Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης εκ μέρους του Δημάρχου Άνδρου

Προϋπολογισμός Δήμου Άνδρου Οικονομικού Έτους 2017

  • Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 26 Ιαν. 2017 - 7:28

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού, η άποψη της δημοτικής πλειοψηφίας αποτυπώθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Άνδρου, Θ. Σουσούδη, ο οποίος έθεσε τις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, διατυπώνοντας και τις προθέσεις της για τη συνέχεια της δημοτικής θητείας.

Η οικονομική διαχείρηση

«Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που ψηφίζεται στη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια ανασύνταξης των οικονομικών από τη Δημοτική Ομάδα, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και από τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας, για την εξυγίανση της δεινής οικονομικής και ταμειακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο Δήμος.

Το 2014 παραλάβαμε άδεια ταμεία, υπέρογκα χρέη, αβεβαίωτα έσοδα πολλών ετών, δικαστικές-οικονομικές απαιτήσεις και μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες, εξ αιτίας των οποίων ο Δήμος κινδύνευε να τεθεί σε οικονομική επιτήρηση.

Σήμερα, μόλις δύο χρόνια μετά, χωρίς να συνάψουμε κανένα δάνειο για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών-χρεών, χωρίς να λάβουμε καμία επιχορήγηση, καταφέραμε μέσα από την καλή οργάνωση και συστηματική δουλειά, να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τα χρέη του Δήμου, χωρίς επίσης να κάνουμε καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Αντίθετα, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες (ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία κτλ) και επιπλέον μειώνοντας δημοτικά τέλη που είχαμε υποσχεθεί, με πολλή δουλειά και συνετή διαχείριση καταφέραμε να εξισορροπήσουμε την ταμειακή μας θέση, μειώνοντας τις οφειλές μας προς τρίτους περισσότερο από 50%.

Αποκτήσαμε δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής των οφειλών μας, λόγω των ταμειακών αποθεμάτων που καταφέραμε να δημιουργήσουμε, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου.

Επιπλέον είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε για φέτος, με ιδίους πόρους, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.

Ήδη έχουμε δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα μια σειρά από σημαντικά έργα, τα οποία θα γίνουν με ιδίους πόρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-επέκταση της αποχέτευσης της Μεσσαριάς και σύνδεση στον Βιολογικό της Χώρας,

-επέκταση της αποχέτευσης των Λειβαδίων και σύνδεση στον Βιολογικό της Χώρας,

-επέκταση της αποχέτευσης από περιοχή Ρωγό Κορθίου και σύνδεση στον Βιολογικό του Κορθίου,

-κατασκευή τριών Παιδικών Χαρών με μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και χρηματοδότηση των δύο από την Περιφέρεια,

-πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου Μπάσκετ και Βόλεϊ, του Δημοτικού σχολείου Μπατσίου,

-επισκευές σχολείων με μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, και πολλά άλλα έργα που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα μας.

Επίσης συνεχίζουμε, με ώριμες μελέτες, να διεκδικούμε χρηματοδότηση από Περιφέρεια και ΕΣΠΑ, για έργα όπως:

-η κατασκευή του ΧΥΤΥ,

-η ένταξη για επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας, μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ για τους όρους δόμησης,

-ο Παιδικός σταθμός της Χώρας,

-η ακτομηχανική μελέτη για την παραλία του Μπατσίου,

-η νομιμοποίηση-πιστοποίηση της Μαρίνας του Μπατσίου,

-η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης του άνω Αγ. Πέτρου,

-η ένταξη του Βιολογικού της Υδρούσας, (δύο μονάδες),

-το κλειστό αθλητικό κέντρο στο Γαύριο

-η ολοκλήρωση της κατασκευής, ύστερα από την διεκδίκηση χρηματοδότησης από τον «Θησέα», του συνεδριακού-πολιτιστικού κέντρου στο Κόρθι, καθώς και άλλα σημαντικά έργα για το Νησί μας.

Κάναμε τα πρώτα σημαντικά βήματα και μπήκαν γερές βάσεις για την οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη του Δήμου μας ,σε μια περίοδο που ίσως είναι η πιο δύσκολη για την Χώρα μας, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική την προσπάθεια μας».

Στο μέσον της δημοτικής θητείας

«Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίασαν δέκα Σύμβουλοι, επί συνόλου 21, τρεις της συμπολίτευσης και επτά της αντιπολίτευσης.

Τα προβλήματα είναι πολλά και μας ξεπερνούν.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, αλλά η προσπάθειά μας είναι συνεχής.

Από την πρώτη μέρα της δημοτικής μας θητείας δεχόμαστε μια απίστευτη επίθεση από πρόσωπα, που επιθυμούν με την παραπληροφόρηση και με ψέματα να μειώσουν την προσπάθειά μας και τον αγώνα μας. Προσπαθούν να αποκρύπτουν το θετικό έργο και να αναδεικνύουν μόνο τα προβλήματα.

Όλα αυτά τα προσπεράσαμε και σήμερα, ύστερα από 2.5 χρόνια, με την στήριξη και εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας, να μειώσουμε τα χρέη μας, να βάλουμε νοικοκυριό στον Δήμο μας και να αισιοδοξούμε βάσιμα για το μέλλον.

Σε μια εποχή, που η κοινωνικοοικονομική κρίση έχει «γονατίσει» την κοινωνία μας, τα νοικοκυριά και τους Δήμους.

Σε μια εποχή, που είναι η χειρότερη και δυσκολότερη για την τοπική αυτοδιοίκηση, στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος την προσπάθεια και τον αγώνα για να πετύχουμε τους στόχους μας, αυτούς για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί από την αρχή της θητείας μας».