Παρουσίαση χαρτών του Αρχιπελάγους

ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εδωσε το παρών
  • Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2017 - 06:21

Παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση παρουσίασης των χαρτών του Αρχιπελάγους, που αποκαλύφθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και δημιουργήθηκαν από το 1685 έως το 1687, σύμφωνα με τις διαταγές του Λουδοβίκου 14ου.  Ταυτόχρονα ο Μανόλης Μαργαρίτης παρέστη και στην εκδήλωση που προηγήθηκε για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για θέματα βιβλιοθηκών, αρχείων και συλλογών.  Στη διπλή εκδήλωση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης και ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Φιλίπ Ρέι. 

Ο Δήμαρχος, ως εκπρόσωπος της Νάξου αλλά και όλων των Κυκλάδων παραβρέθηκε στην εκδήλωση μετά από πρόσκληση, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο γεγονός της παρουσίασης των σπουδαίων αυτών χαρτογραφικών ντοκουμέντων, αλλά και στη μακραίωνη ιστορία της Νάξου και των Κυκλάδων και προσκάλεσε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι ήταν καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, να επισκεφθούν τη Νάξο σε αντίστοιχη εκδήλωση. Οι πρυτανικές αρχές τίμησαν τον Μανόλη Μαργαρίτη, δωρίζοντάς του αντίγραφο των χαρτών που απεικονίζει τη Νάξο.  Αποδεχόμενος την πρόσκληση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και στη Νάξο.

Την επόμενη ημέρα, ο Μανόλης Μαργαρίτης μαζί με τους καθηγητές του ΑΠΘ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους σπάνιους χάρτες της Συλλογής Τρικόγλου, στους οποίους αποτυπώνονται 16 νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 ανήκουν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Εκτός από τους μοναδικής αξίας χάρτες, η συλλογή περιλαμβάνει και μία ανέκδοτη φωτογραφία της δυτικής πλευρά της Νάξου, στην οποία εφαρμόστηκε η τεχνική της «ματιάς του πουλιού», που αποτελεί τον πρόδρομο των σύγχρονων drones . Η φωτογραφία της Νάξου αποτυπώνει μοναδικά σημεία του νησιού, όπως η Πορτάρα, το Κάστρο, η Αλυκή. Άκρως εντυπωσιακή είναι και η απεικόνιση  του αρχαίου λιμανιού της Νάξου!