειψης προσωπικού, των αυξημένων αρμοδιοτήτων και της υποδοχής 1.800.000 επισκεπτών ετησίως, αφού αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδος.

“Η μελέτη λαμβάνει υπόψη μόνο το μόνιμο πληθυσμό και δεν λαμβάνει υπόψη άλλες παραμέτρους, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, και τα προβλήματα αστικού τύπου που δημιουργούνται εξαιτίας της έλευσης τεράστιου αριθμού επισκεπτών που θα απαιτούσαν δύο άλλες δομές στελεχωμένες με προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες αυτές. Αν υπήρχαν στελεχωμένες δομές είναι βέβαιο ότι θα προέκυπταν και περισσότερα έσοδα. Με το υπάρχον προσωπικό αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε στοιχειώδεις και μόνο ανάγκες”, σημειώνει ο Δήμαρχος.

Τέλος, ο κ. Ζώρζος καλεί τον υπουργό να εξετάσει ξεχωριστά τις ανάγκες του κάθε δήμου και ιδιαίτερα των νησιωτικών δήμων. “Πρέπει να κατανοήσει ότι ο όρος νησιωτικότητα δεν είναι κοσμητικός τίτλος αλλά ουσία. Πρέπει να κατανοήσει ότι η κινητικότητα δεν εφαρμόζεται στη νησιωτική Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσει ότι η νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη δομών τέτοιων που να υποκαθιστούν τις αδυναμίες του Κράτους. Πρέπει να κατανοήσει ότι η ασφυξία οδηγεί σε θάνατο. Ως εκ τούτου παρακαλούμε όχι μόνο να μην μειώσετε κατά επτά το προσωπικό του δήμου αλλά να μας δώσετε τη δυνατότητα να στελεχώσουμε το δήμο με το αναγκαίο προσωπικό που θα εξυπηρετούσε μία πόλη 120.000 κατοίκων”.

“Παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας”

Ευθύνες σε κυβέρνηση, Δημάρχου και Ε.Ε για τις χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις στους ΟΤΑ, επιρρίπτει η γραμματεία του ΠΑΜΕ Νάξου.

Αναφερόμενη ειδικά στο Δήμο Νάξου, αναφέρει ότι ως πλεονάζον προσωπικό κρίνονται 20 εργαζόμενοι και ότι οι μελέτες αυτές βασίστηκαν σε συγκεκριμένα κριτήρια (πληθυσμός του δήμου, αριθμός εργαζομένων, οικονομικά αποτελέσματα, κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα και ανά κάτοικο, νησιωτικότητα, ορεινότητα κ.ά.), για να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι των Δήμων στη διαθεσιμότητα. “Αυτό εξάλλου υπηρετεί σε μεγάλο βαθμό και η διαδημοτική κινητικότητα, που θέλουν Δήμαρχοι και κυβέρνηση να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με “εθελούσια” μάλιστα διαδικασία. Απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ξεσπίτωμα του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάζοντος προσωπικού των ΟΤΑ. ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι και ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν τεράστιες ευθύνες”, αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Ετικέτες: