Διαμαρτυρία φορέων της Κύθνου για το μη διορισμό εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής

"Απαράδεκτη καθυστέρηση"

“Απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, αναχρονιστικό και άκρως ρατσιστικό” χαρακτηρίζουν ο Δήμος Κύθνου και οι μαζικοί φορείς του νησιού το μη διορισμό εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου.

Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τους προς το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, υπενθυμίζουν πως ο μαθητής Ιωάννης Μαρτίνος του Σταματίου ετών 15, ο οποίος παρουσιάζει αυτισμό, θα έπρεπε να φοιτά από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο Γυμνάσιο Κύθνου και συγκεκριμένα στην πρώτη τάξη. Ωστόσο, εκτιμούν πως “το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, καταστρατηγώντας Σύνταγμα και Νόμους αποδεικνύει περίτρανα πως η ειδική αγωγή δεν είναι προτεραιότητα του και δεν έχουν διορίσει ακόμα εκπαιδευτικό που θα αναλάβει τη μόρφωση του Γιάννη”.

Στέρηση ενός εκ των βασικότερων αγαθών

Παρά το γεγονός ότι ο μαθητής, έως την ΣΤ' Δημοτικού, φοιτούσε κανονικά με τη βοήθεια εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, φέτος δεν έχει αυτό το προνόμιο, με αποτέλεσμα να στερείται από την αρχή της σχολικής χρονιάς ένα από τα βασικότερα αγαθά, αυτό της μόρφωσης.

Ως εκ τούτου, οι φορείς διαμαρτύρονται με τον πιο έντονο τρόπο, για την “απαράδεκτη καθυστέρηση που υπάρχει στην τοποθέτηση εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής στην Κύθνο”. Υπογραμμίζεται δε ότι παρόμοιας αντιμετώπισης τυγχάνει και η αδελφή του, η οποία φοιτά στο Νηπιαγωγείο Δρυοπίδας, χωρίς την παρουσία Νηπιαγωγού Ειδικής Αγωγής.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κύθνου, Εμμανουήλ Φίλιππας, “δεν είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή, η οικογένεια αυτών τω παιδιών, βιώνοντας καθημερινά πολλαπλάσιες τις δυσκολίες και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να πραγματοποιεί συνεχή ταξίδια στην Αθήνα για την εκπαίδευση-υποστήριξη των παιδιών της”.

Διευκρινίζει μάλιστα πως οι φορείς διαμαρτύρονται συλλογικά, διότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα παιδιά με αυτισμό πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 9/5/1996 των ατόμων με αυτισμό).

Καταστρατήγηση του Δικαιώματος των ατόμων με αυτισμό για εκπαίδευση

Για το λόγο αυτό, τονίζει ότι καταστρατηγείται το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για προσιτή και κατάλληλη εκπαίδευση, το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για εφόδια, βοήθεια και κρατικές υπηρεσίες στήριξης που τους είναι απαραίτητες, ώστε να έχουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, καθώς και το Δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για κατάλληλη ενημέρωση και φροντίδα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία τους.

Εν κατακλείδι, οι φορείς θεωρούν αδιανόητο, στη σημερινή εποχή άτομα με αυτισμό να στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης, να βρίσκονται σε ομηρία και να αντιμετωπίζονται ως άτομα Β' κατηγορίας. Δεδομένων των συνθηκών, απαιτούν την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στο Γυμνάσιο Κύθνου και στο Νηπιαγωγείο Δρυοπίδας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα δύο παιδιά.

Ετικέτες: