Καταγγελία δημοτών της Άνδρου προς τη δημοτική αρχή για τα άλυτα προβλήματα του Κορθίου

Πελατειακές... εξυπηρετήσεις

Γ. Γλυνός: “Επιβεβαιώστε ή διαψεύστε. Θα υποβάλλουμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση”

Την παρούσα δημοτική αρχή της Άνδρου για την “αδιαφορία που δείχνει” αναφορικά με σημαντικά ζητήματα της περιοχής Συνετί καταγγέλλουν κάτοικοι του Κορθίου με επιστολή την οποία κοινοποίησαν και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου.

Οι δημότες προχώρησαν στη σύνταξη ενός κειμένου το οποίο συνυπέγραψαν και στο οποίο κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για πολιτικές “πελατειακού χαρακτήρα” από την πλευρά τόσο την παρούσας δημοτικής αρχής Άνδρου, όσο και της πρώην δημοτικής αρχής Κορθίου, στην οποία δήμαρχος ήταν ο Γιάννης Γλυνός. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως τα προβλήματα της περιοχής, όπως η μη διαπλάτυνση της οδού που οδηγεί προς την παραλία καθώς και ο μη καθαρισμός του επικίνδυνου δρόμου από την πυκνή βλάστηση, παραμένουν άλυτα, αφού όπως προσθέτουν η δημοτική αρχή, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και προχωρά σε ενέργειες με δόσεις “πολυτέλειας” αφήνοντας στο έλεός τους, τους κατοίκους και τα υπαρκτά προβλήματα ενώ “εξυπηρετεί ημετέρους”.

Τα ανωτέρω επιχειρήματα προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου, Γιάννη Γλυνού, ο οποίος σε γραπτή απάντησή του, σημείωσε πως θα υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού πρώτα οι υπογράφοντες την καταγγελία - ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην αντιδήμαρχος Κορθίου - επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν γραπτώς όσα χρεώνουν στο δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία.

Ορατότης και ενδιαφέρον “μηδέν”

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται αρχικά στην καταγγελία, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών από κάτοικους και επισκέπτες καθώς, “ μετά από επανειλημμένες προφορικές διαμαρτυρίες και εκκλήσεις μας και φέτος”, παραμένει “ απαράδεκτη η κατάσταση του δημοτικού δρόμου που οδηγεί στην πανέμορφη παραλία μας, αλλά και στον νέο οικισμό που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος αυτού του ασφαλτόδρομου”. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως, στο δρόμο, “δεν υπάρχει ορατότητα καθόλου για τα αυτοκίνητα που διέρχονται καθημερινά προς την παραλία” ενώ προσθέτουν πως, “έχει κλείσει ο δρόμος αυτός από την βλάστηση και είναι τόσο επικίνδυνος ακόμη και για τους πεζούς που για να περπατήσουν κινδυνεύουν να τους σκοτώσουν τα διερχόμενα αμάξια”. Μάλιστα συμπληρώνουν πως, “Στο δρόμο αυτόν κυκλοφορούν από μηχανάκια έως τριαξονικά φορτηγά που ανεβοκατεβαίνουν μεταφέροντας υλικά στις οικοδομές, και αφενός δεν υπάρχει ορατότητα ούτε 2 μέτρα στις συνεχείς στροφές, αφετέρου ο δρόμος είναι τόσο στενός που ίσα που χωράει ένα αμάξι. Έτσι, όταν συναντηθούν δύο, αν δεν τρακάρουν από έλλειψη ορατότητας, κινδυνεύουν να διέλθουν διότι δεν χωρούν. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη ειδικά το καλοκαίρι που τα αμάξια ανεβοκατεβαίνουν για μπάνιο”, υποστηρίζουν, επαναφέροντας το αίτημα για διαπλάτυνση του δρόμου.

Επιπρόσθετα, ως παράδειγμα της “αδιαφορίας” της δημοτικής αρχής, αναφέρουν τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής, τα οποία παρουσιάστηκαν, όχι λόγω μη ύπαρξης νερού, αλλά αντίθετα λόγω της μη συντήρησης των υποδομών. “Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να πηγαίνει το νερό στη θάλασσα” ενώ “υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις και τρεις δεξαμενές και μένει το χωριό χωρίς νερό, επειδή ο δήμος όχι μόνο δεν διατήρησε και δεν αξιοποίησε τις υποδομές που βρήκε, αλλά τις άφησε να ρημάξουν και να καταστραφούν από πλήρη αδιαφορία, με τις πομόνες χαλασμένες, και χωρίς συντήρηση τόσα χρόνια”.

