Επίσκεψη στην Κύθνο των εκπροσώπων του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου

  • Δευτέρα, 9 Μαΐου, 2016 - 06:20

Τις ημέρες του Πάσχα εκπρόσωποι του δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων στην Κύθνο με σκοπό την ενημέρωση του Δημάρχου κ. Σταμάτη Γαρδέρη, του Προέδρου του δικτύου και Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Ηλιού και λοιπών στελεχών και αιρετών του Δήμου σχετικά με δράσεις των δύο οργανισμών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύθνο.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσθηκε σειρά προτάσεων που υποβλήθηκαν σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon 2020, Interreg Ελλάδα – Κύπρος και Erasmus+) τα οποία, αν εγκριθούν, θα έχουν σημαντικά άμεσα ή έμμεσα οφέλη για την Κύθνο και τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου ΔΑΦΝΗ. Συγκεκριμένα, η Κύθνος συμμετείχε μέσω του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου στη πρόταση WiseGRID (Wide scale demonstration of Integrated Solutions and business models for European smartGRID) η οποία υποβλήθηκε στην πρόσκληση LCE-02-2016: “Demonstration of smart grid, storage and system integration technologies with increasing share of renewables: distribution system” του τομέα “Secure, Clean and Efficient Energy’ του προγράμματος Horizon 2020. Οι λοιπές προτάσεις που υπεβλήθησαν καλύπτουν τις θεματικές της ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων, της διατήρησης και ανάδειξης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσω της σύζευξής της με μέτρα ενεργειακής απόδοσης, του βιώσιμου τουρισμού, των βιώσιμων μεταφορών και της προώθησης της αειφόρου ενέργειας στην εκπαίδευση.

Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης των προτάσεων, τα έργα που θα υλοποιηθούν θα δώσουν λύσεις σε σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά σήμερα, ενώ θα συμβάλλουν και στην απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ενεργειακού Γραφείου και δικτύου ΔΑΦΝΗ, η οποία θα μετουσιωθεί σε περαιτέρω υποστήριξη των μελών του δικτύου.

Επιπρόσθετα, στη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύθνο το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου συντόνισαν, σε συνεργασία με το Δήμο, τις λεπτομέρειες της επίσκεψης 7μελούς αποστολής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στην Κύθνο την Τρίτη 17 Μαΐου. Η ΕΟΚΕ αποτελεί φορέα με συμβουλευτικό / γνωμοδοτικό ρόλο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους φορέων από το νησί και ενεργούς πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούμε να προσκαλέσουμε την τοπική κοινωνία του νησιού να λάβει μέρος στη συζήτηση, προκειμένου να ακουστεί η φωνή των κατοίκων σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν να δουν να προωθείται στην Κύθνο.

Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του έργου της ΕΟΚΕ με τίτλο "Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη" και σκοπό την αποτύπωση καινοτόμων λύσεων στους τομείς της διαχείρισης της ενέργειας, των υδάτων, των απορριμμάτων, του τουρισμού κ.ά.. σε διαφορετικά νησιά της Ευρώπης.

Από την Ελλάδα επελέγη η Κύθνος, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό σημαντικών πιλοτικών καινοτόμων εφαρμογών στην παραγωγή και διαχείριση πράσινης ενέργειας (1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός και Μικροδίκτυο Γαϊδουρόμαντρας) αλλά και δεδομένης της προσπάθειας του Δήμου να προωθήσει έργα καινοτομίας στη διαχείριση των υποδομών ενέργειας, υδάτων, απορριμμάτων, λυμάτων, φωτισμού και μεταφορών.