Παρέμβαση του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Μυκόνου, αναφορικά με την ανάρτηση του δασικού χάρτη της πρώην κοινότητας Άνω Μεράς

“Ο τρόπος σύνταξης του χάρτη ήταν πρόχειρος”

Νέα παρέμβαση από τη Μύκονο, αυτή τη φορά από το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου, αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής της Άνω Μεράς, πραγματοποιήθηκε προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μυκόνου, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλο, κάνοντας λόγο για εξόφθαλμα λάθη, τα οποία έχουν γίνει στην καταχώριση των δασικών εκτάσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι καθαρά αγροτικές περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές.

Με την επιστολή αυτή προς τον Υπουργό, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης, τόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και στο Δήμο Μυκόνου, ο Σύλλογος προτρέπει σε απόσυρση του αναρτηθέντος χάρτη και τίθεται στη διάθεση του Υπουργείου, προκειμένου να δοθεί λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα, κυρίως για τους αγρότες της Άνω Μεράς.

H κύρωση του παράγει ξεκάθαρα έννομα αποτελέσματα”

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “έχοντας υπ όψιν την πρόσφατη ανάρτηση του δασικού χάρτη που αφορά την πρώην κοινότητα Άνω Μεράς Μύκονου, ως Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μύκονου (ΣΜΜΜ) παρατηρούμε και έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής. Η περιοχή Άνω Μεράς αποτελείται από ιστορικής αγροτικής μορφής εκτάσεις”, ενώ όπως εξηγούν, “παρά το γεγονός ότι η γεωμορφολογία της περιοχής είναι αγροτικής φύσεως στον αναρτημένο δασικό χάρτη χαρακτηρίζεται ως ΧΧ [σ.σ. ήτοι ανέκαθεν χορτολιβαδική] το 35%”.

Όπως διευκρινίζει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, “ένα ποσοστό των παραπάνω ιδιοκτησιών είναι ήδη δομημένες νομίμως”, ενώ επίσης, “υπάρχουν εξόφθαλμα λάθη στην καταχώριση αγροτικών εκτάσεων με παλαιές αλλά και πρόσφατες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Δηλαδή "καθαρές" αγροτικές εκτάσεις απεικονίζονται στην ανάρτηση ως χορτολιβαδικές”.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την επιστολή, “εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές περιοχές οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα παραλιακά όρια των αγροτεμαχίων, δηλαδή δεν έχει γίνει η εφαρμογή των οριογραμμών Αιγιαλού (όπου υπάρχουν)”.

Σημειώνεται μάλιστα, πως “στις Κυκλάδες και ειδικότερα στο νησί της Μυκόνου δεν υπάρχουν δημόσια κτήματα αφού υπάρχουν ιδιόκτητες περιοχές με τίτλους ιδιοκτησίας από το 1880. Το δε δημόσιο δεν κατέχει το τεκμήριο κυριότητας στις Κυκλάδες”.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, προς τον Υπουργό, “οι κάτοικοι της πρώην κοινότητας Άνω Μεράς είναι στην πλειοψηφία τους αγρότες- κτηνοτρόφοι και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν στο σύνολο των ενεργειών εκείνων που νόμιμα είναι υποχρεωμένοι να πράξουν για να διασφαλίσουν την περιουσία τους”.

Καταλήγοντας, επισημαίνεται, ότι “βάση της τεχνικής μας άποψης και λόγω όλων των ανωτέρω συντρεχόντων παραγόντων θεωρούμε ότι ο τρόπος σύνταξης του εν λόγω χάρτη ήταν πρόχειρος χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικά κριτήρια της γεωμορφολογίας”, καθώς και πως “ο υπάλληλος που συνέταξε τον Δασικό Χάρτη στην περιοχή της Άνω Μεράς δεν έλαβε υπόψιν του τα κριτήρια που θα έπρεπε (αεροφωτογραφίες 1945 και 1960) με αποτέλεσμα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις να είναι πολλαπλάσιες από αυτές που έπρεπε να είναι, ότι συντάχθηκε χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, ενώ η κύρωση του παράγει ξεκάθαρα έννομα αποτελέσματα σταματώντας μία σειρά δικαιοπραξιών όπως, μεταβιβάσεις, πωλήσεις, αδειοδοτήσεις”.

