Συνέντευξη Τύπου των υποψήφιων βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων για τις Κυκλάδες

“Να γκρεμίσουμε το σάπιο σύστημα”

Τις βασικές θέσεις της Ένωσης Κεντρώων με επικεφαλής τον Βασίλη Λεβέντη παρουσίασαν οι υποψήφιοι βουλευτές που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων για τις επικείμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας έμφαση στην κύρια πεποίθηση του κόμματός τους, που επιβάλλει “το γκρέμισμα του παλαιού και σάπιου πολιτικού συστήματος”.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “Διογένης” ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, το σύνολο των υποψηφίων επικέντρωσε την προσοχή του στην αλλαγή που πρέπει να συντελεστεί στον διογκωμένο δημόσιο τομέα, αλλά και σε άλλα πεδία όπως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό ενώ υπήρξε σαφής αναφορά σχετικά με την πρόθεση του κόμματός τους να συμβάλει στον σχηματισμό κυβέρνησης, στην περίπτωση που περάσει το κοινοβουλευτικό “κατώφλι”.

Τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων με τη σειρά που καλύπτουν τις θέσεις έχουν ως ακολούθως: Γουσέτη Δήμητρα, Τζαβάρας Θεόδωρος, Βασιλάκης Γεώργιος, Κάταρης Σπυρίδων και Βακόνδιος Γιώργος.

“Ανοικτοί” σε συνεργασία υπό προϋποθέσεις

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου η κ. Γουσέτη τόνισε πως, η Ένωση Κεντρώων αποτελείται “από νέους και μορφωμένους ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικό λόγο και δεν είναι πολιτικοί”, υπογραμμίζοντας πως, σκοπός τους είναι να συμβάλουν σε “ένα κράτος καλύτερο και πιο δίκαιο, που δεν μεροληπτεί”. Αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, πρόσθεσε πως, “ο κ. Βασίλης Λεβέντης είναι ακέραιος στις θέσεις του, δεν αναμείχθηκε ποτέ σε σκοτεινές υποθέσεις, δεν λέρωσε τα χέρια του με μαύρο χρήμα και δεν δέχθηκε να προσδεθεί στο πολιτικό άρα του καθένα”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, “αυτό δεν σημαίνει ότι η Ένωση Κεντρώων δεν θα βοηθήσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση”, αφού υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, τα μέλη της, τάσσονται “υπέρ του ευρώ, υπέρ της Ευρώπης”. Κατέστησε σαφές δε, πως, “είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες που θα έχουν ως βάση τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”. Με αφορμή σχετική δημοσιογραφική ερώτηση όσον αφορά στο αν η Ένωση Κεντρώων εκτιμά ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κάταρης συμπληρωματικά, σημείωσε πως, θέση της Ένωσης και του προέδρου είναι πως, “δεν ξεχωρίζει κόμμα, ποιο θα είναι πρώτο ή δεύτερο”, αλλά “εφόσον ζητηθεί η συνεργασία, δηλαδή η Ένωση με τους βουλευτές της να μπορέσει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα δώσει τις προτάσεις της και αν τις δεχθούν, θα προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης”. Ανέφερε δε, πως, “θα υπάρχει έλεγχος σε αυτό το θέμα ώστε όλα αυτά τα μέτρα να υλοποιούνται. Αν δεν γίνονται, αυτομάτως η Ένωση θα σταματήσει να βοηθά το όποιο κόμμα”.

Βασικές θέσεις

Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να αναφερθούν βασικά σημεία των θέσεων της Ένωσης Κεντρώων όπως παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη πραγματοποίησης τομών στο φορολογικό πεδίο ώστε να υπάρχει έλεγχος, ενώ μίλησαν για τη σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου και τόνισαν την ανάγκη ηλεκτρονικής διασύνδεσης του φορολογικού μηχανισμού με την εφορία. Επιπλέον, στις τοποθετήσεις τους έκαναν λόγο για την κατάργηση δεύτερων και τρίτων συντάξεων, αλλά και για τις περικοπές σε βουλευτικές αποδοχές, ενώ τόνισαν την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη λειτουργία γενικά του δημόσιου τομέα με απομάκρυνση των αντιπαραγωγικών υπαλλήλων. Έμφαση δόθηκε και στο θέμα της στήριξης του πρωτογενούς τομέα αλλά και στο πεδίο του Τουρισμού, για το οποίο κατέστησαν σαφές πως, μπορεί να “γεννήσει” θέσεις απασχόλησης αλλά και να ενισχύσει ουσιαστικά την οικονομία της χώρας. Τέλος, υπήρξε ειδική μνεία στο θέμα του μεταναστευτικού, με τους υποψηφίους να αναφέρουν μεταξύ άλλων, πως, η Ένωση Κεντρώων θέτει σε πρώτο πλάνο τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή κι ως εκ τούτου, ανάμεσα στις σαφείς θέσεις τους, προτείνουν την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας σε όσους διαθέτουν επαρκή δικαιολογητικά νόμιμης παραμονής και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις αλλά και την επιβολή ορίου εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό από μετανάστες, στο 25% του συνολικού εισοδήματος.