Σε αναμονή τα αιτήματα

Όλα τα ανωτέρω που θίγουν οι κάτοικοι, υπογραμμίζουν πως αποτελούν “πρόκληση” και πως γίνονται με στόχο “τις πελατειακές εξυπηρετήσεις ατόμων”. “Είναι πρόκληση να ιδρύουμε εταιρεία για προστασία πτηνών και να μην υπάρχει προστασία για τους κατοίκους. Εμείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της παραλίας, σας καθιστούμε υπευθύνους, και απαιτούμε την άμεση επέμβαση και καθαρισμό της παραλιακής οδού”, τονίζουν οι συνυπογράφοντες, σημειώνοντας με αφορμή το αίτημα της διαπλάτυνσης του δρόμου πως, “Σε προηγούμενα χρόνια έχουμε ζητήσει και την διαπλάτυνση της, αλλά ο νυν δήμος Άνδρου, και τέως δήμος Κορθίου, ποτέ δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας αυτό, επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων, ενώ είχε χρήματα να ανοίγει αγροτικούς δρόμους σε άλλα χωριά για να εξυπηρετηθούν μεμονωμένα άτομα, να πηγαίνουν στα Ι.Χ κτήματα, προφανώς για πελατειακά συμφέροντα, ενώ την τόσο πολυσύχναστη παραλία Συνετίου με τόση κίνηση και αμάξια την άφησε στην τύχη της. Εμείς δεν ζητούμε ελεημοσύνη από τον Δήμο, αλλά ζητούμε τα δίκαια αιτήματά μας, ως δημοτικό διαμέρισμα”.

Προσθέτουν δε πως, “Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χρήματα για Πολιτιστικές Εκδηλώσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών, για παρελάσεις και δεξιώσεις επισήμων σε πολυτελή gourmet εστιατόρια, και να επικαλείσθε έλλειψη χρημάτων και οικονομική κρίση για θέματα ζωτικής σημασίας, ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων από πυρκαγιά, καθώς και καθαρισμό των χόρτων και της βλάστησης για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών από ατυχήματα”.

“Κατονομάστε πρόσωπα”

Γνωρίζοντας την έγγραφη καταγγελία των κατοίκων, ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, ανταπάντησε με επιστολή μέσω της οποίας καλεί τους συνυπογράφοντες να δηλώσουν αν πράγματι είναι γνώστες όσων αναφέρονται καθώς πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε μήνυση. Ο ίδιος, υποστηρίζει μάλιστα πως, “ο δήμος Άνδρου ανέθεσε τη διερεύνηση της ανωτέρω καταγγελίας σε δικηγόρο για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες, δεδομένου ότι με αυτήν διαδίδονται ψευδή γεγονότα, με σκοπό τη βλάβη της τιμής και της υπόληψης του δημάρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, διαπράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ψευδής καταμήνυσης κλπ για τα οποία οι θιγόμενοι δύναται να εγείρουν εκτός των ποινικών και αστικών αξιώσεων περί αποζημίωσης”.

Επιπλέον, στο σχετικό απαντητικό έγγραφο ο κ. Γλυνός, σημειώνει, οι πολίτες “να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν εγγράφως” και άμεσα, όσα καταλογίζουν στη δημοτική αρχή καθώς και “να κατονομάσουν μεμονωμένα άτομα που εξυπηρετήθηκαν με διανοίξεις δρόμων και από ποιον συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκαν, ποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις έγιναν, πότε και σε ποια πολυτελή ξενοδοχεία Αθηνών και ποιοι επίσημοι και σε ποια πολυτελή gourmet εστιατόρια δεξιώθηκαν και από ποιον”.

Προσεχώς... μήνυση

Απόφαση του δημάρχου - όπως προαναφέρθηκε – αποτελεί η σκέψη να εξετάσει νομικά το ζήτημα, καθώς όπως δηλώνει, το περιεχόμενο της καταγγελίας που αφορά σε πελατειακές εξυπηρετήσεις είναι “ανυπόστατο”. “Θα υποβάλλουμε μήνυση εναντίον σας για τα ποινικά αδικήματα της συκοφαντικής δυσφημισης, ψευδούς καταμήνυσης κλπ και θα ασκήσουμε αγωγή αποζημίωσης για την ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υφιστάμεθα”. Για όλα τα υπόλοιπα, ο κ. Γλυνός αναφέρει ότι οι δημότες της περιοχής θα λάβουν απαντήσεις από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, αν και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, “ο πρώτος υπογράφων την καταγγελία έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και των αιτιών αυτής, καθόσον έχει διατελέσει επί πολλά έτη αντιδήμαρχος Κορθίου και παρόλα αυτά καταγγέλλει σήμερα τον εαυτό του για πελατειακές σχέσεις”.

Ετικέτες: