Συνέντευξη του δημάρχου Άνδρου Γ. Γλυνού για την ολοκλήρωση της πορείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Καταθέσαμε την ψυχή μας”

- Επικεφαλής της “Ανδριακής Ενότητας” ο Ι. Μαλταμπές - Επόμενο βήμα το Κοινοβούλιο για τον δήμαρχο(;)

Μετά από την ενασχόλησή του με τα κοινά επί τριάντα χρόνια, ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πολιτικό στίβο και να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική του, αφού πρωτίστως μερίμνησε για να υπάρξει ενωτική πορεία τουλάχιστον ανάμεσα σε δύο συνδυασμούς για τη διεκδίκηση του Δήμου Άνδρου στις επόμενες εκλογές, με “φόντο” ένα ιδιαίτερα σκληρό παρόν και μέλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε για τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην πρώτη καλλικρατική θητεία, την οποία χαρακτήρισε “απαισιόδοξο κοκτέιλ” αφού το αρχικό πρόσωπο του νέου Αυτοδιοικητικού θεσμού μπορεί να υποσχέθηκε πολλά, έδωσε ωστόσο, τα ελάχιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Μετά το ενωτικό κάλεσμα που απηύθυνε ο συνδυασμός του, “Πρόταση Ευθύνης” και στο οποίο ανταποκρίθηκε ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας “Άνδρος Μπροστά”, η νέα κίνηση που θα διεκδικήσει το Δημαρχιακό θώκο και καλείται “Ανδριακή Ενότητα”, θα έχει επικεφαλής τον Γιάννη Μαλταμπέ.

Ο ίδιος προέβη σε δήλωση για την εν λόγω εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι ήρθε η χρονική στιγμή να δοθεί “κοινός αγώνας” για την πορεία της Άνδρου.

Ολοκληρώνεται ο κύκλος μετά από 30 χρόνια

“Όπως και στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση, ομοίως και αυτή τη φορά έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του νησιού χωρίς καμία προτεραιότητα” σημείωσε εξ αρχής ο δήμαρχος Άνδρου, προκειμένου όπως πρόσθεσε να είναι εφικτή η συγκρότηση “ενός ενωτικού ψηφοδελτίου” καθώς “τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση είναι τρομακτικά”. Ο κ. Γλυνός εξήγησε μάλιστα ότι, “στο νησί δεν υπάρχουν αντιπαλότητες, αλλά διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικός τρόπος δουλειάς” και ως εκ τούτου προέκυψε η πρόσκληση ενότητας στην οποία “ανταποκρίθηκε μόνο ο κ. Μαλταμπές”, ο οποίος και θα ηγηθεί του νέου συνδυασμού.

Ο δήμαρχος Άνδρου μιλώντας στη συνέχεια για την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πολιτικό στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε πως, “χρειάζομαι μία ανάσα. Μετά από πορεία 30 ετών είπα να ξαποστάσω, να δω τί έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, να κάνω την αυτοκριτική μου και να δω πώς μπορώ να συνεχίσω”.

“Ντόμινο” δυσκολιών και εμποδίων

Ακολούθως, ο Γιάννης Γλυνός, μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε στην τρέχουσα θητεία ενώ επεσήμανε πως - από κοινού με τους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια -, κατέβαλλαν προσπάθειες για τα τεθούν τα θεμέλια και να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. “Ουσιαστικά με τους συνεργάτες μου στήσαμε τον πρώην Δήμο Κορθίου και τώρα βάλαμε το λιθαράκι για να λειτουργήσει το νησί ενιαία” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του “Καλλικράτη” καθώς αρχικά υπήρχε η εικόνα πως “θα μπορέσουμε να παράξουμε έργο αφού θα υπήρχαν τα χρήματα και η δυνατότητα να λύσουμε κάποια λειτουργικά ζητήματα”, διαπιστώνοντας ωστόσο στην πορεία, ότι ο θεσμός κινείτο “στην αντίθετη κατεύθυνση”.

Μάλιστα, ως βραχνά στη διάρκεια της θητείας του, επεσήμανε τη διαχείριση των απορριμμάτων, μία υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με όσα περιέγραψε, για την οποία συμπλήρωσε πως, “από το στρες υπήρξαν ημέρες που πίστευα ότι δε θα τη βγάλω”. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε πως είχε να αναμετρηθεί και με το υψηλό χρέος που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος, από τους τρεις πρώην “Καποδιστριακούς” (Δήμος Κορθίου, Δήμος Υδρούσας, Δήμος Άνδρου), το οποίο ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, ποσό που όπως υποστήριξε κατόρθωσε να διαχειριστεί. “Δεν έχει κανένα χρέος ο Δήμος και είμαστε από τους καλύτερα βιώσιμους στις Κυκλάδες” υπογράμμισε.

