Με αφορμή το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την ανακύκλωση ΑΕΚΚ

Παράνομη απόθεση ΑΕΚΚ(;)

  • Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατέθεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανακύκλωση ΑΕΚΚ και τα Δημόσια Έργα, με αφορμή το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημαράς Γιώργος, αναφέρει, πως στη Σύρο κατασκευάζεται έργο το οποίο αφορά στην κατασκευή Υ/Σ Υποβιβασμού 150 kV/ΜΤ του ευρύτερου έργου Υ/Σ Ζεύξης 150 kV στο Λαύριο, υπαίθριες διατάξεις σύνδεσης με το ΚΥΤ 400 kV Λαυρίου, καθώς και 2 στις νήσους Πάρο – Μύκονο για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο του έργου το Ελληνικό Δημόσιο (ΑΔΜΗΕ Α.Ε). Από την κατασκευή του έργου έχουν προκύψει 200.000 τόνοι αποβλήτων εκσκαφών, εκ των οποίων οι 70.000 τόνοι έχουν προσωρινά αποθηκευτεί εκτός του έργου, σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει, με την ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1312 Β) ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο η Οδηγία 98/2008/EK, στο σκέλος που αφορά στην διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (AEKK). Στo άρθρο 7 της εν λόγω ΚΥΑ γίνεται διάκριση στον τρόπο με τον οποίο υποχρεούνται να συμμορφωθούν οι παραγωγοί/κάτοχοι των ΑΕΚΚ, ανάλογα με την προέλευση, σε ΑΕΚΚ που παράγονται από Ιδιωτικά Έργα και σε ΑΕΚΚ που παράγονται από Δημόσια Έργα.

Στις 25.1.2013, μάλιστα, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε και σε περαιτέρω διαφοροποίηση στα ΑΕΚΚ των δημοσίων έργων, με διευκρινιστική εγκύκλιο, όπου αναφέρεται, ότι «σύμφωνα με τα προαναφερόμενα από τις διατάξεις της ΚΥΑ δεν απορρέει υποχρέωση διαχείρισης της περίσσειας των εκσκαφών που προέρχονται από δημόσια έργα μέσω Συλλογικών Συστημάτων».

Στην ερώτηση επισημαίνεται, πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη μέλη που αναφέρουν στην ΕΕ πολύ χαμηλά επίπεδα κατά κεφαλήν παραγωγής ΑΕΚΚ (0,37 τόνου σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο 0,94), γεγονός, που η Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος εκτιμά, ότι οφείλεται σε έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως διευκρινίζεται, με την επίκληση παραπάνω εγκυκλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εξέδωσε σχετικό έγγραφο, με το οποίο μεταφέρονται παράνομα (κατά παράβαση των όρων της Άδειας Συλλογής και Μεταφοράς που κατέχει ο Μεταφορέας) και αποτίθενται σε ενεργό λατομικό χώρο (ο οποίος συνορεύει με ανενεργό δημόσιο λατομείο) σε απόσταση 9 χιλιόμετρων από το χώρο που βρίσκονται τα απόβλητα. Σημειώνεται δε, ότι στα 4 και στα 5 χιλιόμετρα αντίστοιχα, από το χώρο που βρίσκονται τα απόβλητα, λειτουργούν Μονάδες Ανάκτησης (ανακύκλωσης) ΑΕΚΚ.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικράτειας, η διευκρινιστική εγκύκλιος ως διοικητική πράξη στερείται Εκτελεστότητας.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται, μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι Υπουργοί, αν έχουν λάβει γνώση της επιχειρούμενης παράνομης μεταφοράς και παράνομης απόθεσης των συγκεκριμένων αποβλήτων, κατά παράβαση του Ν. 2939/2001 (για την λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης), του άρθρου 29 του Ν. 4042/2012 (Ιεράρχιση των εργασιών διαχείρισης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων), της ΚΥΑ 50910/2003 για την συλλογή και μεταφορά στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και του άρθρου 11 της ΚΥΑ 36259/2010, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εναρμονιστούν οι Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) εκτέλεσης των δημόσιων έργων, όπως ορίζει η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.