Διευκρινίσεις αιρετών του Δήμου Ανάφης αναφορικά με τη σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΥΠΕΘΑ για το έργο κατασκευής πεδίου προσγείωσης ελαφρών σκαφών

“Έλλειψη σχεδιασμού ο λόγος καταψήφισης”

  • Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:12

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην υπόθεση της νέας τεχνοοικονομικής μελέτης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη συνέχιση του έργου κατασκευής πεδίου προσγείωσης ελαφρών σκαφών, που θα αναλάμβανε η μονάδα της ΜΟΜΚΑ στο νησί της Ανάφης, προχωρούν έξι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σε αναλυτική απάντηση που εξέδωσαν ξεκαθαρίζουν μεταξύ άλλων, πως “η έλλειψη σχεδιασμού είναι ο λόγος αρνητικής ψήφου για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Ανάφης και ΥΠΕΘΑ”.

Συγκεκριμένα, την ανακοίνωση που ακολουθεί αυτούσια, συνυπογράφουν οι: Πατηνιώτης Ιώαννης, Κολυδάς Γεώργιος, Σταυρούλα Νικολή, Χάλαρης Χ. Ιωάννης, Χάλαρης Λ.Ιωάννης και Καλογεροπούλου Μαργαρίτα.

“Αναγκαία η συνεργασία του Δήμου με εξειδικευμένο μηχανικό”

Τον τελευταίο χρόνο στο νησί μας ο δήμος έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο με το οποίο ελπίζουμε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κάτοικων. Μετά την ολοκλήρωση του έργου τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Πρωτίστως, θα μπορεί ένας τραυματίας να μεταφέρεται σε κέντρο υγείας διπλανού νησιού και επιπλέον θα έχει θετικά αποτελέσματα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και κατ΄ επέκταση στην οικονομική ζωή του τόπου. Γι αυτούς τους λόγους η συνεργασία με την ΜΟΜΚΑ έγινε αποδεκτή (1η προγραμματική σύμβαση Αρ. Απόφασης 50/2017) με μεγάλο ενθουσιασμό από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Στην συνέχεια, όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη ασάφεια στους οικονομικούς όρους που θεσπίστηκαν στην αρχή. Παρ'όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την 2η προγραμματική σύμβαση (Αρ. Απόφαση 2/ 2018), την αγορά του οικοπέδου (Αρ. Απόφαση 55/2018, Ορισμός μέλων στην επιτροπή τμήματος ακινήτου: ΑΔΑ:6ΓΟ4ΩΨ0-ΔΣΑ) καθώς και επιπλέον εργασίες που χρειάστηκαν. Στα πρακτικά της 3ης προγραμματικής σύμβασης δεν αναφέρονται οι τοποθετήσεις και τα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων Πατηνιώτη Ιωάννη και Χάλαρη Ιωάννη (πχ “αν υπάρχει κάποια μελέτη ως προς το κόστος και τον τρόπο που θα υπάρξουν αεροδιακομιδές από αεροπλάνα ελαφριάς κατασκευής από Ανάφη σε κέντρα υγείας γύρων νησιών”, “αν υπάρχει αεροπλάνο που να μπορεί να εκτελέσει αεροκομιδές”, “αν αυτό είναι το τελικό κόστος επένδυσης του έργου”, “αν υπάρχει κάποια επίσημη βεβαίωση από την διεύθυνση της fraport στην Σαντορίνη η οποία να εγκρίνει την χρησιμοποιήση του αεροδιαδρόμου για μεταφορά επισκεπτών στο νησί”). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αναγκαία την συνεργασία του Δήμου Ανάφης με εξειδικευμένο μηχανικό έτσι ώστε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη. Τα βασικά στοιχεία της μελέτης είναι το τελικό κόστος αποπεράτωσης του έργου καθώς και οι χρήσεις του από δημόσιους φορείς (πχ νοσοκομείο Θήρας) ή ακόμη και από αερολέσχες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την σημαντική βοήθεια του ΥΠΕΘΑ σε αρκετά θέματα όπως την κάλυψη στρατιωτικού ιατρού στο ΠΠΙ Ανάφης, την βοήθεια στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αγγλικής γλωσσάς με καθηγητή αγγλικών, στην μεταφορά υλικών στην μονή Π. Καλαμιωτισσας και φυσικά στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών με αεροκορομιδές απο την Σύρο. Επίσης το σημαντικό έργο του πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών θα ήταν σίγουρα δύσκολο να ξεκινήσει χωρίς την πολιτική βούληση από το ΥΠΕΘΑ, την στήριξη των βουλευτών Κυκλάδων άλλα και σίγουρα θα είχε υψηλότερο κόστος εξόδων αν οι χωματουργικές εργασίες δεν γίνονταν από την ΜΟΜΚΑ.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το έργο”

Αναφερόμαστε με αυτό το κείμενο στους πολίτες της Ανάφης και στα στελέχη της ΜΟΜΚΑ έτσι ώστε να αντιληφθούν τους λόγους της απόρριψης της 3ης προγραμματικής σύμβασης οι οποίοι έχουν σχέση μόνο με την έλλειψη σχεδιασμού. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το σημαντικό έργο, σε ένα νησί των μόλις 200 μονίμων κάτοικων, να γίνει το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των ''μεν και δεν'' ενόψει των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Σεβόμαστε όλες τις διαφορετικές γνώμες απ' όπου και αν προέρχονται. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση έτσι ώστε τα χρήματα που δαπανήθηκαν και πρόκειται να δαπανηθούν στο μέλλον θα δημιουργησούν ένα έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο το μέλλον του νησιού μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: