Εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αμέσως μετά την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για το κέντρο της Χώρας Νάξου

«Πολύ λεπτό ζήτημα το κλείσιμο της Χώρας»

Σε εφαρμογή θα τεθούν εντός των επόμενων ημερών, παρά τις αντιδράσεις, οι οποίες εγείρονται από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα, που περιλαμβάνουν το «κλείσιμο» του κέντρου της Χώρας Νάξου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου την Παρασκευή 17 Ιουλίου, συζητήθηκε και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εντός της κεντρικής περιοχής της Χώρας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Χρήστο Λιανό, οι ρυθμίσεις λαμβάνονται για λόγους αφενός ασφάλειας των διερχομένων κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων από τους δρόμους της Χώρας, κατά την τουριστική περίοδο, ενώ αφετέρου, για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διεξαγωγής της οδικής κυκλοφορίας.

Έγκριση της πρότασης, παρά τις αντιδράσεις

Στη διάρκεια της συζήτησης εντός του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μαϊτός, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Χώρας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας», κ. Βασίλης Βρούτσης, ζήτησε τη μη εφαρμογή των προσωρινών ρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη, που να καλύπτει το σύνολο των κυκλοφοριακών ζητημάτων. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ως πρόχειρη, καθώς, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, δε στηρίζεται σε βάσιμη αιτιολογία.

Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής, κ. Ψαρρά, έκανε λόγο για «βαθιά πληγή», αναφερόμενη στο κυκλοφοριακό, ενώ τόνισε, πως η σωστή λύση για το πρόβλημα δεν βρέθηκε, λόγω συμφερόντων. Η κ. Ψαρρά αναφέρθηκε, με οξύ σχολιασμό, επίσης, στην κατάληψη των πεζοδρομίων, αλλά και των δρόμων της Χώρας από τραπεζοκαθίσματα.

Σημειώνεται, πως παρά τις αντιδράσεις, η πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, υπερψηφίστηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και συνεπώς, όπως αναγράφεται και στη σχετική απόφαση, τα προτεινόμενα κυκλοφοριακά μέτρα θα ισχύουν από την τοποθέτηση των κατάλληλων πινακίδων σήμανσης του Κ.Ο.Κ. Η επί τόπου αφαίρεση ή τοποθέτηση των οποίων, κατά περίπτωση, θα γίνει από συνεργεία του Δήμου.

Στόχος ένας ασφαλής προορισμός για περίπατο

Σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή, η οποία υπογράφεται από τον δ/ντη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάξου, οι προσωρινές ρυθμίσεις προβλέπονται στην εγκεκριμένη από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών μελέτη – πρόταση, με τίτλο «Αποτελεσματικότερη Διαχείριση της Κυκλοφορίας στην Κεντρική περιοχή της Χώρας κατά τη θερινή περίοδο», που συντάχθηκε από ομάδα μελετητών, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής, έως την 31η Αυγούστου αυτού του έτους, ενώ αφορά στις ώρες από 20:00μμ έως 6:00πμ.

Όπως επισημαίνεται, «η εφαρμογή των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στην κεντρική περιοχή της Χώρας της Νάξου αναμένεται να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση στο Κέντρο της Χώρας, ως προς την κινητικότητα και την ασφάλεια των πεζών, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Η απουσία οχημάτων και η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών θα βελτιώσει την εμπορική κίνηση των καταστημάτων της Χώρας, καθώς το κέντρο της θα αποτελεί ιδανικό και ασφαλή προορισμό για περίπατο».

Προσωρινές οι ρυθμίσεις, από το φθινόπωρο ολοκληρωμένο σχέδιο

Όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Λιανός, η απόφαση θα εφαρμοστεί κανονικά, αμέσως μετά τη λήψη της απαραίτητης έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. «Μέτρα, ακόμη και τώρα, εξαιρουμένης της οδού Μέσης, ισχύουν και εφαρμόζονται από τις Αρχές, καθώς υπάρχει τεράστια κίνηση κατά τις ώρες αιχμής από 20.00μμ έως 22.00μμ και συνεπώς, πρέπει να γίνεται διαχείριση της κυκλοφορίας», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, αυτή την περίοδο, παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των οχημάτων που κινούνται εντός της πόλης, λόγω της τεράστιας αύξησης της επισκεψιμότητας, που γνωρίζει το νησί και ανέρχεται, σε σχέση με πέρσι, στο 9,3%. «Αυτή η λύση», τονίζει ο κ. Λιανός, «δεν είναι μόνιμη. Είναι προσωρινή, με διάρκεια 40 περίπου ημερών, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας στο νησί μας».

Σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων του δημάρχου Νάξου, κ. Μανώλη Μαργαρίτη εντός του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος ανακοίνωσε, πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μια εκτενέστερη συζήτηση, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο της Χώρας, ο κ. Λιανός ανέφερε, πως «έχουμε σκοπό να καταθέσουμε μια πρόταση συγκεκριμένη για τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να διοχετευθεί σωστά η δωρεάν στάθμευση για δημότες και επισκέπτες, όπως και να εξεσταστεί η λειτουργία λεωφορείων Mini Bus για την αστική συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση του κόσμου εντός της ζώνης του κέντρου».

«Σε επόμενο χρόνο, θα πρέπει να υλοποιήσουμε ένα μόνιμης βάσης σχέδιο, το οποίο θα ισχύει ετησίως. Όχι, βέβαια, να είναι κλειστό το κέντρο για 12 μήνες, αλλά να καθοριστεί με σαφές χρονοδιάγραμμα, πότε θα κλείνει το κέντρο, συγκεκριμένη περίοδο», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες (μελέτης και δημόσιας διαβούλευσης), καθώς, όπως επεσήμανε, «το κλείσιμο της Χώρας είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».

Ο κ. Λιανός σημείωσε, πως η δημοτική αρχή έχει ήδη έρθει σε επαφή, τοσο με τοπικούς φορείς, όσο και με πολίτες. «Ο στόχος και ο σκοπός, τόσο των δημοτών, όσο και της δημοτικής αρχής, είναι να μειωθεί η κίνηση των οχημάτων εντός της πόλης, προς όφελος των πεζών».

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ανέφερε, μάλιστα και κάποιες προτάσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν και από πλευράς της αντιπολίτευσης. «Θα χρειαστεί ενδεχομένως να κατασκευάσουμε ακόμη περισσότερα πεζοδρόμια. Να υπάρξει μια σωστή διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων. Όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα ανά τη χώρα, το ίδιο και στα νησιά, παρατηρούνται αρκετές παρανομίες, με την ανοχή πολλές φορές και του ίδιου του κράτους. Πρέπει, λοιπόν επαγγελματίες και πολίτες, όλοι μαζί, να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός. Αυτό το μέτρο, αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε, λειτουργεί, τόσο προς όφελος των Ναξιωτών, όσο και προς όφελος του τουρισμού», τονίζει, λέγοντας, πως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης, πρώτα απ’ όλα, τουριστικής κουλτούρας, καθώς τα νησιά, όπου αυτή παρατηρείται, είναι αυτά, που έχουν και τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος κ. Λιανός, αφού αναφέρθηκε στην επιβράβευση των μέτρων από τους πολίτες, οι οποίοι συνέχισαν να στηρίζουν με την ψήφο τους τη δημοτική αρχή, η οποία τα σύστησε, τόνισε:

«Πάντα το έλεγα και το λέω και τώρα, η δημοτική αρχή καλείται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα μεμονωμένων πλευρών. Το δημόσιο συμφέρον και το όφελος συνολικά για τον τόπο. Αυτό προέχει».

Ετικέτες: