Ανάμεσα σε 202 υποψηφιότητες απέσπασε το βραβείο Europa Nostra 2017 και η Κέα, διεκδικώντας επιπλέον τη διαδικτυακή στήριξη για το οικονομικό έπαθλο

“Δικαίωση των προσπαθειών ανάδειξης της Καρθαίας”

Δηλώσεις του δημάρχου Κέας, Ιωάννη Ευαγγέλου αναφορικά με τη διάκριση στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης

Τη στήριξη του διαδικτυακού κοινού με σκοπό τη διεκδίκηση του οικονομικού επάθλου, το οποίο και “απευθύνει” η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προορισμούς που ανέδειξαν με αξιοσημείωτο τρόπο την αρχαιολογική – πολιτιστική κληρονομιά τους, αλλά επίσης, ξεχώρισαν και απέσπασαν βραβείο Europa Nostra για το έτος 2017, ζητά η Κέα, με πολύτιμο “καμβά” το έργο ανάδειξης της αρχαίας Καρθαίας.

Το νησί ξεχώρισε ανάμεσα σε 202 υποψηφιότητες στα βραβεία Europa Nostra, αποτελώντας τον έναν εκ των 29 – τελικώς - βραβευθέντων προορισμών από 18 χώρες που επιλέχθηκαν για την προσπάθεια και το έργο τους στο πεδίο της έρευνας, αποκατάστασης κι ανάδειξης του πολιτισμού, επιδιώκοντας σήμερα τη στήριξή του από το ιντερνετικό κοινό.

Σύμφωνα με όσα τονίζει ο δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου στις δηλώσεις που προέβη στην εφημερίδα αναφορικά με την εξαιρετικά σημαντική διάκριση του νησιού για το έργο ανάδειξης της Καρθαίας, το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας, ως γεγονός είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για ένα νησί περιορισμένης έκτασης, το οποίο όμως μπορεί να προβληθεί και προβάλλεται μέσω του θεματικού τουρισμού κι εν προκειμένω, αξιοποιώντας την έντονη πολιτιστική αρχαιολογική ταυτότητά του.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως, η Καρθαία είναι “ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού” που αποτέλεσε και “τη σημαντικότερη από τις τέσσερις πόλεις-κράτη” που υπήρξαν στην Κέα.

 

Έως τις 3 Μαΐου η διαδικτυακή ψηφοφορία

Ειδικότερα, η προσπάθεια περαιτέρω προβολής της Κέας στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζεται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, με τη διεκδίκηση του οικονομικού επάθλου, βήμα για το οποίο ο Δήμος ζητά την στήριξη και την εύνοια του κοινού. “Το έργο για την Καρθαία της Κέας πήρε το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Βραβείο Europa Nostra 2016/7, ανάμεσα σε 202 συνολικά υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από φορείς και ιδιώτες, από όλη την Ευρώπη. Από την Ελλάδα βραβεύτηκε, εκτός από την Καρθαία, και το έργο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο. Το βραβείο είναι τιμητικό και αποτελεί σημαντική διάκριση τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο όσο και για εμάς που εργαστήκαμε χρόνια για αυτόν. Εκτός όμως από το τιμητικό σκέλος, θα δοθούν και από 10.000 ευρώ σε επτά έργα που θα διαλέξει η Επιτροπή της Europa Nostra αλλά και σε ένα που θα λάβει τις περισσότερες ιντερνετικές ψήφους!” αναφέρει μεταξύ άλλων η Δημοτική Αρχή, καλώντας τους διαδικτυακούς υποστηρικτές της έως τις 3 Μαΐου 2017 να ψηφίσουν την Καρθαία της Κέας στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: vote.europanostra.org. Μάλιστα, τα βήματα όπως επισημαίνονται από την πλευρά του Δήμου Κέας έχουν ως εξής: 1. Πρέπει να ψηφίσετε 3 έργα με σειρά προτεραιότητας (ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΚΑΡΘΑΙΑ!) και μετά ότι άλλο επιθυμείτε. 2. Μετά από τις τρεις ψήφους, εμφανίζεται μια φόρμα και σημειώνετε το ονοματεπώνυμο και το e-mail σας. 3. Αμέσως μετά σας στέλνει η Europa Nostra στο e-mail σας ένα link επιβεβαίωσης της ψήφου στο οποίο πρέπει να πατήσετε.

Όσον αφορά στο χρηματικό έπαθλο και τη δυνατότητα επιπλέον βράβευσης, ο κ. Ευαγγέλου τονίζει πως, “Είναι μία συμμετοχή του κοινού που έχει θεσμοθετηθεί από τον φορέα που κάνει τη βράβευση και η ψηφοφορία που γίνεται με αυτόν τον τρόπο από το κοινό δίνει τη δυνατότητα στον βραβευθέντα, επιπλέον από το βραβείο, να έχει και την διάκριση από τον ίδιο τον κόσμο. Είναι ένα επιπρόσθετο βραβείο με χρηματικό έπαθλο” υπογραμμίζει σχετικά.