Εκτός των άλλων, αναφέρθηκε και στις μελανές σελίδες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο νησί ενώ σε επίπεδο διοικητικό, μίλησε για τα εμπόδια που κλήθηκε να υπερπηδήσει προκειμένου “να λειτουργήσει ομαλά ο Δήμος σε τέσσερα σημεία του νησιού”.

Ο ίδιος δε, χωρίς να επιθυμεί να επεκταθεί, έκανε λόγο για έντονη πολιτική αντιπαράθεση με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

“Καλύτερη κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε”

Παραθέτοντας παρακάτω το σχόλιό του γενικά για το τί πρόκειται να παραδώσει ο ίδιος στην επόμενη Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί, δήλωσε, “Αυτή τη στιγμή έχουμε έργα 30 εκατομμυρίων που εκτελούμε από το ΕΣΠΑ και έχουμε ωριμάσει νέα έργα. Δεν λέω ότι η κατάσταση είναι ειδυλλιακή, λέω όμως πως είναι μία καλύτερη κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε”. Για την επίτευξη του εν λόγω αποτελέσματος, ο κ. Γλυνός, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, “απαιτήθηκε ανθρώπινο δυναμικό, ισχυρή νομική βοήθεια και κατάθεση ψυχής”. Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος επεσήμανε πως, “η θητεία αυτή ήταν μία τρομακτική εμπειρία” καθώς “όλο αυτό που ζήσαμε είναι ένα κοκτέιλ που μόνο αισιόδοξο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος”, λέγοντας πως, “Ο καθένας ας μας κρίνει για την προσπάθεια που καταβάλαμε”.

“Πλώρη” για Βουλή

Η παύση του κ. Γλυνού από την ενεργό ενασχόλησή του με την πολιτική, άφησε να εννοηθεί πως θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού όχι μόνο θα είναι παρών και θα συνδράμει σε ό,τι του ζητηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βάλει “πλώρη” για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε ανάλογη ερώτηση που τέθηκε στον ίδιο, απάντησε, “Είναι ένα ενδεχόμενο μελλοντικό. Αυτή τη στιγμή σας είπα όμως ότι είμαι σε περίοδο περισυλλογής και στο μέλλον θα δούμε” ενώ σχετικά με το αν ήδη έχει δεχθεί κάποια πρόταση επίσημα από κάποιο κόμμα, ο κ. Γλυνός τόνισε, “Όχι. Καμία πρόταση. Είναι πολύ πρώιμο να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε”.

Ι. Μαλταμπές: Ανδριακή Ενότητα

Ο επικεφαλής του νέου συνδυασμού, Ιωάννης Μπαλταμπές, προέβη σε δήλωση αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, η οποία έχει ως εξής: “Η εποχή του αναίτιου διχασμού, της καταστροφικής διχόνοιας και της μεμονωμένης ατομικιστικής δράσης που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή που βιώνουμε, ανήκει στο παρελθόν. Είναι ώρα για συλλογική δράση προσώπων, για κοινή προσπάθεια και ενότητα των Ελλήνων σε κάθε επίπεδο, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση και αναστροφή της απαισιοδοξίας στις δύσκολες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που ζούμε. Όπως πάντοτε οι Έλληνες απέδειξαν στην μακραίωνη ιστορία μας, ενωμένοι νικούμε κάθε αντίπαλο, όσο μεγάλος και δυνατός κι αν φαίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ανταποκρινόμενοι στο ειλικρινές και γόνιμο κάλεσμα του Δημάρχου Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνού και της Δημοτικής Παράταξης “Πρόταση Ευθύνης” για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, αποφασίσαμε ως Δημοτική Παράταξη “Η Άνδρος Μπροστά”, να συμμετέχουμε ενεργά για μια Ενωμένη Άνδρο που θα είναι πάντα μπροστά, με μία ενιαία, ανεξάρτητη δημοτική παράταξη που περιλαμβάνει όλους τους Ανδριώτες. Κοινή μας προσπάθεια, η Ανδριακή Ενότητα και η Πρόοδος του νησιού μας”.

 

Ετικέτες: