Ενημέρωση του Διευθυντή του ΑΣΠ Σύρου της ΔΕΗ, Χρ. Χρυσούλα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών

Ξεκίνησε η διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τα εγκαίνια του μεγάλου έργου στη Σύρο

Από το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ τροφοδοτείται τα τελευταία τρία 24ωρα η Σύρος, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών που επέτρεψαν την ομαλή έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα εγκαίνια του οποίου αναμένονται τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο νησί.

Το μείζονος σημασίας έργο που ανέμενε ο νησιώτικος χώρος των Κυκλάδων αποτελεί πλέον γεγονός, καθώς έχει προωθηθεί απόλυτα η Α΄ φάση του, στο πλαίσιο της οποίας έχει ξεκινήσει ήδη να τροφοδοτείται η Σύρος, όπως παρομοίως το δίκτυο των νησιών της Πάρου και της Νάξου, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ίδια εξέλιξη και για το νησί της Μυκόνου.

Αναφορικά με την πορεία του έργου σε πρώτο στάδιο, καθώς επίσης και την εξέλιξη των εργοστασίων που ήδη είναι σε εφεδρεία, όπως και σχετικά με το τί θα σημάνει σε βάθος χρόνου η πολύ σημαντική εξέλιξη για την πλευρά των καταναλωτών, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” αναλυτικά ο διευθυντής του ΑΣΠ Σύρου της ΔΕΗ, Χρήστος Χρυσούλας.

Διασυνθέθηκαν Σύρος, Πάρος και Νάξος. Αναμονή για Μύκονο

Σύμφωνα με την εξέλιξη των εργασιών, πλέον αποτελεί γεγονός η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και ειδικότερα της Σύρου, η οποία ξεκίνησε προχθές.

“Από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 το νησί της Σύρου τροφοδοτείται από το εθνικό δίκτυο από το Λαύριο” ανέφερε ο κ. Χρυσούλας, γνωστοποιώντας παράλληλα, πως στο ηπειρωτικό δίκτυο συνδέονται επίσης και τα νησιά της Πάρου και της Νάξου. “Επίσης, την προηγούμενη Παρασκευή συνδέθηκε και η Παροναξία. Ήταν ένα έργο που αναμέναμε πάρα πολλά χρόνια και περιμένουμε τη σύνδεση και της Μυκόνου σε περίπου έναν μήνα” πρόσθεσε ο διευθυντής του ΑΣΠ Σύρου, καθιστώντας σαφές πως οι προγραμματισμένες εργασίες ολοκληρώθηκαν για την Α΄ φάση.

“Υλοποιήθηκαν οι εργασίες μεταφοράς του ρεύματος από τον υποσταθμό στο Λαύριο προς τη Σύρο καθώς η Σύρος είναι ο πρώτος κόμβος” συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως μέσω της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, πλέον τροφοδοτείται υποθαλάσσια, το δίκτυο της Πάρου και της Μυκόνου.

Ομαλή λειτουργία. Σε εφεδρεία τα εργοστάσια

Δεδομένης της λειτουργίας του έργου, αυτομάτως τα εργοστάσια της ΔΕΗ στα νησιά μπαίνουν σε εφεδρεία, με την τροφοδοσία να εξελίσσεται ομαλά καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρώτων 24ωρων, όπως δηλώνει παρακάτω ο διευθυντής του ΑΣΠ Σύρου.

“Οι βασικοί έλεγχοι για να δώσουμε το ρεύμα που έχουμε δώσει ήδη πάνω από 36 ώρες έχουν γίνει. Από εκεί και πέρα, λειτουργεί πολύ καλά” ανέφερε κατηγορηματικά σχετικά με το έργο, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “Τα αντίστοιχα εργοστάσια στα νησιά παραμένουν σε εφεδρεία ώστε σε περίπτωση κάποιου προβλήματος που ίσως προκύψει, να ηλεκτροδοτήσουν τα αντίστοιχα νησιά που θα προκύψει το θέμα”.

Ερωτηθείς αν κάποια από τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που σήμερα είναι σε εφεδρεία, όπως της Σύρου, προγραμματίζεται να κλείσουν σε δεύτερο χρόνο, o κ. Χρυσούλας υπήρξε σαφής, πως αυτό ενδέχεται να αποφασισθεί μετά από κάποια έτη, αφού πρωτίστως το έργο – διαπιστωθεί κι ελεγχθεί – πως αποδίδει με ασφάλεια, καθώς εκκρεμούν επόμενες φάσεις του.

“Τα εργοστάσια της Σύρου, της Πάρου και της Μυκόνου θα παραμείνουν για πολλά χρόνια σε εφεδρεία. Αυτά όλα σύμφωνα με το πλάνο και τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ. Όταν αποφασίσουν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις της διασύνδεσης και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα, θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι” δήλωσε κατηγορηματικά ο Χρήστος Χρυσούλας, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Προς το παρόν είναι νωρίς αφού πρέπει να ολοκληρωθούν και οι τρεις φάσεις του έργου”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, πέραν της Α΄ φάσης, πρέπει να προωθηθεί και η Β΄ φάση, η οποία προβλέπει “ένα δεύτερο καλώδιο στο σύστημα για ενίσχυση και για εφεδρεία ώστε όλα τα νησιά να μπορέσουν να έχουν και ανεξάρτητη τροφοδότηση σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα”.

Κατέστησε κατανοητό δηλαδή πως, η Β΄ φάση αφορά στο “να μπορέσουν τα νησιά να τροφοδοτούνται χωρίς την ανάγκη του εργοστασίου”.

Σε βάθος χρόνου, όφελος για τους καταναλωτές

Δεδομένου του βασικού στόχου του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιώτικου χώρου με το ηπειρωτικό δίκτυο, να υπάρξει περιορισμός του κόστους σε κάθε επίπεδο για τη ΔΕΗ, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν προβλέπεται κατ΄ επέκταση και περιορισμός των χρεώσεων στα τιμολόγια των καταναλωτών.

“Αυτό είναι θέμα του ΔΕΔΔΗΕ” απάντησε αρχικά, εκτιμώντας όμως πως, σε βάθος χρόνου, θα προκύψει όφελος. “Σε γενική κατεύθυνση μπορώ να πω πως η διασύνδεση έχει σκοπό πέρα από την πλήρη επάρκεια να υπάρχει ανεξαρτησία και να μην εξαρτώνται από το εργοστάσιο τα νησιά. Έχει επίσης στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας γιατί όπως ξέρετε τα εργοστάσια δουλεύουν με μαζούτ ενώ το κόστος από την ηπειρωτική Ελλάδα, από το εθνικό δίκτυο είναι πιο φθηνό” τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, “Όλοι οι καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα έχουμε την ίδια χρέωση. Σε βάθος χρόνου με το έργο θα υπάρχει εξοικονόμηση και στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Ουσιαστικά εξοικονομούμε σε βάθος χρόνου χρήματα με το να μην λειτουργούν τα εργοστάσια”, αναφέροντας μάλιστα πως, “Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως σε αυτήν τη φάση, είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί για να μη λείψει η ηλεκτρική ενέργεια από το νησί της Σύρου”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να επαναλάβει μάλιστα πως, “Θα είμαστε προετοιμασμένοι προσωπικό και μηχανές σε περίπτωση που γίνει για παράδειγμα μία ενδεχόμενη διακοπή από το εθνικό δίκτυο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Η υλοποίηση της Α΄ φάσης και της έναρξης του έργου είναι μία πολύ θετική εξέλιξη”.