 

Αναγνώριση του κόπου και των προσπαθειών ανάδειξης του πολιτισμού

Ωστόσο, δίνοντας έμφαση στην ουσία της διάκρισης για την Καρθαία της Κέας, ο δήμαρχος μέσω των δηλώσεών του, έρχεται να επισημάνει πως, το βραβείο Europa Nostra “πρέπει να πει κανείς ότι είναι και μια δικαίωση, για τους ανθρώπους που είχαν διακρίνει από πολύ καιρό πριν την αξία και τη σημαντική θέση που έχει η Κέα σαν πολιτιστικός χώρος”. Όπως εξήγησε άλλωστε, “δεν είναι μόνον η Καρθαία, αυτή που ναι μεν διακρίθηκε αυτή τη στιγμή με το βραβείο, αλλά είναι όλο το κομμάτι των πολιτιστικών ευρημάτων ουσιαστικά, τα οποία αφορούν τις τέσσερις παλαιές αρχαίες πόλεις στο νησί, οι οποίες λειτουργούσαν με αυτονομία, σαν κρατίδια, με δικό τους νόμισμα η κάθε μία”. Πρόσθεσε λοιπόν, πως, “μία εξ αυτών είναι η Καρθαία στην οποία είχαμε την τύχη να έχουμε κι ευρήματα τα οποία διασώθηκαν, αναστηλώθηκαν, αποκαταστάθηκαν όπως και το πρόσφατα αρχαίο θέατρο που είναι δίπλα στους αρχαίους ναούς, που παρεδόθη πριν από λίγους μήνες”. Από την πλευρά του μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει την αξία που προκύπτει συνολικά για έναν μικρής έκτασης και πληθυσμού τόπο όπως η Κέα, από την ανάδειξη και βράβευση της Καρθαίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Πρέπει κανείς να το παρατηρεί θετικά” σημειώνει, λέγοντας επιπλέον, ότι, “Εξ αυτού προέκυψε και η ανάγκη κι εδώ και αρκετά χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο στην Κέα, στο οποίο βρίσκονται πολλά εκθέματα που είναι τα κινητά ευρήματα από τις ανασκαφές”. Συμπλήρωσε ακολούθως ότι, “Η δική μας ευαρέσκεια μεταφέρεται στους ανθρώπους που είχαν αναλάβει αυτήν την ανασκαφή και την αποκατάσταση που είναι η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού με προϊστάμενο την αρχαιολόγο καθηγήτρια, κ. Πουρνιά με την υποστήριξη βέβαια και της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού”, συμπληρώνοντας ωστόσο πως, την κοινή προσπάθεια, ενίσχυσε με τη σειρά του και ο Δήμος, “έχοντας σοβαρό ενδιαφέρον για την ανάδειξη αυτών των μνημείων”.

Βάσει των ανωτέρω, εξήγησε ο κ. Ευαγγέλου ότι, η διάκριση “Είναι μία δικαίωση όλων αυτών, οι οποίοι εδώ και χρόνια είδαμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα ευρήματα, τα οποία ξεκινούν συχνά από μικρά κομμάτια μαρμάρου που φτάνουν στο σημείο να αναστηλωθούν και να παρουσιάσουν αυτή τη μορφή που πλέον σήμερα είχαμε την τύχη να πάρουμε και το βραβείο αυτό”.

 

Η τουριστική ταυτότητά μας περιλαμβάνει και τον πολιτισμό”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Ευαγγέλου απάντησε σχετικά και με την αξία που προσδίδει η αρχαιολογική κληρονομιά της Κέας στη συνολική τουριστική ταυτότητα του νησιού, επισημαίνοντας τα εξής: “Έχουμε οργανώσει την στοιχειοθέτηση μίας τουριστικής ταυτότητας, η οποία πατάει επάνω στα πολιτιστικά κι όχι μόνον, κυρίως όμως σε στοιχεία που διαθέτει το νησί για την αξιοποίησή τους με στόχο τον θεματικό τουρισμό. Ένα εξ αυτών είναι ο θεματικός τουρισμός. Αυτό μας διευκολύνει πάρα πολύ στο να προωθήσουμε την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού σε όλον τον κόσμο, με απώτερο σκοπό οι επισκέπτες που θα έρθουν για να επισκεφθούν το νησί, να έρθουν και με τη σκέψη ότι θα επισκεφθούν κι ένα πολύ σημαντικό αρχαίο πολιτιστικό χώρο”. Κατέληξε δε, υπενθυμίζοντας πως, “η Καρθαία είναι η μία από τις τρεις ακόμη πόλεις που είχαμε μέσα στο σύστημα που ονομάστηκε “τετράπολις””.