Τέλος, απευθυνόμενοι στον κ. Φάμελλο, τα μέλη του Συλλόγου σημειώνουν, πως “γνωρίζοντας και τις γνώσεις σας πάνω στα θέματα μηχανικών παρακαλούμε για την απόσυρση του προσφάτως αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αφορά την πρώην κοινότητα Άνω Μεράς Μύκονου και ο επανασχεδιασμός να λάβει υπ όψιν εκτός από τα τεχνικά, επίσης τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια της περιοχής. Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Μύκονου παραμένει στη διάθεση σας προκειμένου από κοινού να δοθεί λύση στα φλέγοντα προβλήματα που έχουν προκύψει”.

Χαρακτηρίζονται καταχρηστικά δασικές”

Υπενθυμίζεται, ότι από καιρό έχει κινητοποιηθεί και ο Δήμος Μυκόνου, αναφορικά με το ζήτημα της ανάρτησης του δασικού χάρτη της Άνω Μεράς, δεδομένου, ότι αφορά στις περιουσίες μεγάλου αριθμού δημοτών και παρά το γεγονός, ότι δεν επηρεάζει δημοτική ιδιοκτησία.

Όπως είχε εξηγήσει ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, σχετικά με το ζήτημα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, που είχε πραγματοποιήσει ενώπιον του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, “έρχεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στο υπόλοιπο νησί μας και μιλάω για τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, η οποία δεν είναι κτηματογραφημένη, γεγονός, που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του εντοπισμού ιδιοκτησιών, βάσει του χάρτη, να καταλάβει δηλαδή κανείς, αν η ιδιοκτησία βρίσκεται μέσα σε αυτές που συμπεριλαμβάνονται, ή όχι”, ενώ είχε σημειώσει επιπλέον, ότι “αυτό που έχει γίνει στην Άνω Μερά, είναι φρυγανώδεις εκτάσεις της Μυκόνου, να χαρακτηρίζονται καταχρηστικά δασικές και αν ο πολίτης δεν διεκδικήσει το δίκιο του και το βρει, αυτές μπορούν να καταστούν κάποια στιγμή δασικές, μη μεταβιβάσιμες και όλες τις άλλες συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει”.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος είχε ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους, πως το θέμα της Άνω Μεράς είχε τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης με τον αν. Υπουργό, με την ευκαιρία της κοινής συνεδρίασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του κ. Φάμελλου.

Όπως είχε ενημερώσει τότε, ο κ. Φάμελλος είχε γνωστοποιήσει στο Δήμαρχο, πως τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν, εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου από το Δήμο και αφορούσαν στα όρια των οικισμών, δεν εστάλησαν ποτέ, με τον κ. Κουκά να επισημαίνει, πως ακόμη και χωρίς αυτά τα έγγραφα, κανένα οικόπεδο εντός των ορίων του οικισμού δεν χαρακτηρίστηκε χορτολιβαδικό, τονίζοντας, ότι η ουσία του θέματος δεν βρίσκεται εκεί.

Τέλος, ο κ. Κουκάς είχε επαναλάβει, προς το Σώμα, τη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού, ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την άρση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, υποθέτοντας, ότι στην περίπτωση μίας τέτοιας αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο, τότε η διαδικασία θα παγώσει.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπάρξει σχετική κίνηση από πλευράς του Υπουργείου, με αποτέλεσμα οι τοπικοί φορείς να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους, προκειμένου να προληφθούν ενδεχομένως μη αναστρέψιμες και καταστροφικές αποφάσεις για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες εκτάσεων της Άνω Μεράς.

Σημειώνεται, πως ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Μηχανικών Μελετητών Μυκόνου και άλλους φορείς, διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες και τη διαδικασία των αντιρρήσεων.