Στην πόλη Χβάρ του νησιού Στάρι Γκραντ μετέβη αποστολή του Δήμου Πάρου, προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν των αρχαίων Παρίων, ιδρυτών της πόλης

Τιμές προς τη «μητέρα» Πάρο

Στο Στάρι Γρκαντ, βρίσκεται ο Δήμαρχος Πάρου, με εκπροσώπους του νησιού, προκειμένου να επισφραγίσει την αδελφοποίηση του ελληνικού Δήμου, με την κροατική νησιωτική πόλη «Φαρία» ή «Φάρο», την οποία ίδρυσαν άποικοι από την αρχαία Πάρο.

Στο νησί Χβαρ, στο κέντρο της Αδριατικής Θάλασσας, μετέβη ο Δήμαρχος και αποστολή εκπροσώπων από το Δήμο Πάρου, στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, η διαδικασία της οποίας είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2016, στις Βρυξέλλες, μία εκδήλωση στην οποία είχαν παραβρεθεί πλήθος επισήμων από τις δύο χώρες και όχι μόνο.

Το Χβαρ είναι νησί της Αδριατικής θάλασσας, ανοικτά των Δαλματικών ακτών και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Μπρατς, Βις και Κόρτσουλα, με πρωτεύουσα την πόλη Χβαρ, ή όπως ήταν γνωστή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, Φαρία. Η σημερινή ονομασία της Χβαρ (HVAR) στα Κροατικά προήλθε με την αντικατάσταση του συμφώνου «Φ» του κυρίου θέματος της λέξης «Φάρος» με το παλαιό σύμφωνο της Κροατίας (HV).

Η πόλη ιδρύθηκε από αρχαίους Έλληνες και συγκεκριμένα Πάριους, περίπου το 384 π.Χ., παίρνοντας αρχικά το όνομα «Πτυόεις», που σήμαινε «πλήρης πεύκων». Αργότερα, η πόλη αναφέρεται ως Φαρία στα κείμενα του Πτολεμαίου Κλαύδιου, απ’ όπου προέκυψε και το σημερινό της όνομα, ενώ η ονομασία Στάρι Γκραντ, μεταφράζεται ως «Παλιά Πόλη».

Δυνατή και ειλικρινής συνεργασία

Στις 4 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης των δήμων της Πάρου και του Στάρι Γκραντ, με αφορμή τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από την ίδρυση της αρχαίας πόλης της Φάρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε λαμπρό κλίμα, στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, καθώς η πρωτοβουλία για την ένωση της αποικίας με τη μητρόπολη, ανήκει και στους ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργο Κύρτσο, από την ελληνική πλευρά και Αντρέι Πλένκοβιτς, από την κροατική, πέραν των δύο Δημάρχων, κ.κ. Μάρκο Κωβαίο και Βίνκο Μαροέβιτς.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, 2400 χρόνια πριν, οι Πάριοι διέσχισαν την Αδριατική θάλασσα, όπου φτάνοντας στο νησί Χβαρ, ίδρυσαν την πόλη Φάρο, η οποία αποτέλεσε την τρίτη κατά σειρά αποικία της Πάρου.

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων επισφραγίσθηκε με την υπογραφή του συμφώνου και έχει ως στόχο μία δυνατή και ειλικρινή συνεργασία, που θα προάγει τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης μεταξύ των πολιτών των δύο τόπων.

Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, τον Απρίλιο, περιλάμβανε ομιλίες έγκριτων αρχαιολόγων, ιστορικών και εκπροσώπων των πολιτειακών αρχών της Πάρου και του Στάρι Γκραντ. Από πλευράς του Δήμου Πάρου συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Χρηστόφορος, ο αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής του Δεσποτικού κ. Γιάννος Κουράγιος και η Αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων(Ι.Α.Π.Κ.) κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου.

Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την παράδοση, την ιστορία, τον πολιτισμό και το απαράμιλλό φυσικό τοπίο της Πάρου και του Στάρι Γκραντ, μουσικοχορευτική παράσταση αποτελούμενη από μια κροατική χορωδία a capella και μια ομάδα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος “Νάουσα Πάρος” και τέλος μια γιορτή οίνου και γεύσης με παραδοσιακά προϊόντα από τα δύο νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις εκδηλώσεις είχαν τιμήσει με την παρουσία τους ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, ο Κύπριος Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και νυν ευρωβουλευτής κ. Πέτερλε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Κροατίας κ. Ίβο Μίλατιτς, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι φίλοι της Πάρου και της Φάρου.

«Ηχηρές» παρουσίες στις τιμητικές εκδηλώσεις

Πριν από μερικές ημέρες, και κατόπιν φιλοξενίας αποστολής από το Στάρι Γκραντ στην Πάρο, η ελληνική, παριανή αποστολή, βρέθηκε στο νησί της Αδριατικής, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις προς τιμήν της μητρόπολης.

Στην εφημερίδα μίλησε από το Στάρι Γκραντ, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος σημείωσε, πως πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα, αλλά και με επιφανείς προσκεκλημένους, μία σειρά από εκδηλώσεις, στις οποίες, μάλιστα, ήταν παρούσα και η Πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατίας, κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, πέραν του Δημάρχου της Φάρου και του αντίστοιχου Περιφερειάρχη.

Υπήρξε μία σειρά εκδηλώσεων, μία εκ των οποίων περιελάμβανε και ρεγκάτες. Στις εκδηλώσεις έδωσε το παρών και η πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατίας, πέραν του Δημάρχου της Φαρίας, κ. Rino Budrović και του αντίστοιχου Περιφερειάρχη.

Παράλληλα, η παριανή αντιπροσωπία δώρισε αναθηματική πλάκα, από παριανό μάρμαρο, εις ανάμνηση της αποίκησης της πόλης από τους Πάριους, ενώ αντίστοιχη πλάκα είχαν τοποθετήσει οι εκπρόσωποι του Στάρι Γκραντ, κατά την επίσκεψή τους στην Πάρο.

Το πρωί της Κυριακής μάλιστα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ονοματοδοσίας, σε οδό στο κέντρο του Στάρι Γκραντ, κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο οποίος έλαβε το όνομα «Πάρος», ενώ σε τμήμα της οδού, αναρτήθηκε και η ιστορία της αποίκησης της Φάρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, η αδελφοποίηση με το Δήμο του Στάρι Γκραντ, στον οποίο υπάγεται η Φάρος, πρόκειται να αποτελέσει ευκαιρία, για τουριστική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ παράλληλα, να υπάρξει και ανταλλαγή προϊόντων και γνώσεων, πάνω στη γεωργία, καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε περίπου ίδια φύση, με το μόνο που αλλάζει είναι ότι εκεί υπάρχει πολύ περισσότερο πράσινο. Είναι ναυτικό νησί, έχουμε πολλά παρόμοια τοπικά προϊόντα, όπως είναι το λάδι, το κρασί, τα τυριά κλπ».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε, πως εκ μέρους των Κροατών υπήρξε μία ιδιαίτερα φιλική και τιμητική υποδοχή για τους Παριανούς, οι οποίοι φαίνεται να έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης, ενώ έπεται συνέχεια στη συνεργασία των δύο περιοχών.